Rusijos didžėjus tik per plauką nenusipirko „Gazprom Germania“: kompaniją galėjo gauti vos už eurą

Balandžio pirmąją paskelbta žinia apie Rusijos koncerno „Gazprom“ antrinės įmonės „Gazprom Germania“ perleidimą nebuvo pokštas. Tačiau užkulisiai nustebino net ir Vokietijos reguliuotojus.

Rusijos didžėjus tik per plauką nenusipirko „Gazprom Germania“: kompaniją galėjo gauti vos už eurą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos didžėjus tik per plauką nenusipirko „Gazprom Germania“: kompaniją galėjo gauti vos už eurą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos didžėjus tik per plauką nenusipirko „Gazprom Germania“: kompaniją galėjo gauti vos už eurą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rusijos didžėjus tik per plauką nenusipirko „Gazprom Germania“: kompaniją galėjo gauti vos už eurą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Bravo, šaunuolis Dima“, – tokį atsiliepimą apie didžėjų, prisistatantį Dmitrijumi Z., paliko jo gerbėjai.<br>„Dj.ru“ nuotr.
„Bravo, šaunuolis Dima“, – tokį atsiliepimą apie didžėjų, prisistatantį Dmitrijumi Z., paliko jo gerbėjai.<br>„Dj.ru“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 7, 2022, 8:06 PM

Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ smarkiai nustebino šio sektoriaus analitikus paskelbusi apie savo valdomos Vokietijos įmonės „Gazprom Germania“ atsisakymą.

„Gazprom Germania“ yra visiškai pavaldi „Gazprom“, kurio kontrolinį akcijų paketą valdo Rusijos valstybė.

Savo ruožtu „Gazprom Germania“ valdo kitas Vokietijos dujų pramonės įmones, įskaitant dujų tiekėją „Wingas“, dujų saugojimo operatorę „Astora“ ir mažumos akcijų paketą dujų transportavimo įmonėje „Gascade“.

Biuras – itin kuklus

Vokietijos portalas Spiegel.de išsiaiškino, kad „Gazprom Germania“ kontrolę buvo numatyta perleisti Rusijos kompanijai „Palmary“. Jos generaliniu direktoriumi visai neseniai – kovo 31 dieną – buvo paskirtas Dmitrijus Z.

Pati kompanija įsikūrusi Maskvos pietvakariuose esančiame biurų komplekse – bent jau taip rodo Rusijos registro duomenys. Kuklus biuras lyg ir nepritiktų įmonei, kuri imasi milijardų eurų vertės verslo.

Tame pačiame registre nurodyta, kad iki šiol „Palmary“ užsiėmė nekilnojamojo turto verslu.

Vadovauja didžėjus?

Tačiau dar labiau stulbina Vokietijos žurnalistų surinkta informacija apie naująjį įmonės vadovą.

Pasirodo, Dmitrijus Z. yra Maskvos klubuose gana gerai žinomas didžėjus.

Socialiniuose tinkluose irgi apstu nuotraukų, kaip jis linksmina klubų lankytojus.

Tiesa, į Spiegel.de klausimus elektroniniu paštu, socialiniuose tinkluose ir turimais telefonais jis nieko neatsakė.

Tačiau žinoma, kad anksčiau Dmitrijus Z. dalyvavo versle, tiesa, niekuo nesusijusiame su energetika. Nurodyta, kad jis yra vadovavęs įmonei, kuri užsiėmė buitinės technikos prekyba specializuotose parduotuvėse.

Taip pat vyras vertėsi didmenine automobilių prekyba ir jų remontu – bent jau taip nurodyta registruose.

Painiava dėl akcijų

Sprendžiant iš kuklios „Gazprom“ informacijos, iš tiesų „Palmary“ atiteko daugiau nei kuklus – vos 0,1 proc. „Gazprom Germania“ akcijų paketas. Jo kaina – 100 rublių (vos daugiau nei euras).

Likusi akcijų dalis perėjo į tos pačios „Gazprom“ valdomos antrinės įmonės „Gazprom Export Business Services“ (GEBS) rankas.

Tačiau GEBS netikėtai perleido „Palmary“ visas turimas balso teises. Kitaip tariant, pastaroji už eurą įgijo kompanijos, kurios apyvarta Vokietijoje pernai siekė net 12,7 mlrd. eurų, kontrolę.

Spėjo užkirsti kelią

Staigiai išanalizavusi šiuos veiksmus Vokietijos ekonomikos ministerija paskelbė, kad toks akcininkų pasikeitimas prieštarauja šalies įstatymams. Mat apie tai turėjo būti pranešta iš anksto ir oficialiai.

Rusai buvo užsiminę, kad ketina likviduoti „Gazprom Germania“ bendrovę, kuri turi daug klientų Vokietijoje.

Todėl Vokietijos ekonomikos ministerija nusprendė stabdyti šį procesą ir „Gazprom Germania“ kontrolę iki rugsėjo perleido į Federalinės energetikos tinklų agentūros rankas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.