Maskva tikina: maždaug pusė „Gazprom“ klientų atsidarė sąskaitas rubliais

Rusijos vicepremjeras Aleksandras Novakas ketvirtadienį pareiškė, kad maždaug pusė iš 54 bendrovių, su „Gazprom“ sudariusių gamtinių dujų tiekimo sutartis, jau atsidarė sąskaitas rubliais.

Maskva žada: kai bus baigti skaičiuoti balandžio mėnesio duomenys, bus sudarytas sąrašas „tų, kurie mokėjo rubliais, ir tų, kurie atsisakė mokėti“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Maskva žada: kai bus baigti skaičiuoti balandžio mėnesio duomenys, bus sudarytas sąrašas „tų, kurie mokėjo rubliais, ir tų, kurie atsisakė mokėti“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-19 13:26

Prezidentas Vladimiras Putinas yra nurodęs, kad nuo balandžio Rusija už tiekiamas dujas priims mokėjimus tik savo nacionaline valiuta, o pirkėjai privalės atsidaryti sąskaitas rubliais arba jiems bus užsukti vamzdynų čiaupai. Toks įsakas buvo išleistas reaguojant į virtinę tarptautinių sankcijų, smogusių Maskvai dėl jos invazijos į Ukrainą.

„Dabar, kiek žinau, yra maždaug 54 įmonės, pasirašiusios sutartis su „Gazprom export“. Apytikriai pusė jų jau atsidarė specialias sąskaitas – užsienio valiuta ir rubliais – mūsų įgaliotame banke“, – A.Novaką cituoja naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Jis pridūrė, kad kai bus baigti skaičiuoti balandžio mėnesio duomenys, bus sudarytas sąrašas „tų, kurie mokėjo rubliais, ir tų, kurie atsisakė mokėti“.

Europos Komisija šią savaitę perspėjo, kad bet koks kitas veiksmas, išskyrus atsiskaitymus sutartimis numatyta valiuta, pažeistų sankcijas.

„Bendrovės turi atsiskaityti valiuta, kuri numatyta sutartyse. Bet kas, kas peržengia šią ribą, pažeidžia sankcijas. Aiškiau pasakyti neįmanoma“, – sakė Komisijos atstovas spaudai Ericas Mameris.

Praėjusio mėnesio pabaigoje „Gazprom“ nutraukė tiekimą Lenkijai ir Bulgarijai, atsisakiusioms už jo dujas mokėti rubliais. Tokia pat nuostata besivadovaujanti Suomija šią savaitę pranešė, jog rusiškų dujų tiekimas jai gali būti nutrauktas penktadienį arba šeštadienį.

JAV uždraudė rusiškos naftos ir dujų importą, tačiau ES nesutaria dėl tokių embargų įvedimo, nes kelios valstybės narės yra labai priklausomos nuo Rusijos energijos išteklių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.