Daliai rusų oligarchų sankcijomis nekvepia nė iš tolo – bijo rimtų pasekmių

Vakarų valstybių Rusijos oligarchams skelbiamos sankcijos stebina ir pačius vakariečius. Mat kai kurie rusų turtuoliai, nors ir itin artimi Kremliui, toliau gali be vargo keliauti ir užsiimti verslu.

Turtingiausi Rusijos žmonės, kaip L.Michelsonas ir V. Potaninas, laisvai gali tvarkyti verslo reikalus Vakaruose.<br>„Scanpix“ nuotr.
Turtingiausi Rusijos žmonės, kaip L.Michelsonas ir V. Potaninas, laisvai gali tvarkyti verslo reikalus Vakaruose.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-15 16:28

Lygiai pusė iš dešimties turtingiausių Rusijos žmonių laisvai gali tvarkyti verslo reikalus Vakaruose, pervedinėti pinigus, pirkti nekilnojamąjį ar kitokį turtą.

Tarp jų – ir šio sąrašo lyderis, bemaž 30 mlrd. eurų vertės turtą valdantis Vladimiras Potaninas. Kaip ir antroje vietoje įsitaisęs Leonidas Michelsonas.

Nenori prarasti tiekėjo

Jokios sankcijos netaikomos nei Vladimirui Lisinui (4 vieta turtingiausių rusų sąraše), nei „Lukoil“ valdybos pirmininkui Vagitui Alekperovui (5 vieta).

Apskritai iš pirmojo penketuko jos paskelbtos tik vienam asmeniui – plieno magnatui Aleksejui Mordašovui.

Įdomu, kad V.Potaninas yra išties artimas Rusijos prezidento Vladimiro Putino bendražygis, – jis prisidėjo rengiant Sočio žiemos olimpines žaidynes, yra ne kartą žaidęs ledo ritulį su Kremliaus vadovu.

Bet Vakarai į jį žvelgia atlaidžiai. Mat V.Potaninui priklauso 36 procentai kompanijos „Norilsk Nickel“ akcijų.

Šiai įmonei tenka apie dešimtadalį planetos nikelio ir net 40 procentų paladžio eksporto.

O šie metalai labai svarbūs puslaidininkių, kurių pastaruoju metu itin stinga, pramonei.

Todėl nei ES, nei JAV, nei Didžioji Britanija nenori apriboti šio oligarcho verslo.

Pasimokė jau anksčiau

Matyt, iki šiol prisimenama dar vieno turtuolio – Olego Deripaskos istorija – jam sankcijos buvo paskelbtos dar 2018 metais.

Tada jo kontroliuojama aliuminio gamybos bendrovė „Rusal“ susidūrė su kliūtimis Vakaruose, o dėl to smarkiai pakilo šio metalo kaina ir tai skaudžiai kainavo net JAV pramonei.

Dar vienas įdomus pavyzdys – fosforo trąšų kompanijos „Phosagro“ savininko Andrejaus Gurjevo reikalai. Jis valdo daugybę prabangaus nekilnojamojo turto Londone ir yra glaudžiai susijęs su Kremliumi.

Tačiau sankcijos taikomos tik jo sūnui Andrejui, kuris dėl to turėjo atsistatydinti iš „Phosagro“ generalinio direktoriaus pareigų. Mat niekas nenori, kad ir taip didelės trąšų kainos dar labiau pakiltų.

Bijo pakenkti sau

Įdomi pozicija ir dėl L.Michelsono. Jam priklauso 25 procentai bendrovės „Novatek“, atliekančios svarbų vaidmenį tiekiant gamtines dujas Europos valstybėms, akcijų.

Tiek pat jų turi ir V.Putino parankinis Genadijus Timčenka. Tačiau pastarajam sankcijos taikomos, o L.Michelsonui – ne.

„Yra įvairių priežasčių, dėl kurių vieni ar kiti verslininkai neįtraukiami į sankcijų sąrašus. Arba jie laikomi labiau nutolę nuo Kremliaus, arba pasekmės gali būti labai rimtos.

Mat siekiama, kad sankcijos kuo labiau pakenktų tiems, kuriems jos skelbiamos, nei jų verslo partneriams, tai yra mums“, – aiškino anksčiau JAV Užsienio turto kontrolės biure dirbęs teisininkas Johnas Smithas.

Iš viso iki kovo pabaigos JAV sankcijas buvo pritaikiusios 852 asmenims iš Rusijos, ES – 775, o Jungtinė Karalystė – net 982-iems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.