Elektrėnai per 30 rajono įstaigų tieks savo saulės elektrą

Elektrėnuose netrukus visoms, per 30 savivaldybės biudžetinių ir viešųjų įstaigų – mokykloms, vaikų darželiams, ligoninei – elektrą pradės tiekti už 1,1 mln. eurų įrengta 1,2 MW galios saulės elektrinė. Ją įrengė savivaldybė, o ją finansavo kartu su valstybe.

Saulės elektrinė.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Saulės elektrinė.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2022, 3:25 PM

Kaip BNS teigė Elektrėnų savivaldybės Ūkio plėtros ir investicijų skyriaus vedėja Giedrė Tomkevičiūtė-Kalinauskienė, APVA saulės elektrinei įrengimui skyrė 80 proc. lėšų (861,8 tūkst. eurų), likusius 20 proc. (apie 200 tūkst. eurų) projektui iš skyrė savivaldybė.

„Savivaldybei priklausančios įmonės per metus sunaudoja elektros už maždaug 100 tūkst. eurų. Tai reiškia, kad savivaldybės saulės elektrinei skirti 200 tūkstančių eurų atsipirks jau per pirmus dvejus metus. O kadangi saulės elektrinė veiks mažiausiai 25 metus, tai nemokama elektros energija mūsų įstaigos bus aprūpintos 23 metus“, – sakė G.Tomkevičiūtė-Kalinauskienė.

„Aišku, mes dar turime elektros tiekėją, kuris kas mėnesį gaus informacij, kiek mes patys pasigaminome elektros, ir tada mokėsime tik už tą skirtumą, kokį sunaudojame, bet praktiškai tikimės, kad mums turėtų užtekti pačių pasigamintos elektros“, – pridūrė ji.

Pasak savivaldybės atstovės, kadangi naujoji elektrinė vasarą turėtų gaminti daugiau energijos nei yra poreikis, ji bus panaudota žiemą.

„Vasaros sezono metu pagamintą elektros energiją mes atiduosime saugojimui. O žiemą, kai saulės šviesos mažiau ir elektrinė gamins mažiau energijos, galėsime naudoti pasaugotą elektros energiją“, – aiškino skyriaus vedėja.

„Taigi, nuo balandžio 28 dienos Elektrėnų savivaldybės teritorijoje visos savivaldybės biudžetinės ir viešosios įstaigos naudos tik saulės energiją“, – pridūrė ji.

Savivaldybės atstovės teigimu, paskaičiavus poreikius buvo apsispręsta įsigyti ne ant atskirų pastatų stogų įrengiamus saulės modulius, o statyti vieną nutolusį saulės parką – maždaug 2 ha sklypą parkas buvo pastatytas šalia Elektrėnų. Už jo priežiūrą – žolės pjovimą, saulės modulių valymą – savivaldybė prižiūrinčiai įmonei kas mėnesį sumokės iki tūkstančio eurų.

„Kaip bežiūrėsi, taupymas vis tiek turėtų būti didžiulis, o atsilaisvinusius pinigus bus galima skirti kitoms reikmėms“, – sakė savivaldybės atstovė.

G.Tomkevičiūtės-Kalinauskienės teigimu, jei projektas bus sėkmingas, savivaldybė planuoja statyti dar vieną saulės elektrinę – šįkart Elektrėnų gatvių apšvietimui.

„Kol kas viskas dar labai nauja, nežinome, kaip viskas vyks, bet jeigu startas bus sėkmingas, o APVA paskelbs naują kvietimą paraiškoms, tikrai bandysime gauti pinigų ir gatvių apšvietimui skirtos saulės elektrinės statyboms. Paraišką tikrai pateiksime pirmi“, – sakė savivaldybės atstovė.

Elektrėnų savivaldybės plotas siekia beveik 51 tūkst. hektarų, joje gyvena apie 25 tūkst. gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.