Po A. Lukašenkos pasakų apie lietuvius prie Baltarusijos sienų palygino, kaip skiriasi mūsų ir baltarusių atlyginimai bei išlaidos

Pastaruosius du mėnesius Baltarusijos valstybinė žiniasklaida ir Aliaksandras Lukašenka tvirtino, kad lietuviai perka baltarusiškas prekes. Neseniai net buvo paskelbta, kad lietuviai drauge su latviais ir lenkais stovi Baltarusijos „pasienyje ir prašo druskos“. Žinoma, niekas to nepatvirtino.

Pastaruosius du mėnesius Baltarusijos valstybinė žiniasklaida ir Aliaksandras Lukašenka tvirtino, kad lietuviai perka baltarusiškas prekes.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pastaruosius du mėnesius Baltarusijos valstybinė žiniasklaida ir Aliaksandras Lukašenka tvirtino, kad lietuviai perka baltarusiškas prekes.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Lukašenka.<br>T.Bauro nuotr.
A.Lukašenka.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-05-04 21:46

„Zerkalo.io“ palygino, kaip skiriasi baltarusių ir lietuvių vidutiniai atlyginimai bei išlaidos.

Tam lyginti vidutiniai darbo užmokesčiai atskaičius mokesčius. Tačiau reikia atsižvelgti į tai, kad kiekvienoje šalyje vidutinė alga apskaičiuojama skirtingai. Be to, gali būti taikomi labai skirtingi mokesčių tarifai. Pavyzdžiui, Baltarusijos statistikos agentūra „Belstat“ skelbia duomenis neatskaičius 13 proc. pajamų mokesčio ir privalomojo draudimo įmokų į Socialinio draudimo fondą, kurios sudaro 1 proc. nuo darbuotojų atlyginimų. Reikia paminėti, kad darbuotojas gali turėti ir kitų atskaitymų, pavyzdžiui, profesinėms sąjungoms.

Kaip skiriasi vidutinis darbo užmokestis

Pagal vidutinį darbo užmokestį Lietuva lenkia Baltarusiją. Lietuvoje jis – 1666,9 euro, atskaičius mokesčius – apie 1059 eurai. Tai – praėjusių metų spalio-gruodžio mėnesių duomenys.

Praėjusių metų spalio-gruodžio mėnesiais vidutinis darbo užmokestis Baltarusijoje siekė 1542 Baltarusijos rublius (541,05 euro), atskaičius mokesčius – apie 1326 rublius (465,26 euro).

Šių metų pradžioje minimalus darbo užmokestis Baltarusijoje buvo 457 rublių (160,35 euro), Lietuvoje – 730 eurų. Abiem atvejais suma nurodoma neatskaičius mokesčių.

Kokios kainos?

Tiek Lietuvoje, tiek Baltarusijoje gerokai paspartėjo infliacija, maisto kainos šiais metais juntamai išaugo.

ES statistikos tarnybos „Eurostat“ duomenimis, kovą metinė infliacija Lietuvoje buvo didžiausia tarp ES šalių – 15,6 proc. Palyginimui: Estijoje – 14,8 proc., Latvijoje – 11,5 proc., o visoje ES – 7,8 proc.

Baltarusijoje, Nacionalinio statistikos komiteto duomenimis, kovą metinė infliacija padidėjo iki 15,9 proc. Prekių ir mokamų paslaugų kainos per mėnesį pakilo 6,1 proc, o tai – dešimtmečio antirekordas, rašo „zerkalo.io“.

Kalbant apie kainas, kai kurios prekės Lietuvoje yra pigesnės nei Baltarusijoje (pavyzdžiui, kai kurios daržovės), kitos – brangesnės.

Kiek išleidžia komunaliniams mokesčiams

Nuo metų pradžios Lietuvoje pabrango kai kurios būsto ir komunalinės paslaugos, įskaitant elektrą ir gamtines dujas. Labai padidėjo šildymo tarifai. Pavyzdžiui, vasario mėnesį vilnietis už 25 kv. m buto šildymą mokėjo 71 eurą, o už 67 kv. m butą – 155 eurus. Palyginimui, praėjusių metų gruodį paskutinio buto šildymas kainavo 70 eurų.

Vasarį Minske sąskaita už 22 kv. m. buto šildymą siekė beveik 14 rublių (3,97 euro). Tai suma, apskaičiuota taikant subsidijuotą tarifą. Be subsidijų už šildymą reikėtų mokėti 73 Baltarusijos rublius (20,68 euro).

Mokant už elektrą, Vilniuje už 200 kWh reikės mokėti apie 33 eurus, o Minske – apie 46 rublius (apie 13 eurų). Tačiau reikėtų atsižvelgti į tai, kad elektros tarifai gali skirtis.

Taip pat reikėtų turėti omenyje, kad Baltarusijoje kai kurioms būsto ir komunalinėms paslaugoms taikomas kryžminis subsidijavimas: kai organizacijos moka didesniais tarifais, gyventojams taikomi mažesni.

Benzino ir viešojo transporto bilietų kainos

Vilniuje kelionė viešuoju transportu kainuoja 0,65 euro, o Minske – 85 kapeikas (0,24 euro).

Degalinėje „Circle K“ litras 95 markės benzino kainuoja 1,36 euro, šių degalų kaina Baltarusijoje – 2,28 rublio (0,65 euro).

Ar Lietuvoje trūksta prekių?

Kovo mėnesį Lietuvoje padidėjo druskos, ypač pigios, paklausa. Kai ji atsirasdavo lentynose, netrukus ir dingdavo. Be to, kad gyventojai skubėjo įsigyti druskos atsargų, čia suveikė dar dvi priežastys, lėmusios šios prekės stygių. Viena – sustabdytas druskos tiekimas iš Ukrainos, o antroji – atsisakyta ją pirkti iš Baltarusijos.

Tačiau netrukus lietuviai išsprendė druskos problemą, tiekdami ją iš Lenkijos. Dabar druskos be problemų galite įsigyti Vilniaus parduotuvėse.

Kai kurių grūdinių kultūrų – grikių ir ryžių – paklausa Lietuvoje kovo mėnesį taip pat buvo padidėjusi.

Esant tokiai situacijai, Lietuvos mažmeninės prekybos tinklai riboja tam tikrų prekių pardavimą. Pavyzdžiui, mažmeninės prekybos tinkle „Maxima“ vienu metu galima nusipirkti ne daugiau kaip 3 kg druskos. „Rimi“ parduotuvėse dėl didelės saulėgrąžų ir rapsų aliejaus paklausos vienu metu galima įsigyti ne daugiau kaip 4 butelius pakuotes šio produkto. „Lidl“ apribojo prekybą saulėgrąžų ir rapsų aliejumi (iki 3 litrų žmogui) ir mėsos konservais (iki 5 vienetų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.