Kremliaus aplinka pamėgo Berlyną: sankcijos įsigyti prabangius namus nekliudo

Turtingi ir Kremliui lojalūs rusai daugelį metų supirkinėjo nekilnojamąjį turtą ne tik Londone ar kurortuose. Nemažai jų mielai rinkosi ir Vokietijos sostinę Berlyną.

Ilgametis V.Putino bendražygis A.Rotenbergas neblogai prasisuko Berlyne.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ilgametis V.Putino bendražygis A.Rotenbergas neblogai prasisuko Berlyne.<br>AFP/Scanpix nuotr.
R.Abramovičius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R.Abramovičius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ilgametis V.Putino bendražygis A.Rotenbergas neblogai prasisuko Berlyne.
Ilgametis V.Putino bendražygis A.Rotenbergas neblogai prasisuko Berlyne.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 12, 2022, 5:58 AM

Prabangiame Berlyno miesto rajone esanti vila apsupta metro aukščio kukmedžių gyvatvorės ir metalinės tvoros. Vidiniame kieme įrengta stebėjimo kamera. Prie durų nėra jokios pavardės. Paskambinus niekas neatidaro.

Kaimynė sakė, kad name dar niekas nėra gyvenęs. Retsykiais užsuka sodininkas, namų tvarkytoja, pagalbinis darbininkas, o daugiau niekas.

Tačiau jau senokai sklinda kalbos, kam priklauso ši vila Vildentenštaige. Rotenbergui? Moteris linkteli.

Sankcijos net nesukliudė

Arkadijus Rotenbergas – artimas V.Putinui asmuo. Abu vyrai draugauja nuo jaunystės laikų. Kai V.Putinas tapo Rusijos prezidentu, A.Rotenbergas – valstybinių užsakymų karaliumi, kaip rusų investuotojui įgėlė žurnalas „Forbes“.

Milijardų vertės verslai su rusų valstybe padarė A.Rotenbergą pasakiškai turtingą. Jo bendrovių grupė V.Putino pageidavimu statė 19 kilometrų ilgio tiltą nuo žemyninės Rusijos dalies iki aneksuoto Krymo.

Nuo 2014 m. A.Rotenbergas ir dėl to įtrauktas į asmenų sąrašą, kuriems taikomos Europos Sąjungos sankcijos. Jo turtas Europos Sąjungos šalyse turėtų būti įšaldytas.

Tačiau tai nesutrukdė A.Rotenbergui įsitrinti į Berlyno nekilnojamojo turto rinką. Negyvenama Vildentenštaigo vila siejama su jo dukterimi Lilija ir Kipro bendrove, kuri bent laikinai buvo priskirta oligarchui.

Pirko prezidento dukra

Vokietijos sostinė garsėja kaip viena mėgstamiausių turtingų rusų vietų savo pinigams investuoti. Jie pastaraisiais metais pirko didelius žemės sklypus, ypač vakarinėje miesto dalyje.

Ekstravagantiški nauji pastatai darko kai kurių Dalemo ar Griunevaldo gyvenamųjų rajonų gatvių vaizdą. Vien A.Rotenbergo šeima dalyvavo mažiausiai keturiuose nekilnojamojo turto projektuose, kurie buvo susiję su išskirtinėmis miesto vietomis.

Bet Vokietijos žurnalas „Der Spiegel“ savo tyrimo metu aptiko ir kitų garsių Maskvos elito pavardžių.

Buvusio Sovietų Sąjungos prezidento Michailo Gorbačiovo duktė Irina Virganskaja 2020-aisiais už 4,8 mln. eurų taip pat Vildentenštaige įsigijo žemės sklypą vos keli metrai nuo Rotenbergų. Dar ir kitą būstą – Griunevalde.

Berlyno nekilnojamojo turto rinkoje labai aktyvi ir žinomo Rusijos verslininko, Maskvos CSKA futbolo klubo savininko Jevgenijaus Ginerio žmona. Šis Rusijos valdžiai artimas klubas yra JAV sankcijų sąrašuose.

Moka paslėpti galus

Dažnai sutuoktinės, vaikai ar netiesiogiai valdomos bendrovės įtraukiamos į registrą kaip būstų savininkai. Tokio metodo griebiamasi dėl to, kad institucijoms būtų sunku nustatyti ekonominės naudos gavėjus.

Daugelį metų to Berlyne niekas ir nenorėjo žinoti. Nekilnojamojo turto tarpininkai gerai uždirbo iš sandorių, kaip ir advokatų kontoros, notarai. Ir, žinoma, Berlyno senatas, kuris gavo milijonus iš nekilnojamojo turto mokesčio.

Nuo to laiko, kai V.Putinas pradėjo karą prieš Ukrainą, ramybė baigėsi. Oligarchai ir jų pasakiški turtai visame pasaulyje yra tyrėjų medžioklės tikslas.

Vienu geidžiamiausių trofėjų laikomas A.Rotenbergas. Kada tiksliai jis pradėjo investuoti į nekilnojamąjį turtą Berlyne, neaišku. 2002-aisiais jo dukra Lilija, kuriai buvo 24 metai, įsigijo Griunevalde butą ir jį valdo iki šiol.

Tuo metu V.Putinas pirmą kartą ėjo Rusijos prezidento pareigas ir stiprino savo valdžios sistemą. Ten A.Rotenbergas užėmė svarbią padėtį.

Jis įkūrė su savo jaunesniu broliu Borisu banką ir laikui bėgant gavo vis daugiau valstybinių užsakymų, pavyzdžiui, statybų ir energetikos sektoriuose.

Už tilto į Krymą statybą vėliau V.Putinas asmeniškai A.Rotenbergą apdovanojo Darbo didvyrio ordinu – aukščiausiu Rusijos apdovanojimu.

Darėsi vis atsargesnis

2005-aisiais Rotenbergai jau didesnėmis pajėgomis metėsi į Berlyno nekilnojamojo turto rinką. Šį kartą Arkadijus dalyvavo pats per Kipre savo įkurtą bendrovę „Olpon Investments“.

Jis ir jo duktė Lilija įsigijo 1860 kv. m žemės sklypą Piuklerio gatvėje ir čia pastatė baltutėlaitę prabangią vilą. 2016-aisiais A.Rotenbergas pardavė savo akcijas Lilijai ir anksčiau jo broliui Borisui priklausiusiai bendrovei, nors tuo metu jau buvo įtrauktas į sąrašą asmenų, kuriems taikomos ES sankcijos.

2008-aisiais Rotenbergai už 1,8 mln. eurų įsigijo labai gražioje vietoje žemės sklypą Vildentenštaige ir pastatė vilą, kuri dabar stovi apleista.

1850 kv. metrų sklypo pirkimo sutartį pasirašė vėl Lilija, bet ne savo, o Berlyno bendrovės „Rotex GmbH“ vardu.

Matyt, A.Rotenbergas darėsi vis atsargesnis. Jo pavardės nebuvo nei pirkimo sutartyje, nei „Rotex“. Bet 94 proc. „Rotex“ akcijų laikinai priklausė kitai Kipro bendrovei „Palmoto Holdings“ pavadinimu, už kurios turėjo slėptis jis.

Berlyną pamėgo seniai

Tokiems „verslininkams“ kaip Rotenbergų klanas Berlynas atrodė puiki vieta investuoti pinigus. Juk šiame mieste rusų imigrantai turi senas tradicijas.

Po 1917 metų perversmo šimtai tūkstančių pilietinio karo pabėgėlių atsidūrė mieste prie Šprė upės, tarp jų buvo aristokratų, turtingųjų ir intelektualų.

Subyrėjus Sovietų Sąjungai rusai Berlyne vėl atsigavo. Pirmenybę jie teikė vakarinei miesto daliai, ypač populiarus buvo elegantiškas Griunevaldo vilų kvartalas ir vietos aplinkui Kurfiurstendamą su jo prabangos prekių ir delikatesų parduotuvėmis.

Rusų investuotojai pirmenybę teikė žemės sklypams su apleistomis vilomis ar laisvais plotais.

Vos tik senieji pastatai būdavo nugriaunami, čia iškildavo prabangūs namai su kolonomis, marmuru ir granitu.

Kam iš tikrųjų jie priklauso, iki šiol sunku nustatyti. Berlyno pirmosios instancijos teismų darbuotojai, kurie tvarko žemės registro dokumentus, turi patikrinti, ar pirkėjai ir pardavėjai nėra įtraukti į finansinių sankcijų sąrašus.

Bet ką daryti, jeigu turtas priklauso bendrovei, kurios naudos gavėjai nežinomi? O jeigu tai tik sankcijomis apdalytų asmenų statytiniai? Be to, kyla neaiškumų ir dėl skirtingos rusiškų pavardžių rašybos.

Britai skuba į pagalbą

Vis dėlto dėl A.Roterbergo šeimos turto bent šis tas ima aiškėti, nors ir ne Vokietijoje.

Galai ėmė lįsti po to, kai santuoka su antrąja žmona, buvusia balerina ir mados verslininke Natalija 2013-aisiais iširo.

Skyrybų karas vyko teisme. Kadangi pora tuo tarpu gyveno Anglijoje, Natalija kreipėsi į Aukščiausiąjį teismą Londone.

Ji primygtinai reikalavo pusės mažiau nei per 8 metus bendrai užgyvento turto. A.Rotenbergas, žinoma, kategoriškai nesutiko.

Ginčas oligarchui tapo košmaru. 2017 metais teismo nutartyje buvo įrašytas ir anksčiau gerai slėptas turtas – vilos Prancūzijoje, Italijoje bei Berlyne.

Tad Londono teismas tiesiai paklojo įrodymus ilgai trypčiojantiems vokiečiams: Kremliaus oligarchas iš tiesų Berlyne turi nekilnojamojo turto.

Reikalus tvarkė žmona

Berlyno žemės registro dokumentuose nėra ir J.Ginerio pavardės. Itin turtingas investuotojas laikomas artimu V.Putino patikėtinio, oligarcho Romano Abramovičiaus draugu. Abu juos vienija aistra aukšto meistriškumo futbolo klubams.

Tuo metu, kai R.Abramovičius nusipirko „Premier“ lygos Londono „Chelsea“, J.Gineris tapo Maskvos CSKA klubo savininku.

Bet jo Berlyno žemės registro dokumentuose dažniau sutinkama Marinos Jaroslavskajos pavardė. Ji žiniasklaidoje ne kartą vadinta CSKA futbolo klubo prezidento žmona.

M.Jaroslavskaja 2020-ųjų balandžio mėnesį už 3,47 mln. eurų netoli Kurfiurstendamo nusipirko išskirtinį pastatą su automobilio stovėjimo vieta garaže ir laisvai pastatoma vonia.

Prieš kelis mėnesius didelę nuosavybės dalį pagal dovanojimo sutartį ji perleido savo dukteriai, kurios pavardė Giner.

Dar neseniai M.Jaroslavskaja buvo ir 1953 kv. metrų sklypo Dalemo ir reprezentacinės vilos Griunevalde savininkė. Pastarąją moteris įsigijo 2011 metų birželį už 3,5 mln. eurų.

Į „Der Spiegel“ klausimus apie nekilnojamojo turto verslus ir šeimos santykius J.Ginerio bei M.Jaroslavskajos advokatas Robertas Ungeras neatsakė. Beje, jis Vokietijoje žinomas kaip rusų bendruomenei pagelbėjantis teisininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.