Rusijos reikalavimas mokėti rubliais už dujas kelia abejonių ES

Europos Sąjungos valstybės ketvirtadienį stengėsi suprasti Rusijos sprendimą nutraukti dujų tiekimą į Lenkiją ir Bulgariją, norėdamos išsaugoti dujų tiekimą ir nepažeisti Maskvai taikomų sankcijų.

Rubliai, Rusija.<br>Pixabay.com nuotr.
Rubliai, Rusija.<br>Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 28, 2022, 6:02 PM

Antradienį Rusijos „Gazprom“ paskelbė sustabdanti dujų tiekimą abiem ES šalims, nesulaukusi iš jų apmokėjimo rubliais. Energetikos milžinė teigė, kad šalys pažeidė Rusijos prezidento Vladimiro Putino įsakymą už dujas mokėti tik Rusijos valiuta, o ne doleriais ar eurais.

Reikalavimas mokėti rubliais daugiausia aiškinamas kaip Kremliaus gudrybė, kuria siekiama savo dujų tiekimą paversti ginklu ir sukurti teisines spragas sankcijose, kurias ES nusprendė taikyti Rusijai dėl jos invazijos į Ukrainą.

Siekdama, kad jos reikalavimas būtų vykdomas, Rusija nurodė „nedraugiškų šalių“ energetikos bendrovėms pakeisti savo mokėjimus už dujas į rublius „Gazprombank“ banke; kai kurios ES šalys, įskaitant Vokietiją, teigia, kad šis reikalavimas nepažeidžia sankcijų.

„Mokėjimai bus atliekami eurais, o paskui „Gazprombank“ juos perves į vadinamąją K sąskaitą“, – sakė Vokietijos ekonomikos ministras Robertas Habeckas, kurio šalis yra labai priklausoma nuo rusiškų dujų.

„Tai kelias, kuriuo einame, tai kelias, kurį mums padiktavo Europa, tai kelias, suderinamas su sankcijomis“, – pridūrė jis.

Tačiau kiti, įskaitant Europos Komisiją, kuri rengia ES sankcijų projektus, įspėjo, kad toks pervedimas gali būti pažeidimas, dėl kurio dujų importuotojams kiltų teisinė rizika.

„Jei sutartyje numatyta, kad mokėjimai turi būti atliekami eurais arba doleriais, bendrovės įsipareigojimas įvykdomi, kai ji atlieka mokėjimą eurais arba doleriais“, – sakė ES atstovas žiniasklaidai Ericas Mameris.

„Jei mokėjimas atliekamas rubliais, tada jau nekalbame apie sudarytą sutartį, o kalbame apie sankcijų apėjimą“, – sakė jis.

Siekdami išsiaiškinti šią painiavą, Europos energetikos ministrai pirmadienį rengia skubų posėdį ir paprašys ES vykdomosios valdžios institucijos – Europos Komisijos – pateikti aiškesnes teisines rekomendacijas, kaip elgtis su Rusijos reikalavimais.

Šalys narės išreiškė „tam tikrą nusivylimą dėl Komisijos gairių, kurias valstybės narės interpretavo skirtingai“, – sakė vienas ES diplomatas, nenorėjęs būti įvardytas.

Tarptautinės energetikos agentūros duomenimis, praėjusiais metais Rusija tiekė 32 proc. visų ES ir Jungtinės Karalystės suvartojamų dujų, o 2009 metais – 25 procentus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.