Lenkija ir Bulgarija gauna dujas iš kaimyninių ES šalių

Europos Komisijos (EK) vadovė Ursula von der Leyen trečiadienį pareiškė, kad po to, kai Rusijos valstybinė energetikos milžinė „Gazprom“ užsuko dujų čiaupus, Lenkija ir Bulgarija dabar gauna dujas iš savo kaimynių Europos Sąjungoje.

„Gazprom“ paskelbė stabdanti dujų tiekimą Lenkijai ir labai priklausomai Bulgarijai, nes iš šių dviejų ES narių negavo apmokėjimo rubliais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Gazprom“ paskelbė stabdanti dujų tiekimą Lenkijai ir labai priklausomai Bulgarijai, nes iš šių dviejų ES narių negavo apmokėjimo rubliais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-27 16:53

„Užtikrinsime, kad „Gazprom“ sprendimas turėtų kuo mažesnį poveikį Europos vartotojams, – sakė U. von der Leyen. – Šiandien Kremliui dar kartą nepavyko pasėti nesantaikos tarp valstybių narių. Rusijos iškastinio kuro era Europoje baigiasi“.

„Gazprom“ paskelbė stabdanti dujų tiekimą Lenkijai ir labai priklausomai Bulgarijai, nes iš šių dviejų ES narių negavo apmokėjimo rubliais.

Praėjusį mėnesį prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad Rusija nebepriims mokėjimų kita valiuta nei rublis, taip keršydama už Vakarų ekonomines sankcijas Maskvai dėl jos invazijos į Ukrainą.

U. von der Leyen perspėjo ES importuotojus, kad, jei tiekimo sutartyje nenumatyti mokėjimai rubliais, paklusdami Kremliaus reikalavimui ir mokėdami rubliais pažeis sankcijas.

„Tai būtų sankcijų pažeidimas, todėl bendrovėms kiltų didelė rizika“, – sakė ji.

Pasak jos, „apie 97 proc.“ visų ES sutarčių aiškiai nurodyti mokėjimai eurais arba doleriais.

EK vadovė sakė, kad planuojama „kuo greičiau“ sušaukti bloko energetikos ministrų susitikimą ir aptarti susidariusią padėtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.