„Lifosa“ savaitgalį stabdys gamyklą, bet tikisi dar veikti ir išlaikyti darbo vietas

Vyriausybės pasiūlymas paskirti Kėdainių fosforo trąšų gamyklos „Lifosa“ laikinąjį administratorių nekeičia įmonės plano šį savaitgalį stabdyti veiklą, teigia įmonės vadovas. Tačiau Rimantas Proscevičius sako, kad Seimui priėmus įstatymo pataisas ir paskyrus administratorių, tai leistų įmonei toliau minimaliai veikti ir išlaikyti darbo vietas.

„Lifosa“.<br>T.Bauro nuotr.
„Lifosa“.<br>T.Bauro nuotr.
„Lifosa“.<br>T.Bauro nuotr.
„Lifosa“.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 8, 2022, 8:21 AM, atnaujinta Apr 8, 2022, 9:32 AM

Tuo metu bendrovės darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas sako, kad valstybės siūlomas dėl Vakarų sankcijų suvaržytos įmonės gelbėjimo planas į visus klausimus neatsako.

„Kaip ir buvo skelbta, balandžio 10 dieną „Lifosa“ pilnai stabdo gamybinę veiklą. Laukiame Seimo tarptautinių sankcijų įstatymo pataisų priėmimo. Tai leistų įmonei toliau veikti minimaliu pajėgumu, būtų išlaikytos darbo vietos bei tinkamai sprendžiami aplinkosauginiai bei kiti saugos klausimai“, – ketvirtadienį BNS sakė „Lifosos“ generalinis direktorius R. Proscevičius.

Anot jo, iki balandžio 10-osios įmonei turėtų užtekti likusių žaliavų, iš kurių gaminamos diamonio fosfato trąšos.

R. Proscevičius LRT televizijai sakė, kad gamykla bus stabdoma sekmadienį anksti ryte išjungiant sieros rūgšties gamybos cechą, o įrengimai bus laikinai konservuojami.

„Sekmadienį, 6 valandą ryte, mes sustabdome paskutinį savo galingiausią Europoje sieros rūgšties cechą, jo gamybą ir pereiname į laikino konservavimo stadiją, įrengimai bus pašildomi, kadangi negalima jų visiškai atjungti“, – sakė R. Proscevičius.

Bendrovė tikisi gegužę vėl atnaujinti gamybą sumažintu pajėgumu ir gaminti du produktus – parengtame keturių mėnesių veiklos plane nurodoma, kad įmonė gali visiškai atsiriboti nuo sąsajų su Rusija ir Baltarusija.

„Mes visiškai atsijungę nuo Rusijos ir Baltarusijos, nuo žaliavų ir nuo produktų pardavimo, tiesiai eisime į galutinį klientą, pardavinėsime produktą ir į savo sąskaitą SEB banke gausime pinigus“, – LRT sakė R. Proscevičius.

Dėl Europos Sąjungos (ES) sankcijų netiesioginiam savininkui Andrejui Melničenkai įšaldžius bendrovės sąskaitas jos veikla sutriko beveik prieš mėnesį.

Vyriausybė trečiadienį pritarė, kad sankcionuotų įmonių turtui valdyti Lietuvoje turėtų būti skiriamas laikinasis administratorius. Užsienio reikalų viceministras Raimundas Karoblis BNS anksčiau teigė, kad administratorius galėtų būti paskirtas iš karto, Seimui priėmus Ekonominių ir kitų tarptautinių sankcijų įgyvendinimo įstatymo pakeitimus, tai leistų įmonei toliau veikti.

„Lifosos“ darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Kęstas Šlama ketvirtadienį BNS sakė, jog tokia žinia vertinama optimistiškai, tačiau į visus klausimus neatsako.

„Ši žinia atsargaus optimizmo suteikia mums, darbuotojams. Atsargaus dėl to, kad bus, matyt, tam tikrų klausimų, kurie kils, kai praktiškai bus įgyvendintos tos normos, kai atsiras administratorius“, – BNS kalbėjo K. Šlama.

„Mes pasirankiojame žinių iš informacinės erdvės ir matome, kad dauguma ES valstybių sprendžia tą patį klausimą, nes tokios praktikos nėra, ji dar tik formuojama“, – pridūrė jis.

Profesinės sąjungos pirmininko teigimu, labiausiai neramina galimi sprendimai dėl darbuotojų, kurių dalis gali būti atleista sumažinus gamybos pajėgumus: „Kokia apimti dirbsime, kiek tam reiks darbuotojų? Ką darysime su tais, kurių, kaip pasirodys, gali nereikėti?“

Penktadienį profesinės sąjungos nariai planuoja susitikti su darbdavio atstovais ir gauti atsakymus į šiuos klausimus.

K. Šlama patvirtino, jog įmonės darbuotojai kol kas neišleidžiami į prastovas.

„Dar nė vieno žmogaus prastovose nėra, vadovybės pozicija yra tokia, kad pagal galimybes išlaikyti žmones darbe. Gal kažkas susikeis vietomis, jeigu turi sukauptų kasmetinių atostogų, gal kapitalinis remontas bus paankstintas, gal jis atliekamas ne tokiu sparčiu tempu, kaip kiekvienais metais. Tokiu būdu galima siekti išlaikyti darbuotojų užimtumą“, – kalbėjo jis.

K. Šlamos teigimu, įprastai sezoninis remontas bendrovėje būdavo atliekamas gegužę ir užtrukdavo apie 10 dienų.

LRT jis sakė, kad sustabdžius gamybą 300-400 šimtus darbuotojų gali tekti leisti į prastovas, be to, jau vėluojama mokėti atlyginimus, kovą iš darbo išėjo apie 20 darbuotojų, o tai – didesnė nei įprastai jų kaita.

„Nėra masinio bėgimo, bet jis didesnis nei įprastai būdavo natūrali darbuotojų kaita“, – kalbėjo K. Šlama.

Užimtumo tarnybos Šiaulių klientų aptarnavimo departamento atstovė Ineta Naktinienė BNS sakė, kad pranešimo apie grupės „Lifosos“ darbuotojų atleidimus tarnyba nėra gavusi.

Tarptautinių sankcijų įgyvendinimą Lietuvoje kontroliuojanti URM anksčiau leido daryti išimtį ir atsiskaityti su darbuotojais bei mokėti už paslaugas, būtinas ir įmonės veiklai ir saugumui.

„Lifosoje“ dirba kiek daugiau nei 1 tūkst. darbuotojų, vidutinis jų atlyginimas, „Sodros“ duomenimis, viršija 2,4 tūkst. eurų.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai „EuroChem Group“, kurios 90 proc. priklauso A. Melničenkos valdomai Kipro įmonei „AIM Capital“. „EuroChem Group“ kovo 10 dieną pranešė, kad A. Melničenka nuo kovo 9 dienos atsistatydino iš jos direktorių valdybos, jis taip pat esą nebėra pagrindinis grupės naudos gavėjas.

„Lifosos“ finansų direktorė Regvita Ivanovienė kovo viduryje pranešė, kad A. Melničenka savo akcijas perrašė žmonai, tačiau įmonės akcininkų struktūra kol kas nepasikeitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą