Nusikaltėlių išradingumas privers išsižioti – sumanė pasipelnyti iš žaliųjų citrinų

Meksikoje šįmet itin sparčiai kyla vieno populiariausių čionykščių vaisių – žaliųjų citrinos kainos. Viena priežasčių – jų auginimu susidomėjo net mafijos karteliai.

Citrinų kaina vien šių metų sausį išaugo 153 proc.<br>Lrytas.lt koliažas
Citrinų kaina vien šių metų sausį išaugo 153 proc.<br>Lrytas.lt koliažas
Meksika.<br>Pixabay.com nuotr.
Meksika.<br>Pixabay.com nuotr.
Bet citrinų kaina vien šių metų sausį išaugo 153 proc.<br>M.Patašiaus nuotr.
Bet citrinų kaina vien šių metų sausį išaugo 153 proc.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 9, 2022, 3:53 PM

Victoras Navarresas neriboja žaliųjų citrinų kiekio. Klientai, kurie Meksikos sostinės Meksiko centre, Kondesos rajone įsikūrusiame jo paviljone, perka takus (tradicinis Meksikos patiekalas. – Red.), žaliųjų citrinų gali imti kiek nori. Čia taip įprasta.

„Kituose meksikietiškų patiekalų restoranuose prie vieno tako yra tik nedidelis citrinos gabalėlis“, – sakė V.Navarresas.

Nieko nuostabaus, nes šie citrusiniai vaisiai Meksikoje tapo itin brangūs.

Sausį – kainų šuolis

Už dėžę žaliųjų citrinų, kaip teigė V.Navarresas, šiuo metu jis moka dvigubai brangiau nei normaliais laikais.

Iš tikrųjų jis jau seniai turėjo pakelti kainas už parduodamus takus arba sumažinti citrinų kiekį. Tačiau vyras bijo prarasti savo klientus.

Krizė dėl žaliųjų citrinų Meksikoje vis labiau tampa prekybininkų ir maitinimo įstaigų problema. O juk jos yra kone nacionalinis vaisius.

Be jų negalima įsivaizduoti nacionalinės virtuvės. Ar tai būtų takas, ar tostada, ar tekila (stiprus alkoholinis gėrimas, gaminamas tiktai Meksikoje iš mėlynųjų agavų), į visų jų sudėtį įeina žaliasis citrusinis vaisius ar jo sultys.

Bet citrinų kaina vien šių metų sausį išaugo 153 proc. – tokius duomenis paskelbė Meksikos ekonomikos ministerijos nacionalinė informacijos ir rinkos integracijos sistema.

Meksikos sostinėje už kilogramą žaliųjų citrinų mokama mažiausiai 65 pesus – mažiau nei tris eurus. Šalies šiaurėje, kuri išsidėsčiusi toliau nuo auginimo vietų, jos kainuoja jau 150 pesų – apie penkis eurus.

Perka vos po kelias

Tokios aukštos žaliųjų citrinų kainos turi pasekmių visiems, kurie gyvena iš šių vaisių verslo.

Netoli nuo V.Navarreso paviljono įsikūrusi „Mercado Michoacan“, tradicinio maisto turgavietė. Ir čia ryškus kainų šuolis.

„Anksčiau žmonės dažniausiai pirkdavo kilogramą, dabar tik tris ar keturias žaliąsias citrinas“, – sakė vaisių pardavėjas. Turgavietėje jis dirba beveik 60 metų, bet tokių kainų kaip dabar dar niekada nėra regėjęs.

Žaliųjų citrinų kaina tam tikra prasme simbolizuoja tai, kas šalyje vyksta ne taip, – didėjančią infliaciją, kuri metų pradžioje siekė daugiau nei septynis procentus.

Dar klimato kaita, sumaišiusi orus ir į žaliųjų citrinų auginimo regionus atnešusi šaltį.

Pelningas kartelių verslas

Tačiau svarbiausia priežastis – šalyje išvešėjęs organizuotas nusikalstamumas. Citrinų kaina tokia aukšta, nes į prekybą jomis nori įsilieti narkotikų karteliai. Ir tai jau daro. Tai seniai žinoma kartelių veiklos schema, kuri jau buvo taikoma avokadų augintojams.

Juk jeigu kyla kainos, nusikaltėliams patrauklu kontroliuoti rinką ir nemažai užsidirbti.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, gaujos turėjo sudeginti ištisas plantacijas, kad paveiktų ūkininkus.

Todėl jie Mičoakano regione gali nuskinti tik pusę to žaliųjų citrinų kiekio, kokį dar prieš metus nuimdavo nuo medžių. Beveik 500 hektarų vaisių plantacijų virto pūdymu.

Dėl žaliųjų citrinų trūkumo karteliai toliau didina kainas. Tik tie, kurie moka pinigus už apsaugą, gali toliau nuimti derlių ir jį parduoti. Ir tik tokiomis kainomis, kokių reikalauja kartelis.

Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras pripažino problemą, bet, atrodo, vargu ar kuo padės.

Į krizę dėl žaliųjų citrinų meksikiečiai bando pažvelgti su humoru. Po socialinius tinklus plinta nuotaikingi memai su saugomais pinigų vežėjais, kurie vietoj banknotų gabena žaliąsias citrinas. Arba pašiepiantys pasiūlymai, kai mylimajai įteiktoje dėžutėje vietoj žiedo guli citrina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.