VSD apie Rusijos spaudimą Baltijos šalims: tikėtina, kad bandys paveikti elektros tinklų sinchronizavimą

Rusija naudojasi energetikos svertais, siekdama sau palankių sprendimų, todėl labai tikėtina, kad režimo atstovai, norėdami išlaikyti infrastruktūros sąsajas su Baltijos šalimis, ieškos būdų daryti įtaką Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimo su Europa procesui, teigia Valstybės saugumo departamentas (VSD).

Rusija gali ieškoti būdų, kaip daryti įtaką Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimo su Europa procesui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rusija gali ieškoti būdų, kaip daryti įtaką Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimo su Europa procesui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rusija.<br>Pexels.com nuotr.
Rusija.<br>Pexels.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 29, 2022, 11:23 AM

Penktadienį paskelbtoje tarnybos ataskaitoje teigiama, kad Kremlius bandys megzti naujus ir pasinaudoti esamais ryšiais su Baltijos šalyse veikiančiais lojaliais energetikos atstovais, stiprins lobizmą Europos Sąjungos institucijose ir manipuliuos Baltijos šalių sistemų išankstiniu atjungimu nuo BRELL žiedo.

Ataskaitoje nurodoma, kad pernai išryškėjo Rusijos koncerno „Gazprom“ manipuliacijos dujų rinkoje. Energetikos srityje siekta kuo greičiau pradėti naudoti dujotiekį „Nord Stream 2“, atkurti įtaką ir pozicijas, kurios pastaraisiais metais silpnėjo dėl suskystintųjų gamtinių dujų rinkos (SGD) plėtros ir išlaikyti Rusijos infrastuktūrą su Europos Sąjunga.

Praėjusių metų viduryje „Gazprom“ iki kontraktuose numatyto minimumo sumažino į Europą ir jos saugyklas tiekiamų gamtinių dujų srautą. Mažiau nei įprastai dujų buvo realizuota ir momentinių sandorių (spot) rinkoje, o dujų kainos ėmė sparčiai kilti ir pasiekė neįprastas aukštumas.

Anot VSD, palankias sąlygas manipuliuoti dujų tiekimu sukūrė ir situacija SGD rinkoje – „Equinor“ priklausanti didžiausia Europoje Hamerfesto SGD gamykla Norvegijos šiaurėje neveikė dėl 2020 metų rugsėjį kilusio gaisro, o dar aukštesnė nei Europoje dujų kaina Azijos šalyse į jas sutraukė rinkoje buvusius SGD krovinius.

„Kremliaus atstovai atvirai deklaravo, kad problemą būtų galima išspręsti paleidus dujotiekį „Nord Stream 2“ – pagreitinus licencijavimo procesus ir išdavus visus reikiamus leidimus jam eksploatuoti. Neva paleistu dujotiekiu būtų patiektas papildomas gamtinių dujų kiekis, kuris leistų Europai išvengti dujų krizės“, – teigia VSD.

Pažymima, kad „Gazprom“ turėjo techninių galimybių padidinti gamtinių dujų tiekimą, tačiau to nesiėmė.

„Labai tikėtina, kad taip Kremlius siekė paspartinti „Nord Stream 2“ eksploatacijos pradžią“, – nurodo VSD.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.