E. Leontjeva: jei nebus priimtas universalus ir visuotinis sprendimas dėl kainų indeksavimo viešuosiuose pirkimuose, projektai stos

Plėtojantis diskusijoms dėl statybų kainų indeksavimo, žaliavoms ir toliau drastiškai brangstant, Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) vadovė Elena Leontjeva pabrėžia, kad srityse, kur yra valstybės įsipareigojimas, tą daryti būtina, o sprendimai turi būti priimti greitai ir skaidriai, rašoma LLRI atsiųstame komentare.

E.Leontjeva.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
E.Leontjeva.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Statybos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Statybos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-05-20 12:08

„Vartotojų kainos Lietuvoje augo 17 proc., bet gamintojų kainos šiuo metu yra 28 proc. aukštesnės nei prieš metus. Tai reiškia, kad visi gamintojai atsiduria pavojingose žirklėse, kai jiems brangsta praktiškai visi įsigijimai, tačiau ar pavyks perkelti tą brangimą galutiniam vartotojui, niekas nežino“, – teigė E.Leontjeva šią savaitę vykusiame Seimo Ateities komiteto forume.

LLRI vadovė aiškina, kad šalia dažnai minimų logistikos sutrikimų ir žaliavų brangimo svarbu paminėti du infliacijos šaltinius – pinigų masės augimą ir paklausos skatinimą, taip pat dirbtinius darbo rinkos apribojimus. Pasak jos, valdžios dalyvavimas infliacijos procesuose neturėtų būti paneigiamas.

„Viešieji pirkimai ir valdžios įsipareigojimai yra išskirtinė sritis. Joje formulė „derėkitės ir nusiderėkite“ neveikia, nes valstybės institucijų pusėje nėra subjekto, kuris galėtų derėtis, kuris turi tam įgaliojimų, gali pasverti sąnaudas ir kaštus, prisiimti atsakomybę“, – sakė E.Leontjeva.

Ji tikino, kad, neradus sprendimo dėl kainų indeksavimo, dar labiau pabrangs valstybės projektai – keliai ir statybos, kai kurių jų įgyvendinimas visai nutrūks, dalis privačių įmonių bankrutuos, o kitos stabdys veiklą. Anot LLRI vadovės, kainų indeksavimas viešuosiuose pirkimuose turi būti besąlygiškas.

„Jei nebus priimtas universalus ir visuotinis sprendimas dėl kainų indeksavimo viešuosiuose pirkimuose, projektai stos, kaltųjų paieškos persikels į teismus. Kiekvienas valstybinis užsakymas atitraukia išteklius iš privačios ekonomikos, didina išteklių deficitą ir kainas“, – įsitikinusi E.Leontjeva.

ELTA primena, kad statybos ir kelių tiesimo įmonės penktadienio vidurdienį pusdieniui buvo sustabdžiusios darbus valstybinės reikšmės ir visuomeninės paskirties objektų statybvietėse ir keliuose.

Lietuvos statybininkų asociacijos ir asociacijos „Lietuvos keliai“ inicijuota akcija „#stabdome statybą“ siekta atkreipti dėmesį į Vyriausybės ir jai pavaldžių įstaigų – perkančiųjų organizacijų – nenorą ir delsimą imtis veiksmų dėl drastiškai pabrangusių žaliavų indeksuoti statybų kainas arba ieškoti kitų sprendimų, kurie bendrovėms padėtų išvengti nuostolingos veiklos, tęsiant darbus pradėtuose projektuose.

Statybos pusdieniui buvo stabdomos maždaug aštuoniasdešimtyje statybos objektų visoje Lietuvoje. Skaičiuojama, kad, Vyriausybei nesiimant koordinuotų veiksmų problemai spręsti, artimiausiu metu gali nutrūkti daugiau nei 150 valstybės objektų statybos visoje Lietuvoje, kurių projektų vertė – daugiau nei 300 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.