Seimas: restoranai neprivalės klientams duoti vandens iš čiaupo

Restoranai, kavinės ir barai ir toliau neprivalės pageidaujantiems klientams nei veltui, nei už atlygį duoti vandens iš čiaupo.

Vanduo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vanduo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2022, 12:25 PM

Seimas ketvirtadienį nepriėmė Geriamo vandens įstatymo pataisų, kuriomis siekta įpareigoti maitinimo įstaigas klientams atnešti vandens iš čiaupo, o ne iš butelių: už balsavo 57 Seimo nariai, prieš 12, o 51 susilaikė.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Tomas Tomilinas tikino, kad taip būtų sprendžiama ir ekologinė problema – mažiau vandens būtų išgerta iš plastmasinių butelių.

Pasak demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nario Domo Griškevičiaus, galimybė gauti ne gazuoto, o paprasto vandens stiklinę maitinimo įstaigoje yra labai svarbi, ypač šeimoms su mažais vaikai.

Tuo metu Lietuvos regionų frakcijos narys Petras Gražulis mano, kad atsakomybė už vandens kokybę šiuo atveju būtų perkeliama verslui.

„Kokybė už geriamą vandenį iš vandens tiekėjo permetama visuomeniniam maitintojui, kavinei. Kitaip sakant, nusiplauna savivaldybės ar jų įmonės, kurios tiekia vandenį. Vanduo gali būti nekokybiškas, bet jos atsakomybės neprisiims“, – kalbėjo P. Gražulis.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidentas Gediminas Balnis BNS yra sakęs, kad jau ir dabar daugelyje restoranų vos tik klientai atsisėda prie staliuko arba jiems paprašius atnešama vandens, už kurį mokėti nereikia.

Pataisas dėl restoranų įpareigojimo klientams duoti vandens iš čiaupo pateikė demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Lukas Savickas. Tokį jis siūlymą grindė 2020 metų gruodį priimta Europos Parlamento ir Tarybos direktyva, kurioje rekomenduojama skatinti nemokamai arba už nedidelį mokestį siūlyti geriamąjį vandenį restoranų ir kavinių klientams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.