J. Bidenas nurodė pradėti precedento neturintį JAV strateginių naftos atsargų naudojimą

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį paskelbė apie rekordinį JAV strateginių naftos atsargų panaudojimą, siekiant pažaboti politiškai žalingą degalų kainų šuolį, sukeltą Rusijos invazijos į Ukrainą, pranešė Baltieji rūmai.

J.Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 1, 2022, 8:58 AM, atnaujinta Apr 1, 2022, 9:03 AM

Šia priemone šešis mėnesius į perkaitusią pasaulinę rinką kasdien bus išleidžiama po 1 mln. barelių JAV valstybės nuosavybėje esančios naftos, tikintis, kad taip pavyks nuslopinti ekonomiką krečiančią infliacijos bangą.

„Šis precedento neturinčio strateginių naftos atsargų panaudojimas užtikrins istoriškai didelę pasiūlą“, – pažymima pranešime.

„Šiandien teikiu dviejų dalių planą, kuris ne tik palengvins skausmą, kurį dabar jaučia amerikiečių šeimos, bet ir užbaigs šią priklausomybės ir netikrumo epochą bei padės naujus tikros ir ilgalaikės JAV energetinės nepriklausomybės pamatus“, – pabrėžė J.Baidenas.

Jis perspėjo naftos kompanijas, kad per kainų šuolį „nesėdėtų ant rekordinio pelno“, ir pridūrė, kad „nė viena Amerikos bendrovė neturėtų pasinaudoti pandemija ar Vladimiro Putino veiksmais, kad praturtėtų amerikiečių šeimų sąskaita“.

„Investuoti šį pelną į gamybą ir inovacijas – štai ką jos turėtų daryti. Investuoti į savo klientus“, – ketvirtadienį kalbėjo JAV prezidentas.

Kovodami su prastais apklausų rezultatais ir artėjančiais lapkričio vidurio kadencijos rinkimais, kai, kaip prognozuojama, respublikonai perims Kongresą iš demokratų, Baltieji rūmai stengiasi parodyti amerikiečiams, kad J. Bidenas turi sprendimą problemai, kurios šaknys – COVID-19 pandemijos ir brutalaus V.Putino karo Ukrainoje padariniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.