V. Čmilytė-Nielsen apie kainų kilimo šoko švelninimą: buvo daug iniciatyvų šaudyti pavieniais šūviais

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad Vyriausybės pristatytos valstybės biudžeto korekcijos bei antiinfliacinis planas yra geras, turintis sisteminių pokyčių, ir Seime jis turėtų būti priimtas.

V.Čmilytė-Nielsen.<br>T.Bauro nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen.<br>T.Bauro nuotr.
V. Čmilytė-Nielsen sakė tikinti, kad antiinfliacijos planas Seime bus priimtas.<br>M.Patašiaus nuotr.
V. Čmilytė-Nielsen sakė tikinti, kad antiinfliacijos planas Seime bus priimtas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-04-13 08:37

„Tai yra geras planas, jis yra sistemiškas ir iš esmės susideda iš dvejų svarbiausių linijų – kompensavimas ir pajamų didinimas, o antroji – sudarymas sąlygų tiek taupymui, tiek žaliajai energetikai plėtotis, ir padėjimas tam tikro pagrindo ateičiai, kad Lietuva būtų dar labiau nepriklausoma nuo išorės faktų“, – LRT radijui trečiadienį teigė Seimo pirmininkė.

„Buvo daug iniciatyvų šaudyti pavieniais šūviais ir spręsti šią sudėtingą situaciją pavienėmis iniciatyvomis, kurios atrodė kartais labai dosnios, bet ne visada pasvertos. Tas planas atliepia tai, ko reikia dabartinei situacijai, visapusiškai atliepia tiek kalbant apie ateities sprendimus, kuriems yra pasirengiama, tiek ir apie tai, kaip suminkštinti kainų kilimo šoką dabar“, – kalbėjo ji.

V. Čmilytė-Nielsen sakė tikinti, kad planas Seime bus priimtas.

„Diskusija bus, tai natūralu, bet tikrai tikiu, kad Seimas tokiam planui ir tokiems pokyčiams pritars“, – sakė ji.

Vyriausybė trečiadienį svarstys šių metų valstybės biudžeto pataisas, kuriomis siekiama sušvelninti infliacijos pasekmes ir stiprinti energetinę nepriklausomybę, teikiant pagalbą karo pabėgėliams bei palaikant kritinę infrastruktūrą bei šalies saugumą.

Patikslintame biudžeto projekte numatoma 973 mln. eurų skirti infliacijos pasekmių sušvelninimui, iš jų 570 mln. eurų numatoma skirti kompensuoti gyventojams dalį smarkiai išaugusių dujų ir elektros kainų.

Neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) didinimui 80 eurų – iki 540 eurų numatoma skirti 103 mln. eurų. Senatvės pensijų didinimui 5 proc. numatoma 67,7 mln. eurų, didesnėms išmokoms ir šildymo kompensacijoms – per 30 mln. eurų, o šalpos, valstybinių pensijų bei išmokų vaikams didinimui – dar 72,75 mln. eurų.

Išaugus energijos prekių kainoms verslui paramai numatoma skirti 120 mln. eurų, dar 9,3 mln. eurų – nukentėjusiam žemės ūkiui.

Dėl tarptautinių sankcijų pajamas prarandančiai bendrovei „Lietuvos geležinkeliai“ bus papildomai skirta 155 mln. eurų paramos Vilniaus-Klaipėdos linijos elektrifikavimui bei infrastruktūros išlaikymui.

Ukrainos pabėgėliams siūloma skirti 370 mln. eurų – didžioji dalis lėšų būtų skiriamos jų socialinei apsaugai.

Biudžeto pakeitimo projektą Seimui pateikti planuojama ketvirtadienį, balandžio 14 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.