Europos Parlamentas simboliniu balsavimu pritarė energetikos išteklių importo iš Rusijos draudimui

Ketvirtadienį Europos Parlamentas (EP) simboliniu balsavimu pritarė visiškam energetikos išteklių importo iš Rusijos į bloką draudimui. 513 parlamento narių balsavo už, 22 – prieš, o 19 susilaikė. Nors priimta rezoliucija neįpareigojanti, parlamento pirmininkė Roberta Metsola pavadino tai „svarbia akimirka“, kuri siunčia Ukrainai stiprų ženklą, parodantį ES paramos šiai šaliai mastą.

Europos Parlamentas simboliniu balsavimu pritarė energetikos išteklių importo iš Rusijos draudimui.<br>A.Rutkausko nuotr.
Europos Parlamentas simboliniu balsavimu pritarė energetikos išteklių importo iš Rusijos draudimui.<br>A.Rutkausko nuotr.
Europos Parlamentas simboliniu balsavimu pritarė energetikos išteklių importo iš Rusijos draudimui.<br>V.Skaraičio nuotr.
Europos Parlamentas simboliniu balsavimu pritarė energetikos išteklių importo iš Rusijos draudimui.<br>V.Skaraičio nuotr.
Europos Parlamentas simboliniu balsavimu pritarė energetikos išteklių importo iš Rusijos draudimui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Europos Parlamentas simboliniu balsavimu pritarė energetikos išteklių importo iš Rusijos draudimui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-04-07 15:28, atnaujinta 2022-04-07 15:46

Šis balsavimas surengtas atskirai nuo ketvirtadienį vykusių 27 ES šalių ambasadorių diskusijų apie galimybę priimti Europos Komisijos (EK) siūlymą pritaikyti sankcijas, be kita ko, rusiškai angliai. Kai kurios bloko šalys norėjo žengti dar vienu žingsniu į priekį ir taip pat uždrausti rusiškos naftos importą, tačiau tam priešinosi kitos valstybės, kurios yra labai priklausomos nuo Rusijos energetikos išteklių, kaip Vokietija.

2021 metais Rusija buvo atsakinga už 45 proc. viso ES anglių importo, 25 proc. naftos importo ir apie 45 proc. dujų importo. Rusijai šios žaliavos yra itin svarbūs pajamų šaltiniai. ES yra didžiausia jos klientė.

ES užsienio politikos įgaliotinis Josepas Borrellis trečiadienį sakė EP, kad nuo vasario 24 dienos blokas papildė Rusijos biudžetą 35 mlrd. eurų, kurie buvo sumokėti šaliai už iškastinį kurą. Ši suma gerokai didesnė, palyginti su 1 mlrd. eurų, kuriuos ES skyrė ginklų tiekimui į Ukrainą.

EP savo rezoliucijoje taip pat pareikalavo tiekti Ukrainai daugiau ginklų. To jau kurį laiką prašo Kyjivas.

R.Metsola praėjusią savaitę tapo pirmąja kurios nors ES institucijos vadove, apsilankiusia Ukrainoje. Penktadienį Kyjive taip pat lankysis J.Borrellis ir EK pirmininkė Ursula von der Leyen.

EP nariai pritarė ES taisyklių pakeitimams, kurie įpareigotų ES valstybes pagreitinti dujų saugyklų užpildymą, kad gyventojai ir verslas turėtų pakankamai dujų kitam šildymo sezonui.

Europarlamentarai siekia, kad iki šių metų lapkričio ES valstybių dujų saugyklos būtų užpildytos 80 proc., o kitais metais – 90 proc. Privalomas minimalus dujų kiekis saugyklose sustiprins tiekimo saugumą ir padės apsaugoti ES vartotojus nuo galimo dujų kainų šoko artėjant kitam šildymo sezonui. Dujų saugyklose naudojimas bus skatinamas mažinant perdavimo tarifų įkainius energetikos įmonėms.

Kartu numatoma įpareigoti ES valstybes sertifikuoti saugyklų operatorių veiklą, siekiant užkirsti kelią galimai ES nepriklausančių valstybių įtakai energijos tiekimo saugumui. Nesertifikuoti operatoriai praras galimybę kontroliuoti dujų saugyklas ir turės atsisakyti šios nuosavybės. Be ES valstybių leidimo operatoriai taip pat negalės nutraukti dujų saugyklos veiklos.

EP pranešėjas Jerzy Buzek (Europos liaudies partija, Lenkija) pažymėjo, kad naujosios taisyklės leis užtikrintų dujų tiekimą kitai žiemai. „To iš ES tikisi mūsų piliečiai ir verslas, todėl turime pateisinti jų lūkesčius. Europos Parlamentas pasirengęs nedelsiant pradėti derybas“, sakė jis.

EP biuro Lietuvoje teigimu, pritarę skubos tvarka ES taisyklių pakeitimams (516 balsų už, 25 prieš ir 15 susilaikius) europarlamentarai nusprendė pradėti derybas dėl galutinio projekto su ES Taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą