ECB prisiminė buvusią finansų krizę ir paragino pasauliniu mastu reguliuoti kriptovaliutas

Europos Centrinio Banko (ECB) aukšto rango pareigūnas paragino pasauliniu mastu reguliuoti kriptovaliutas, paaiškindamas, kad šių virtualių aktyvų vertė dabar yra didesnė nei rizikingų hipotekos paskolų 2007-aisias, dėl kurių tuomet kilo pasaulinė finansų krizė, ir turi burbulo požymių.

ECB aukšto rango pareigūnas paragino pasauliniu mastu reguliuoti kriptovaliutas.<br>D.Umbraso nuotr.
ECB aukšto rango pareigūnas paragino pasauliniu mastu reguliuoti kriptovaliutas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2022, 10:20 AM

Tokios kriptovaliutos kaip bitkoinas iki šiol iš esmės išvengdavo reguliavimo, tačiau daugelio valstybių valdžios institucijos jas imasi vertinti rimčiau, įžvelgdamos grėsmę, kurią šie aktyvai gali kelti finansų sistemoms dėl savo nepastovumo ir augančios rinkos.

„Privalome koordinuoti pastangas pasauliniu mastu, kad kriptovaliutos patektų į reguliavimo sritį“, – pareiškė ECB vykdomosios valdybos narys Fabio Panetta.

„Ir turime užtikrinti, kad šiems aktyvams būtų taikomi standartai, atitinkantys finansų sistemai taikomus“, – pabrėžė jis.

ECB aukšto pareigūno skatinimas atkartoja Anglijos banko raginimą, kuris praėjusį mėnesį sugriežtino kontrolę, kad kriptovaliutos nekeltų pavojaus šalies finansiniam stabilumui.

F. Panetta konstatavo, kad kriptovaliutų rinka dabar yra didesnė nei 1,21 trln. eurų vertės antrarūšių hipotekos paskolų rinka, kai ji 2007-aisiais ištirpo, sukeldama pasaulinę finansų krizę.

Be to, „ji pasižymi stulbinamai panašia dinamika“, perspėjo jis.

„Kriptovaliutų evangelistai žada rojų žemėje, pasitelkdami iliuzinį pasakojimą apie nuolat kylančias kriptovaliutų kainas, kad palaikytų įplaukas ir taip skatintų kriptovaliutų burbulo pagreitį“, – akcentavo F. Panetta.

„Kriptovaliutos sukelia nestabilumą ir nesaugumą, tai yra visiškai priešinga nei žadama“, – pridūrė jis.

F. Panetta taip pat pareiškė, kad kriptovaliutų augimas atspindi visuomenės poreikį skaitmeniniams aktyvams bei momentinių mokėjimų sistemoms, ir teigė, kad ECB stengsis jį patenkinti kurdamas skaitmeninį eurą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.