Didieji klientai nutraukia sutartis su I. Sečinu siejama „Inter RAO Lietuva“ – prisiruošė ir kariuomenė

Dėl Vakarų sankcijų su Rusijos energetikos korporacija „Inter RAO“ susijusiems asmenims Lietuvoje iš dalies apribojus jos valdomos elektros tiekėjos „Inter RAO Lietuva“ veiklą, kai kurie dideli bendrovės klientai jau nutraukė ar netrukus ketina nutraukti elektros tiekimo sutartis su įmone. „Inter RAO Lietuva“ informacijos apie konkrečias sutartis neteikia ir tikina nuo karo Ukrainoje pradžios didesnės klientų kaitos nepastebinti.Valstybės valdoma bendrovė „Lietuvos geležinkeliai“ (LTG) trečiadienį pranešė, jog nuo gegužės 1 dienos jai elektrą tieks valstybės kontroliuojama bendrovė „Ignitis“ – su ja pasirašytos vienerių metų trukmės sutarties maksimali vertė siekia 23,5 mln. eurų (be pridėtinės vertės mokesčio), naujienų agentūrai BNS pranešė bendrovė. 

Kai kurie „Inter RAO Lietuva“ klientai jau nutraukė ar netrukus ketina nutraukti elektros tiekimo sutartis su įmone.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Kai kurie „Inter RAO Lietuva“ klientai jau nutraukė ar netrukus ketina nutraukti elektros tiekimo sutartis su įmone.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Kai kurie „Inter RAO Lietuva“ klientai jau nutraukė ar netrukus ketina nutraukti elektros tiekimo sutartis su įmone.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kai kurie „Inter RAO Lietuva“ klientai jau nutraukė ar netrukus ketina nutraukti elektros tiekimo sutartis su įmone.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kai kurie „Inter RAO Lietuva“ klientai jau nutraukė ar netrukus ketina nutraukti elektros tiekimo sutartis su įmone.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kai kurie „Inter RAO Lietuva“ klientai jau nutraukė ar netrukus ketina nutraukti elektros tiekimo sutartis su įmone.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Remigijus Bielinskas, BNS

Apr 27, 2022, 12:04 PM, atnaujinta Apr 27, 2022, 1:31 PM

Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, o „Inter RAO Lietuvai“ pritaikius sankcijas, „Lietuvos geležinkeliai“ BNS teigė, jog planuojama nutraukti nuo metų pradžios iki gegužės galiojančią 5,9 mln. eurų vertės sutartį su „Inter RAO Lietuva“, kai tik konkurso būdu atsirinks naują tiekėją.

Krašto apsaugos ministerija BNS pranešė nuo balandžio pradžios nutraukusi visas sutartis su „Inter RAO Lietuva“ – šiuo metu Karinių oro pajėgų oro erdvės stebėjimo ir kontrolės valdybai bei Logistikos valdybai elektrą tiekia visuomeninis tiekėjas ESO, o netrukus bus pasirašytos naujos sutartys su „Igničiu“ ir „Elektrum Lietuva“. 

„Karinių oro pajėgų oro erdvės stebėjimo ir kontrolės valdyba išsiuntė raštą nutraukti sutartį abipusiu susitarimu. „Inter RAO“ sutiko. Sutartis nutraukta nuo balandžio 1 dienos“, – komentare BNS teigė KAM Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamentas.

Pasak jo, jau įvyko naujas šios valdybos skelbtas konkursas, kurio nugalėtoja yra „Ignitis“, vienerių metų trukmės sutartis su ja netrukus bus pasirašyta, ji galios nuo gegužės 1 dienos. Tuo metu kariuomenės Logistikos valdybai nuo birželio vienerius metus elektrą tieks bendrovė „Elektrum Lietuva“. 

Centrinio viešųjų pirkimų portalo (CVPP) duomenimis, Karinių oro pajėgų oro erdvės stebėjimo ir kontrolės valdybos 624,8 tūkst. eurų vertės sutartis su „Inter RAO Lietuva“ turėjo galioti iki šių metų gruodžio, o Logistikos valdybos įgulų aptarnavimo tarnybos 216,2 tūkst. eurų vertės sutartis – iki 2024 metų gegužės. 

Tuo metu „Vilniaus vandenys“ dar ruošiasi sutarties nutraukimui – 4,4 mln. eurų vertės sutartis su „Inter RAO Lietuva“ galioja iki šių metų rugpjūčio, BNS informavo įmonė.  

„Mūsų planai nepasikeitė – sutartis su „Inter RAO Lietuva“ bus nutraukta. Šiuo metu vykdome viešųjų pirkimų procedūras naujam bendrovės elektros tiekėjui. Tikimės, jog naują sutartį pavyks sudaryti per 2-3 mėnesius“, – BNS teigė  „Vilniaus vandenų“ atstovė Jolita Orentaitė. 

„Inter RAO Lietuva“ aiškina, kad informacija apie konkrečias sutartis yra įmonės komercinė paslaptis, kuri gali būti atskleista tik ją viešai paskelbus per Varšuvos vertybinių popierių biržą.

„Nuo vasario 24 dienos įmonė kokios nors ženklesnės nei įprasta ankstesniais laikotarpiais privataus sektoriaus klientų kaitos nepastebi“, – komentare BNS teigė įmonė.

„Inter RAO Lietuva“ skelbia tik informaciją, kuri pateikta 2021 metų veiklos ataskaitoje – metų pabaigoje įmonė turėjo 676 klientus tiek iš viešojo, tiek iš privataus sektoriaus. 2020 metų pabaigoje jų buvo 814, 2019 metais – 965, 2018 metais – 1453, 2017 metais – 1433.

„Klientų skaičiaus kaita yra natūralus dalykas, priklausantis nuo daugelio faktorių ir gali būti gana ženkli skirtingais laikotarpiais“, – komentare BNS teigė įmonė.

CVPP duomenimis, sutartis su „Inter RAO Lietuva“ iki praėjusių metų pabaigos turėjo 377 komerciniai elektros vartotojai, tarp kurių buvo ne tik gydymo įstaigos, mokyklos, vandens ir šilumos tiekimo įmonės, įvairios institucijos.

51 proc. „Inter RAO Lietuvos“ akcijų paketas priklauso Suomijoje registruotai „RAO Nordic“, o šią valdo „Inter RAO“ – jos direktorių tarybai pirmininkauja Vakarų sankcionuojamas Rusijos oligarchas Igoris Sečinas, dėl savo ryšių su Kremliumi patekęs į sąrašą asmenų, kuriems dėl karo Ukrainoje taikomos Europos Sąjungos sankcijos.

„Inter RAO Lietuvos“ atstovai aiškina, kad I.Sečinas nėra įmonės naudos gavėjas, todėl sankcijos jai neturėtų būti taikomos.  

Pasak Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT), 2021 metais „Inter RAO Lietuva“ iš Karaliaučiaus srities importavo 1,8 teravatvalandės elektros – apie 15 proc. visos Lietuvoje pernai suvartotos elektros. 

VERT duomenimis, 2021 metų pabaigoje „Inter RAO Lietuva“ užėmė 10 proc. komercinių vartotojų rinkos, o bendroje tiekimo rinkoje jos dalis sudarė 6,8 proc. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.