JK paskelbė naujų sankcijų Rusijos bankams, energetikos pramonei

Jungtinė Karalystė, reaguodama į Rusijos invaziją į Ukrainą, paskelbė Maskvai dar vieną sankcijų paketą, paliesiantį du šalies bankus, taip pat iki šių metų pabaigos uždrausiantį visą rusiškos naftos ir anglių importą.

V. Putinas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-06 18:59, atnaujinta 2022-04-06 19:53

Naujausiomis JK priemonėmis, kurios taikomos kartu su papildomomis Jungtinių Valstijų ir Europos Sąjungos sankcijomis, taip pat uždraustos visos naujos britų investicijos Rusijoje.

„Šiandien stipriname savo kampaniją, skirtą nutraukti siaubingą Vladimiro Putino karą, taikydami iki šiol griežčiausias sankcijas“, – pareiškime nurodė britų užsienio reikalų sekretorė Liz Truss (Liz Tras).

„Mūsų naujausia priemonių banga nutrauks Rusijos energijos importą į Jungtinę Karalystę ir pritaikys sankcijas dar daugiau asmenų ir įmonių, naikindama [prezidento Vladimiro] Putino karo mašiną“, – pridūrė ji.

Be kita ko, JK įšaldė didžiausio Rusijos banko „Sberbank“ ir „Moskovskij kreditnyj bank“ (MKB) turtą užsienyje.

Turto įšaldymas „Sberbank“, kuriam praėjusio mėnesio pradžioje Londonas pritaikė mažesnio masto sankcijas, buvo atliktas koordinuojant veiksmus su Vašingtonu.

Anksčiau Britanija pasižadėjo laipsniškai atsisakyti rusiškos naftos importo.

Dabar šalis planuoja iki metų pabaigos nutraukti visą rusiškų anglių ir naftos importą, o gamtinių dujų pirkimą nutraukti „kaip įmanoma greičiau“.

JK taip pat nusprendė nebeimportuoti rusiškos geležies ir plieno produkcijos, o nuo kitos savaitės uždraus britų įmonėms eksportuoti į Rusiją bet kokią naftos perdirbimo įrangą ir katalizatorius.

Be to, Londonas dar labiau apribojo Maskvai galimybes įsigyti britiškų kvantinių ir pažangiųjų medžiagų technologijų.

Sankcijos paskelbtos ir aštuoniems oligarchams, įskaitant Borisą Rotenbergą – anksčiau sankcijomis nubausto didžiausios Rusijos dujotiekių gamintojos SGM bendraturčio sūnų.

Tokios priemonės abiejose Atlanto pusėse paskelbtos prieš ketvirtadienį vyksiantį Didžiojo septyneto (G-7) užsienio reikalų ministrų susitikimą. Jo metų turėtų būti aptariami tolesni bendri veiksmai prieš Kremlių.

Ministrai taip pat ruošiasi aptarti, kaip paspartinti visų G-7 narių pastangas atsikratyti priklausomybės nuo rusiškos energijos, sakoma Londono pareiškime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?