Bulgarijos premjeras: naujasis SGD terminalas Graikijoje pakeis Europos energetikos žemėlapį

Graikijos šiaurės rytų uostamiestyje Aleksandrupolyje įrengiamas plaukiojantis suskystintų gamtinių dujų (SGD) importo terminalas suteiks galimybę iš esmės pakeisti Europos energetikos žemėlapį, pareiškė Bulgarijos premjeras Kirilas Petkovas.

Graikijos šiaurės rytų uostamiestyje Aleksandrupolyje įrengiamas plaukiojantis SGD importo terminalas suteiks galimybę iš esmės pakeisti Europos energetikos žemėlapį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Graikijos šiaurės rytų uostamiestyje Aleksandrupolyje įrengiamas plaukiojantis SGD importo terminalas suteiks galimybę iš esmės pakeisti Europos energetikos žemėlapį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2022, 4:00 PM

„Tai ne tik energetikos projektas. Jis pakeis Europos energetikos žemėlapį, – sakė jis ir pridūrė. – Balkanai – tai 65 mln. gyventojų turintis regionas ir mes galime padaryti daug daugiau.“

Vizitą po regiono valstybes pradedantis Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis Aleksandrupolyje susitiko su Graikijos ministru pirmininku Kyriakosu Mitsotakiu ir Bulgarijos, Šiaurės Makedonijos bei NATO nepriklausančios Serbijos vadovais, apžiūrėjo šalia uostamiesčio statomą SGD terminalą, kuris mestų iššūkį Rusijos dominavimui regiono energetikos rinkoje.

Antrasis Graikijoje SGD importo terminalas, kurio pajėgumas bus 5,5 mlrd. kubinių metrų (daugiau nei dukart didesnis nei pirmasis netoli Atėnų), turėtų pradėti veikti kitais metais. Projekto operatorė „Gastrade“ skelbė, kad per jį importuojamos dujos galės būti tiekiamos Graikijai, Bulgarijai, Rumunijai, Serbijai, Šiaurės Makedonijai, Moldovai ir Ukrainai.

Praėjusią savaitę Rusija nutraukė dujų tiekimą Bulgarijai ir Lenkijai, atsisakiusioms vykdyti Kremliaus vienašališką reikalavimą už jas mokėti rubliais. Europos Komisija įspėjo, kad Rusija taip gali pasielgti ir su kitomis ES valstybėmis narėmis, paragino šiam spaudimui nepasiduoti ir pažadėjo, jog ES atsakas į „Gazprom“ veiksmus bus „neatidėliotinas, vieningas ir koordinuotas“.

Europos Sąjunga skuba užsitikrinti alternatyvų rusiškoms dujų tiekimą, teikdama pirmenybę pasauliniam SGD importui iš šalių, tarp kurių yra tokių pagrindinių gamintojų kaip Alžyras, Kataras ir Jungtinės Valstijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.