Rusiškos anglies importuotojai ieškos naujų tiekėjų, dėl jos embargo Lietuva nenukentės

Europos Sąjungai praėjusią savaitę įvedus Rusijos anglies embargą nuo rugpjūčio, Lietuvos anglies importuotojai sako, jog iki tol bandys užpildyti sandėlius rusiška anglimi bei ieškos naujų tiekėjų. Jie tai pat perspėja, kad anglis brangs.

Rusiškos anglies importuotojai ieškos naujų tiekėjų, dėl jos embargo Lietuva nenukentės.<br>Artyom Korshunov/Unsplash.com nuotr.
Rusiškos anglies importuotojai ieškos naujų tiekėjų, dėl jos embargo Lietuva nenukentės.<br>Artyom Korshunov/Unsplash.com nuotr.
A.Izgorodinas.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Izgorodinas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Remigijus Bielinskas

Apr 11, 2022, 1:16 PM

Ekonomistai mano, kad rusiškos anglies draudimas neturės reikšmingo poveikio šalies ekonomikai.

Problemų importuojant rusišką anglį Lietuvoje kilo po to, kai „Lietuvos geležinkeliai“ nutraukė jos vežimo sutartį su vienu didžiausių jos importuotojų, Rusijos bendrovės SUEK (Sibiro anglių energetikos kompanija) padaliniu „SUEK Baltic“.

„Šiandien nebegabename anglies į Lietuvą, kadangi „Lietuvos geležinkeliai“ su mumis dar anksčiau šiemet yra nutraukę transportavimo sutartį. Daugiau kaip ir nėra ką pasakyti“, – BNS sakė „SUEK Baltic“ pardavimų vadovas Valdas Urbonas.

Jo teigimu, pernai įmonė vien į Lietuvą importavo apie 60 tūkst. tonų rusiškos akmens anglies.

Pasak „Lietuvos geležinkelių“ atstovės Kotrynos Dzikaraitės, kovą įsigaliojo Europos Sąjungos sankcijos Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai ir su juo siejamai įmonei SUEK, todėl „LTG Cargo“ sustabdė visų bendrovės krovinių gabenimą.

„Atsižvelgiant į šias sankcijas, „LTG Cargo“ sustabdė visų bendrovės krovinių gabenimą. Numatoma, kad dėl sankcijų šiai įmonei bei rusiškos anglies poreikio mažėjimo Europoje bendrovė neperveš 2,5 mln. tonų anglies“, – BNS teigė K.Dzikaraitė.

Pasak jos, pirmąjį šių metų ketvirtį „LTG Cargo“ pervežė apie 0,8 mln. šių krovinių, o naujų ES sankcijų rusiškai angliai poveikis dar vertinimas.

Didmenine ir mažmenine anglies prekyba Lietuvoje užsiimančios įmonės savininkas, nenorėjęs viešinti pavardės, BNS teigė, kad rusiškos anglies importo draudimas neabejotinai paveiks šalies anglies rinką.

„Sankcijos įsigalios rugpjūtį, tai iki to laiko visi bandys įvežti kiek galima daugiau rusiškų anglių ir užsipildyti sandėlius, o paraleliai ieškos naujų tiekėjų. Pavyzdžiui, mes žiūrėsime į Kazachtaną, Kirgiziją, nors tos pačios anglies galima ieškoti ir Kolumbijoje ar Australijoje, bet vėlgi – vežimų kaštai bus didesni, nes Klaipėdos uostas nepriima tokių krovinių, tai reikėtų vežti per Latviją – Ventspilį ar Liepoją“, – BNS teigė jis.

„Iš esmės dabar turime tik dvi išeitis: arba užsidaryti, arba per 120 dienų susirasti naujus tiekėjus. Bet kokiu atveju tai paveiks kainodarą – bent jau Lietuvoje anglis greičiausiai brangs“, – pridūrė jis.

Ekonomisto Aleksandro Izgorodino teigimu, rusiška anglis dominuoja Lietuvos anglies importe (93 proc. viso jos importo), tačiau pinigine verte (20 mln. eurų) jis tesudaro 0,06 proc. viso Lietuvos importo.

„Taip, Rusija yra viena iš stambiausių anglies tiekėjų pasaulyje, bet iš importo duomenų matyti, kad Lietuva beveik nenaudoja jos savo energetiniams poreikiams patenkinti – tiek dėl griežtesnių ekologijos standartų, tiek dėl kitokios energetikos rinkos struktūros, nes mes daugiausia importuojame dujas šildymui ir elektrai gaminti, o naftą – kuro gamybai“, – BNS sakė A.Izgorodinas.

Pasak ekonomisto, šiuo metu Lietuva anglį įsiveža iš 10 šalių, o pernai bendras anglies importas siekė 21,5 mln. eurų. „Lietuvai sankcionuojamos rusiškos anglies importo draudimas realiai reikšmingesnės įtakos neturės“, – teigė A.Izgorodinas.

Skaičiuojama, kad Europos Sąjungos šalys iš Rusijos importuoja apie 45 proc. suvartojamos anglies, šio importo vertė pernai buvo per 4 mlrd. eurų. Statistikos departamento duomenimis, Lietuva pernai importavo 281 tūkst. tonų rusiškos anglies už 20 mln. eurų, užpernai – 250 tūkst. tonų už 14,8 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.