Nusprendusi trauktis ir Rusijos „Shell“ nurašys iki 5 mlrd. dolerių vertės turto

Jungtinės Karalystės energetikos milžinė „Shell“ ketvirtadienį pranešė, kad po Maskvos invazijos į Ukrainą nurašys iki 5 mlrd. dolerių (4,6 mlrd. eurų) turto dėl pasitraukimo iš Rusijos.

Nusprendusi trauktis ir Rusijos „Shell“ nurašys iki 5 mlrd. dolerių vertės turto.<br>Jethro Carullo/Unsplash.com nuotr.
Nusprendusi trauktis ir Rusijos „Shell“ nurašys iki 5 mlrd. dolerių vertės turto.<br>Jethro Carullo/Unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2022, 10:21 AM, atnaujinta Apr 7, 2022, 1:01 PM

Manoma, kad turto vertės sumažėjimas ir papildomos išlaidos, susijusios su veikla Rusijoje, pirmąjį šių metų ketvirtį sudarys nuo 4 iki 5 mlrd. dolerių, sakoma „Shell“ pareiškime po to, kai praėjusį mėnesį grupė pranešė apie laipsnišką pasitraukimą.

„Shell“ pajamos 2021 metais siekė 261,5 mlrd. dolerių.

Pirmojo ketvirčio veiklos rezultatus bendrovė ketina skelbti gegužės 5 dieną. Praėjusį mėnesį „Shell“ pareiškė esanti „pasibaisėjusi“ invazija į Ukrainą.

Bendrovė tuomet taip pat paskelbė planuojanti pasitraukti iš bendrųjų įmonių su Rusijos valstybės valdoma dujų milžine „Gazprom“. Kaip matyti iš „Shell“ metinės ataskaitos, vien to turto vertė praėjusių metų pabaigoje sudarė maždaug 3 mlrd. JAV dolerių.

Vėliau bendrovė pareiškė, jog nebepirks rusiškos naftos ir pasitrauks iš Rusijos naftos ir dujų sektorių, „kokios bebūtų tokio žingsnio finansinės pasekmės“.

Tokius sprendimus „Shell“ priėmė tuo metu, kai Jungtinė Karalystė kartu su daugybe kitų pasaulio vyriausybių ėmė skelbti sankcijas Rusijos bendrovėms, bankams ir turtingiems piliečiams, siekdama padaryti spaudimą prezidentui Vladimirui Putinui ir priversti jį atitraukti savo pajėgas iš Ukrainos.

Energetikos bendrovės spaudžiamos nutraukti ryšius su Rusija, nes naftos ir gamtinių dujų eksportas yra itin svarbus Kremliaus ir jo kariuomenės finansavimo šaltinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.