Sirpsta pirmosios braškės, į prekybą – jau netrukus, tačiau kainų nesiryžta prognozuoti

Kėdainių rajone tradiciškai pirmosios braškės ima nokti Žilinskų ūkyje. Pirmosiomis gegužės dienomis ūkininkai jau skynė pirmąsias šiltnamiuose užaugintas braškes. Tiesa, uogos dar sirpsta, o prisirpusios skirtos šeimai pasigardžiuoti. Skynimas prekybai prasidės šią savaitę. Nors pirmųjų uogų kainą prognozuoti labai sunku, tačiau pirkėjai jau rašosi į eilę.

Braškės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Braškės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Braškės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Braškės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Braškės.<br>D.Umbraso nuotr.
Braškės.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Dimitrijus Kuprijanovas

May 13, 2022, 3:52 PM

Vėluoja antri metai

Kėdainių rajono Kunionių kaimo ūkininkai Sigita ir Nerijus Žilinskai pasakojo, kad šiemet, kaip ir praėjusiais metais, braškių derlius vėluoja dėl vėlyvo pavasario, šaltų orų.

„Šiemet pirmosios braškės rausti pradėjo pirmosiomis gegužės dienomis, pernai viskas buvo lygiai taip pat. O štai užpernai pavasaris buvo ankstyvas ir šiltas, tad pirmąsias braškes skyniau balandžio 23-iąją“, – prisiminė S.Žilinskienė.

Pilna burna

N.Žilinskas juokauja, kad pirmomis braškėmis džiaugiasi visa šeima. Visi giminės gardžiuojasi kvapniomis uogomis, bet netrukus jų galės paragauti ir kėdainiečiai.

„Žada, kad orai atšils. Tai šią savaitę jau skinsime braškes pardavimui. O dabar kol kas patys pilna burna valgom“, – juokėsi braškių augintojas.

Tiesa, ūkininkai net nesiryžo prognozuoti, kokios bus šiųmečių braškių kainos, mat dabar turguje prekiaujama atvežtinėmis, ne mūsų kraštų braškėmis, todėl jų ir kaina bus kitokia.

Rašosi į eilę

Braškininkai sako, kad žmonės nekantrauja ir labai laukia pirmųjų uogų. Klientų ratas kasmet vis plečiasi, atsiranda daug vadinamųjų savų klientų.

„Taip, žmonės jau skambina, rašosi į eilę, nes žino, kad mūsų braškės sveikos ir gardžios. Jei šiltnamyje nuskintą ir neplautą uogą suvalgysite – nieko nebus“, – dėsto S.Žilinskienė.

Išlieka stabilus

Kunionių braškių augintojai žinomi visoje šalyje ir stipriai konkuruoja su kitais Lietuvos augintojais. Jau kelintus metus iš eilės jie raudonskruostes uogas sugeba prinokinti vieni pirmųjų visoje šalyje. Ūkininkai sakė, kad braškių ūkio šiemet neplėtė, jų siekis – dirbti stabiliai.

„Mes esame šeimos ūkis, dirbame visa šeima. Šiemet braškių turime nei daugiau, nei mažiau. Nei mažinome, nei plėtėmės. Likome savo vietoje“, – apibendrino ūkininkai Žilinskai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.