Siūlo pataisas, įtvirtinančias draudimą į Lietuvą tiekti rusiškas dujas

Reaguodama į Rusijos vykdomą energetinį šantažą Europoje, sukeltą karą Ukrainoje bei siekdama visiškos energetinės nepriklausomybės, Energetikos ministerija parengė Gamtinių dujų įstatymo pataisas, įteisinančias galimybę atsisakyti gamtinių dujų tiekimo iš valstybių, keliančių grėsmę nacionaliniam saugumui ir nacionalinio saugumo interesų užtikrinimui.

Energetikos ministerija parengė Gamtinių dujų įstatymo pataisas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Energetikos ministerija parengė Gamtinių dujų įstatymo pataisas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-02 17:40

Tai reiškia, kad Lietuvos dujų perdavimo sistemos bei suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo panaudojimas dujų iš Rusijos Federacijos importui būtų draudžiamas įstatymu.

Siūloma nustatyti reikalavimą, kad Lietuvos gamtinių dujų perdavimo sistema ir suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo infrastruktūra galėtų naudotis tik tie dujų tiekėjai, kurie tiekia gamtines dujas iš šalių, nekeliančių grėsmės nacionaliniam saugumui. Taip pat numatoma, kad teisės naudotis gamtinių dujų perdavimo sistema reikalavimas nebūtų taikomas tiekėjams, transportuojantiems dujas iš Baltarusijos tranzitu į Kaliningrado sritį.

Priėmus siūlomus pakeitimus, būtų užtikrintas Lietuvos nacionalinis ir energetinis saugumas, patikimas ir nepertraukiamas gamtinių dujų tiekimas Lietuvos vartotojams, taip pat ir galimybė SGD terminale priimti maksimalų kiekį didžiųjų SGD krovinių – tai padėtų visiškai išnaudoti terminalo pajėgumus patikimam ir saugiam gamtinių dujų tiekimui.

Lietuva jau prieš mėnesį atsisakė rusiškų dujų importo – dabar siūlomos pataisos reglamentuotų tai ir įstatymiškai. Pataisos taip pat atsižvelgia į kovo 22 d. Seimo rezoliuciją „Dėl energetinių išteklių importo nutraukimo iš šalių, vykdančių karinę agresiją prieš Ukrainą, ir Lietuvos energetikos sistemos stiprinimo“, kurioje Vyriausybė kviečiama siūlyti sprendimus, siekiant per įmanomai trumpiausią laikotarpį nutraukti Rusijos naftos ir gamtinių dujų importą ir vartojimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.