Pasaulio bankas skirs papildomus 12 mlrd. JAV dolerių kovai su pasauline maisto krize

Pasaulio bankas trečiadienį paskelbė skiriantis papildomą 12 mlrd. JAV dolerių finansavimą projektams, kuriais siekiama kovoti su pasauline aprūpinimo maistu saugumo krize, tad bendra banko skiriama suma didėja iki 30 mlrd. JAV dolerių.

Pasaulio bankas paskelbė skiriantis papildomą 12 mlrd. JAV dolerių finansavimą projektams.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pasaulio bankas paskelbė skiriantis papildomą 12 mlrd. JAV dolerių finansavimą projektams.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-18 17:08

Didėjant maisto deficitui, kurį dar paaštrino Rusijos invazija į Ukrainą – svarbią grūdų gamintoją, šiomis Pasaulio banko lėšomis per kitus 15 mėnesių bus finansuojami projektai, kuriais siekiama didinti maisto ir trąšų gamybą, sudaryti palankesnes sąlygas prekybos augimui ir remti pažeidžiamus namų ūkius bei gamintojus, pareiškė Pasaulio bankas.

„Maisto kainų kilimas turi katastrofišką poveiki skurdžiausiesiems ir tiems, kurie yra labiausiai pažeidžiami“, – pareiškime pažymėjo Pasaulio banko vadovas Davidas Malpassas.

„Itin svarbu, kad šalys dabar pateiktų aiškių pareiškimų apie būsimą gamybos didinimą reaguojant į Rusijos invaziją į Ukrainą.“

Bankas anksčiau skelbė, kad projektams, kurie per ateinančius 15 mėnesių bus įgyvendinami Afrikoje, Artimuosiuose Rytuose, Rytų Europoje, Centrinėje Azijoje ir Pietų Azijoje, skirs 18,7 mlrd. JAV dolerių finansavimą.

Dėl Rusijos invazijos į Ukrainą ir Maskvai paskelbtų tarptautinių ekonominių sankcijų sutriko kviečių bei kitų maisto produktų tiekimas iš abiejų šalių ir pakilo benzino bei degalų kainos, ypač besivystančiose šalyse.

O Indija savaitgalį uždraudė kviečių eksportą ir tai išprovokavo šių grūdų kainų šuolį.

„Šalys turėtų bendromis jėgomis stengtis didinti energijos ir trąšų tiekimą, padėti ūkininkams didinti pasėlių plotus bei derlių ir atsisakyti politikos priemonių, kuriomis blokuojamas eksportas ir importas, maistas nukreipiamas biokuro gamybai ar skatinamas nereikalingas maisto sandėliavimas“, – pareiškė D.Malpassas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.