Karas Ukrainoje daro didelį poveikį euro zonos ekonomikai

Rusijos karas prieš Ukrainą daro „didelį“ poveikį euro zonos ekonomikai, ketvirtadienį pareiškė Europos Centrinio Banko (ECB) vadovė Christine Lagarde, nes jis didina išlaidas energijai, stiprina tiekimo grandinių trikdžius bei silpnina vartotojų pasitikėjimą, o visa tai slegia ekonomikos augimo galimybes.

Rusijos karas prieš Ukrainą daro „didelį“ poveikį euro zonos ekonomikai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rusijos karas prieš Ukrainą daro „didelį“ poveikį euro zonos ekonomikai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rusijos karas prieš Ukrainą daro „didelį“ poveikį euro zonos ekonomikai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rusijos karas prieš Ukrainą daro „didelį“ poveikį euro zonos ekonomikai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-04-14 17:13

Karas Ukrainoje daro stiprią įtaką euro zonos ekonomikai ir gerokai padidino neapibrėžtumą, – vaizdo ryšio priemonėmis surengtoje spaudos konferencijoje teigė A. Lagarde. – Karo poveikis ekonomikai priklausys nuo to, kaip vystysis konfliktas, nuo dabartinių sankcijų poveikio ir galimų tolesnių priemonių.“

Ch. Lagarde pripažino, kad banko prognozės buvo „klaidingos praeityje“, sustiprėjus raginimams centriniams bankams visame pasaulyje užbėgti už akių infliacijos bangai didinant palūkanų normas.

Be to, pasak pareigūnės, ekonomikos perspektyvoms grėsmę sukeltų staigus sprendimas sustabdyti rusiškų dujų tiekimą, nes daugelis euro zonos šalių labai priklauso nuo šios kuro rūšies, tenkindamos savo energijos poreikius.

„Staigus boikotas turėtų didelį poveikį“, – pažymėjo Ch. Lagarde.

Nors ECB laipsniškai naikina pandemijos metu ekonomikai pasiūlytas paskatas, atėjus naujai krizei, kai kurie analitikei ėmė spėlioti, ar bankas galėtų sukurti naują priemonę karo poveikiui suvaldyti.

Paklausta apie tai, Ch. Lagarde tiesiog atsakė, kad ECB išliks lankstus ir veiks „nedelsiant“, jei atsirastų naujų pavojų ir kai kurioms šalims būtų sunkiau finansuoti savo atsaką į karo poveikį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.