„Inter RAO“ pateikė pretenziją Lietuvai dėl investicijų sutarties

Rusijos energetikos koncernas „Inter RAO“, valdantis rusiškos elektros importuotoją į Lietuvą „Inter RAO Lietuva“, pateikė pretenziją Vyriausybei dėl galimo Lietuvos ir Rusijos vyriausybių sutarties dėl investicijų skatinimo ir abipusės apsaugos pažeidimo.

Rusijos energetikos koncernas „Inter RAO“, valdantis rusiškos elektros importuotoją į Lietuvą „Inter RAO Lietuva“, pateikė pretenziją arbitražui dėl galimo Lietuvos ir Rusijos vyriausybių sutarties dėl investicijų skatinimo ir abipusės apsaugos pažeidimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rusijos energetikos koncernas „Inter RAO“, valdantis rusiškos elektros importuotoją į Lietuvą „Inter RAO Lietuva“, pateikė pretenziją arbitražui dėl galimo Lietuvos ir Rusijos vyriausybių sutarties dėl investicijų skatinimo ir abipusės apsaugos pažeidimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 31, 2022, 1:43 PM, atnaujinta Mar 31, 2022, 3:02 PM

Tokia informacija pateikta Energetikos ministerijos parengtame Vyriausybės nutarimo projekte. Pagal jį ministerijai būtų suteikti įgaliojimai atstovauti valstybei ginant jos interesus teismuose ir ginčus sprendžiančiose užsienio institucijose.

Projekto lydraštyje nurodoma, jog Vyriausybės pavedimą parengti nutarimo projektą kartu su „Inter RAO“ pretenzija ministerija gavo vasario 18 dieną – tai yra dar iki tol, kai Rusija pradėjo karą Ukrainoje ir Europos Sąjunga paskelbė sankcijas „Inter RAO“ direktorių tarybos pirmininkui Rusijos oligarchui Igoriui Sečinui, pasak FNTT, buvo įšaldytos „Inter RAO Lietuvos“ sąskaitos, o elektros importas iš Rusijos sumažintas iki techninio minimumo.

Kaip teigiama dokumente, konkreti žalos suma nėra įvardijama, tik nurodoma, kad dėl galimų sutarties pažeidimų investuotoja – „Inter RAO“ – patyrė „didelę ekonominę žalą“, kuri vėliau bus patikslinta.

Energetikos ministerijos Komunikacijos grupės atstovas Laimis Bratikas BNS teigė, jog „Inter RAO“ pretenziją pateikė Lietuvos institucijoms, tarp jų Vyriausybei ir Prezidentūrai.

„Čia nebuvo vienas adresatas, čia buvo Lietuva įvardyta ir išvardinta eilė institucijų. (...) Įmonė pareiškė pretenziją Lietuvai. Lietuva, Vyriausybė, dabar įgalioja Energetikos ministeriją išanalizuoti ir parengti atsakymą“, – aiškino L. Bratikas.

Energetikos ministerijos atstovo teigimu, procesas gali užtrukti iki pusės metų.

Pirmasis apie pretenziją pranešė portalas delfi.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.