Restoranai ir kavinės Kaune išgyvena aukso amžių – norint savaitgalį surengti šventę, rasti vietų beveik neįmanoma

Kaune norint savaitgalį surengti šventę restoranuose, rasti vietų beveik neįmanoma. Tuo įsitikino viena kaunietė – jos žygis per užeigas priminė nesėkmingą maratoną. Šis faktas nustebino garsų Vilniaus virtuvės šefą.

Restorane „Bokštas“, įkurtame sename raudonų plytų malūnininkų bokšte, vietų iki liepos savaitgaliams nėra. Liko tik vienas laisvas birželio savaitgalis.<br> M.Patašiaus nuotr.
Restorane „Bokštas“, įkurtame sename raudonų plytų malūnininkų bokšte, vietų iki liepos savaitgaliams nėra. Liko tik vienas laisvas birželio savaitgalis.<br> M.Patašiaus nuotr.
„Bernelių užeigoje“, esančioje Šilainiuose, yra penkios salės, bet savaitgaliais jose vietų rasti sunku – užsakyti reikia bent prieš du mėnesius.
„Bernelių užeigoje“, esančioje Šilainiuose, yra penkios salės, bet savaitgaliais jose vietų rasti sunku – užsakyti reikia bent prieš du mėnesius.
Restorane „Višta puode“ kainos padidėjo 10 proc., bet po pandemijos jis sulaukia daugiau lankytojų nei anksčiau.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Restorane „Višta puode“ kainos padidėjo 10 proc., bet po pandemijos jis sulaukia daugiau lankytojų nei anksčiau.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Restorane „Višta puode“ kainos padidėjo 10 proc., bet po pandemijos jis sulaukia daugiau lankytojų nei anksčiau.
Restorane „Višta puode“ kainos padidėjo 10 proc., bet po pandemijos jis sulaukia daugiau lankytojų nei anksčiau.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 6, 2022, 9:10 PM

Pasibaigus karantinui ir griežtiems suvaržymams kaunietė Dovilė Jurgelionė nusprendė, kad metas pakrikštyti savo penkerių metų dukterį, ir šiai šventei pasirinko balandžio 23 dieną.

Pradėjusi ieškoti vietos, kur galėtų pakviesti artimiausius šeimos narius ir kelis draugus, moteris apsilankė arba skambino net į 15 populiarių Kauno restoranų, bet uždarą salę šventei pavyko gauti tik pakaunėje.

Užeigų vadovai pripažino, kad šiuo metu jie tikrai išgyvena aukso amžių, kauniečiai nori linksmintis ir jų negąsdina net išaugusios maisto ir paslaugų kainos.

Ieškojo uždaros erdvės

D.Jurgelionė į dukros krikštynas pakvietė 15 asmenų.

Kadangi šventėje dalyvaus ne tik suaugusieji, bet ir vaikai, balandžio pradžioje moteris pradėjo ieškoti uždaros erdvės, kurioje galėtų linksmintis netrukdomi kitų restorano lankytojų, o žaidžiantys jų vaikai netrukdytų nepažįstamiems žmonėms.

Pirmiausia ji nukeliavo į Kauno centre, Nemuno saloje, „Žalgirio“ arenoje esantį restoraną „Sala“. Čia ją pasitikę restorano darbuotojai tuo metu aptarnavo dienos pietų pavalgyti atėjusius klientus.

„Žmonių buvo daug, todėl restorano darbuotojai pasakė, kad dabar neturi laiko pažiūrėti, ar uždara restorano salė balandžio 23-iąją bus tuščia.

Pasakė, kad paskambinčiau vėliau. Kai paskambinau, pranešė, kad turiu parašyti elektroninį laišką. Taip ir padariau“, – pasakojo moteris.

Kaunietė nekantriai laukė atsakymo, bet kadangi laikas bėgo, o žinių nebuvo, ėmėsi naujų paieškų.

„Gerai, kad taip padariau, nes iš šio restorano administratorės laišką su vienu žodžiu „Užimta“ gavau tik po paros“, – sakė D.Jurgelionė.

Atsakymai nuliūdino

Tada moteris nukeliavo į kitą Kauno centre, Kęstučio gatvėje, esantį restoraną „Bokštas“.

„Mane pasitiko vyresnio amžiaus padavėjas su dailia prijuoste. Kai paklausiau, ar atskirą salę galima užsakyti balandžio 23iajai, vyras trumpai atsakė, kad šį erdvė savaitgaliais rezervuota net iki liepos mėnesio“, – pasakojo kaunietė.

Jau sunerimusi moteris nukeliavo ir į Kauno centre, S.Daukanto gatvėje, esančią užeigą „Višta puode“.

„Ten man pasiūlė, kad kažkokiomis lentynomis gali atskirti erdvę bendroje salėje, o atskiros laisvos jau seniai nėra“, – prisiminė moteris.

Užimtos net penkios salės

D.Jurgelionė nenuleido rankų ir apsilankė Senamiestyje esančioje „Bernelių užeigoje“, bet sužinojo, kad abi uždaros salė jau taip pat užimtos ilgam laikui.

„Dar labiau nustebau nuvykusi į Šilainiuose esančią „Bernelių užeigą“, kurioje yra net penkios salės. Sužinojau, kad ir jose vietų savaitgaliams nėra.

Vis dėlto abiejuose restoranuose darbuotojai buvo paslaugūs, nors pas juos ir nepavyko surengti šventės“, – sakė D.Jurgelionė.

Tada kaunietė vietos šventei pradėjo ieškoti atokiau nuo miesto centro.

Kreipėsi į Savanorių prospekte esantį vaikų gimtadienių, laisvalaikio ir pramogų centrą „Šok, juokis ir voliokis“. Bet ir ten išgirdo, kad savaitgaliais vietų nėra.

Suma susidarė nemaža

Moteris skambino dar į devynis restoranus ir kavines. Dviejuose vietų buvo, bet netenkino arba ten gaminamo maisto pasirinkimas, arba per didelė erdvė, kurios jai nereikėjo.

„Pagaliau bendradarbė patarė pasidomėti paukaunėje, prie Babtų, esančiu restoranu.

Greta jo yra ir atskiras nedidelis namas, lauke – sūpynės ir karstynės vaikams. Erdvė tiko mano šventei. Bet kai vyras sužinojo, kiek ji kainuos, jo veidas apniuko. Salės nuomai ir vaišėms teko išleisti apie 800 eurų“, – sakė D.Jurgelionė.

Nors tai ir didelė suma, bet moterį labiausiai nustebino, kad savaitgaliais vietų Kauno restoranuose rasti sunku, ji nesitikėjo, kad kauniečiai taip ištroškę pramogų ir yra pasirengę išlaidauti.

Vietas užsako iš anksto

Restorano „Sala“ administratorė Karolina Žičkutė „Laikinajai sostinei“ sakė, kad kauniečiai labai mėgsta čia linksmintis, tad vietas reikėtų rezervuoti iš anksto.

„Pavyzdžiui, vieni kauniečiai vaiko krikštynas švęs birželio mėnesį. Tas vietas jie užsakė jau prieš keturis mėnesius. Jei planuojamos vestuvės ar gimtadieniai, vietos rezervuojamos ir anksčiau, prieš pusmetį“, – sakė K.Žičkutė.

Paklausta, kodėl laisvomis vietomis šiame restorane besidomėjusi kaunietė atsakymą gavo nelabai operatyviai, K.Žičkutė atsakė, kad darbo krūvis labai didelis, taip pat tuo metu klientams buvo pasiūlytas naujas ukrainietiškas dienos pietų meniu ir lankytojų tuo metu dar labiau padaugėjo, todėl taip ir nutiko.

Kainas teko padidinti

Restorano „Bokštas“ vadovė Inga Braznauskienė sakė, kad balandžio 23-iąją restoranas tikrai buvo užsakytas iš anksto.

„Gegužės mėnesio savaitgaliams vietų tikrai nebėra, birželį laisvas vienas savaitgalis.

Džiaugiamės, kad lankytojai grįžta“, – sakė „Bokšto“ vadovė.

Restoranų „Bernelių užeiga“ vadovas Adolfas Jazbutis pasakojo, kad savaitgaliais uždaras erdves reikėtų užsakyti likus dviem mėnesiams iki šventės.

„Kai kurie klientai, kurie vietas šventėms buvo rezervavę iki koronaviruso pandemijos ir karantino, užsakymus perkėlė kitam laikui, todėl rengti šventes nori dabar, bet linksmintis pageidauja ir kiti kauniečiai, todėl klientų tikrai nemažai“, – sakė A.Jazbutis.

Kadangi padidėjo mokesčiai už šildymą ir elektrą, pabrango maisto produktai, kainas restoranuose teko pakelti apie 10 procentų, bet kauniečiai, pasak restoranų tinklo vadovo, dėl to išlaidauti neatsisako.

Restorano „Višta puode“ direktorė Viltė Žuromskaitė pastebi, kad pas juos kauniečiai ateina ne tik pavalgyti, bet ir pabūti ilgiau, pabendrauti, todėl vietos tirpsta.

Išgyvena aukso amžių

„Planuojant šventę, kurią norima švęsti uždaresnėje erdvėje, vietas reikėtų užsakyti bent prieš du mėnesiu, dar geriau – prieš pusmetį.

Nors kainas taip pat padidinome 10 procentų, klientų sulaukiame daugiau nei anksčiau“, – sakė V.Žuromskaitė.

Vaikų šventes rengiančio centro „Šok, juokis ir voliokis“ viena iš savininkių Lina Stankutė neslėpė geros nuotaikos.

„Mūsų centras dirba 6 metus. Dabar išgyvename aukso amžių. Lankytojų sulaukėme net sausio mėnesį, kai ankstesniais metais tuo laiku jų visai nebūdavo. Būna, kad savaitgaliais vyksta ir po dvi šventes. Balandžio ir gegužės mėnesiams vietos rezervuotos“, – sakė verslininkė.

L.Stankutė pasakojo, kad net ir pasibaigus karantinui nemažai žmonių vis dar suserga koronavirusu, bet vietas šventei jau būna užsakę.

„Tada vaikams pažada, kad gimtadienį švęs ne tikrąją dieną, bet, pavyzdžiui, po mėnesio. Šventės neatsisako, tik ją nukelia. Kauniečių noras linksmintis – didžiulis“, – tikino L.Stankutė.

Virtuvės šefas rudens laukia su nerimu

Liutauras Čeprackas

Garsus virtuvės šefas, Viešojo maitinimo įstaigų asociacijos vadovas

„Kokia situacija yra Kaune, sunku pasakyti, bet Vilniuje labai padidėjusio klientų antplūdžio nepastebėjome.

Po karantino svečių restoranuose buvo padaugėję, bet kai prasidėjo karas Ukrainoje, pajutome, kad žmonės kurį laiką pramogauti užeigose nebenorėjo.

Dabar matome, kad klientai pamažu grįžta. Žmonės, matyt, suvokė, koks laikinas ir trapus yra gyvenimas, todėl vėl pradėjo pramogauti.

Vis dėlto nerimaudamas laukiu rudens, kai žmonės pajus, kad kainos padidėjusios, kai bus priversti labiau taupyti. Manau, kad restoranų ir kavinių verslo lauks nuosmukis.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.