Po potvynio maudynių pasimaudė ir piniguose: Registrų centre vyksta stebuklai

Dar neseniai buvo kapstomasi lietaus užtvindytuose pusrūsiuose, o vėliau sulaukta kur kas malonesnės – premijų liūties. Šitokie gamtos ir žmogaus rankomis kuriami stebuklai dedasi Registrų centre.

Daug nervų įvairioms tarnyboms kainavusio potvynio Registrų centro vadovybė išlipo visiškai sausa.<br>T.Bauro nuotr.
Daug nervų įvairioms tarnyboms kainavusio potvynio Registrų centro vadovybė išlipo visiškai sausa.<br>T.Bauro nuotr.
Daug nervų įvairioms tarnyboms kainavusio potvynio Registrų centro vadovybė išlipo visiškai sausa.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daug nervų įvairioms tarnyboms kainavusio potvynio Registrų centro vadovybė išlipo visiškai sausa.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Armonaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Armonaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
S.Urbanavičius.<br>T.Bauro nuotr.
S.Urbanavičius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-05-15 15:42, atnaujinta 2022-05-16 08:06

Prieš keletą metų Vilniuje praūžusi vasaros liūtis paskandino valstybinės įmonės Registrų centro serverius. Dėl to buvo gerokai sutrikdytas visos valstybės gyvenimas.

Iš rikiuotės išėjus Registrų centro kompiuterinėms sistemoms gydytojai kurį laiką negalėjo išrašyti receptų, įkelti kitų dokumentų. Taip pat strigo notarų, kai kurių bankų veikla, nebuvo galima užsiregistruoti tyrimams dėl koronaviruso infekcijos.

Bet iš daug nervų įvairioms tarnyboms kainavusio potvynio Registrų centro vadovybė išlipo visiškai sausa. Negana to, praėjusių metų gruodį ji netgi buvo apdalyta dosniomis premijomis.

Šįmet valdiškos įmonės ir vėl laukia pamaloninimas.

„Lietuvos rytas“ išsiaiškino, kad nemenką kąsnį nuo gardaus beveik 2 mln. eurų premijoms skirto pyrago vėl turėtų atsiriekti ir šios įmonės vadovas Saulius Urbanavičius. Jam siūloma išmokėti daugiau kaip 20 tūkst. eurų premiją.

Pasiekė ne visus rodiklius

Ar beveik 8,6 tūkst. eurų algą gaunantis Registrų centro generalinis direktorius jau gali planuoti naujus pirkinius, priklausys nuo ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės.

Šiaip ar kitaip, kovo mėnesį šios ministerijos suformuotos naujos Registrų centro valdybos pirmininkas Egidijus Vaišvila „Lietuvos rytui“ patvirtino, kad ministrei pateikta rekomendacija premijuoti S.Urbanavičių.

Pasak E.Vaišvilos, pagal įstatymus valstybės įmonės savininko teises įgyvendinanti ministerija už gerus darbo rezultatus ir gerą darbo pareigų vykdymą jos vadovui gali skirti iki keturių mėnesinės algos pastoviosios dalies dydžių premiją.

Tiesa, E.Vaišvilas tvirtino, kad maksimalios premijos šįkart S.Urbanavičius esą nenusipelnė: „Įmonės vadovas pasiekė ne visus rodiklius, todėl siūloma jam išmokėti 75 proc. maksimalios premijos. Bet ar ji bus tokia, ar mažesnė, nuspręs ministrė.“

Bet valdybos pirmininkas nesutiko atskleisti, kokių darbų nepadarė S.Urbanavičius ir jo vadovaujama įmonė.

Tačiau jis pabrėžė, kad Registrų centras įgyvendino kai kuriuos įmonės planuose nenumatytus projektus, vienas tokių – per pandemiją atsiradęs galimybių pasas.

Ar ministrė A.Armonaitė turi galimybę nekart neigiamai linksniuotos valstybės įmonės vadovui neskirti premijos?

„Aš būčiau labai nustebintas, jei taip atsitiktų“, – „Lietuvos rytui“ atsakė E.Vaišvilas.

Apdovanoti – ne visi

Beje, daug kas irgi liko nustebinti, kai nežinia už kokius nuopelnus panašaus dydžio premija Registrų centro vadovui buvo paskirta pernai.

Dėl jos praėjusį gruodį buvo kilęs nemenkas triukšmas.

Tuomet Ekonomikos ir inovacijų ministerijos atstovai aiškino, kad S.Urbanavičius bei jo pavaldiniai esą paskatinti už kovą su pandemija.

„Registrų centras buvo įpareigotas įgyvendinti galimybių paso techninį sprendimą, kuris buvo labai svarbus valdant COVID-19 pandemiją.

Tai šiai valstybės įmonei buvo netipinė funkcija, tačiau ji su šia užduotimi susitvarkė greitai“, – dėl S.Urbonavičiui prieš keletą mėnesių skirtos solidžios premijos teisinosi ministerija.

Bet, kaip tuomet kalbėjo ekonomistas Algirdas Bartkus, pandemija bei su ja susiję iššūkiai daug kam buvo netikėtumas.

„Visi mes dirbome pandemijos metu ir turėjome pakeisti savo veiklą, pritaikyti ją prie naujų iššūkių.

Švietimo įstaigų nuopelnas nėra menkesnis nei Registrų centro diegiant galimybių pasą“, – kalbėdamas LNK televizijoje svarstė A.Bartkus.

Be to, ekonomistas klausė, ar pats Registrų centras sukūrė šį produktą, ar davė užsakymą kokiai nors informacinių technologijų įmonei: „Jeigu jie kūrė ne patys, ta premija turėtų atitekti ne jiems.“

Neįžvelgė nuopelnų

Įdomiausia tai, kad Registrų centro vadovą praėjusių metų pabaigoje atsivijusi premija realiai buvo skirta už 2020-uosius, kai ši valstybės įmonė ir jos rūsiai su serveriais skendo liūtyse.

Dėl to buvo visiškai paralyžiuota vadinamosios e.sveikatos ir kitų Registrų centro valdomų informacinių sistemų veikla, o jų duomenis teko atkurti iš naujo.

Anot A.Bartkaus, būtų logiška, jei sklandaus sistemų darbo neužtikrinusi įmonė bent jau artimiausiu metu nesitikėtų būti premijuojama.

„Bet gal čia yra kažkas tokio, ko mes nežinome“, – tada svarstė ekspertas.

Be kita ko, jis yra įsitikinęs, kad Registrų centras apskritai neturėtų taip žarstytis premijomis, nes didėjantis šios valstybės įmonės pelningumas nėra jos nuopelnas.

A.Bartkaus teigimu, Registrų centro papildomai gautas pelnas reiškia nuostolius kitiems ūkio subjektams.

Tai, kad daugiau deklaruojama nekilnojamojo turto sandorių arba daugiau įmonių atneša registruoti savo įstatus ar kitus dokumentus, anot ekonomisto, nėra joks Registrų centro nuopelnas.

Pasak ekonomisto, valstybės įmonė neturėtų siekti pelno – jos užduotis turėtų būti išlaikyti save, padengti sąskaitas ir suteikti įstatymu jai deleguotas funkcijas.

Serveriai vis dar ten pat

Kai kurie specialistai užpernai Registrų centro valdomų elektroninių sistemų trikdžių irgi nebuvo linkę nurašyti vien tik gamtos išdaigoms.

Be to, jos ne kartą yra strigusios ir be liūties.

Antai kibernetinio saugumo ekspertas Ramūnas Liubertas atkreipė dėmesį, kad Registrų centras privalėjo turėti nenumatytų situacijų valdymo planą, kuriame būtų įvertintos visos galimos grėsmės, tarp jų ir galima vandentiekio avarija ar liūtis.

Mykolo Romerio universiteto profesorius Darius Štitilis aiškino, kad trumpa vasaros liūtis atvėrė senas bėdas, – parodė, jog kibernetinio saugumo sistema Lietuvoje neveikė, o rizikų vertinimas buvo atliekamas tik formaliai, dėl akių.

Po potvynių Registrų centre tuometė šalies valdžia nutarė skubiai serverius iškelti į saugesnę vietą.

Tam buvo skirtas administracinis pastatas Žvėryne, bet jis vis dar neįrengtas.

V.Kudirkos gatvėje esantys užpernai skendę serveriai ir toliau yra tose pačiose patalpose.

„Mano akimis žiūrint, šie darbai nevyksta taip, kaip buvo planuota, jie vėluoja, vyksta teisiniai ginčai“, – pripažino Registrų centro valdybos pirmininkas E.Vaišvilas.

Tiesa, įmonės atstovai dėl to problemų nemato.

Jų teigimu, duomenys jau esą dubliuojami realiu laiku ir, vienai įrangai sutrikus, imtų veikti kita, kuri yra ne Lietuvoje, o vienoje NATO šalių.

Premijavimo dar nevertino

Registrų centro veiklą kuruojanti ekonomikos ir inovacijų viceministrė Eglė Markevičiūtė nusistebėjo sulaukusi „Lietuvos ryto“ klausimų apie S.Urbanavičiaus premiją.

Jos teigimu, raštas su atitinkamu įmonės valdybos pasiūlymu ministerijos esą dar nėra pasiekęs, todėl kol kas nebuvo vertinama, ar įmonės vadovas nusipelnė premijos ir ar jos nėra dalijamos pernelyg gausiai.

Pasak E.Markevičiūtės, premijų skyrimą reglamentuojantys teisės aktai numato, kokiais atvejais jos gali būti skiriamos: „Manome, kad tobulėjimui erdvės yra, bet kol kas Registrų centras dirba efektyviai ir pasiekia visus iškeltus veiklos rodiklius.“

Viceministrė priminė, kad pernai Registrų centras buvo pripažintas Gerosios valdysenos lyderiu korupcijos prevencijos srityje.

Prieš tapdamas Registrų centro vadovu S.Urbanavičius ilgą laiką vadovavo Specialiųjų tyrimų tarnybai, o po to netikėtai buvo paskirtas į naujas pareigas: STT akys ir ausys reikalingos visur...

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.