Rinkoje kyla stresas dėl benzino – jo kainai numušti yra du keliai

„Pamenate, kaip karo Ukrainoje pradžioje dyzelino kainos degalinėse staigiai šoktelėjo daug labiau negu benzino dėl panikos didmeninėje rinkoje, kaip Europai reikės atsisakyti rusiško dyzelino (priminsiu, kad mažmeninėje rinkoje dyzelinas istoriškai būdavo pigesnis negu benzinas, tačiau karo pradžios padėtis tapo priešinga)“, – feisbuko paskyroje klausė SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas.

Rekordinės benzino kainos vis dar nedaro reikšmingos įtakos degalų suvartojimui.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rekordinės benzino kainos vis dar nedaro reikšmingos įtakos degalų suvartojimui.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-24 10:02

Dabar gegužę didmeninėje rinkoje kyla stresas ir dėl benzino (dyzelino perdirbimo maržos lieka aukštos, tačiau kiek sumažėjo ir dėl sezoniškumo efekto). Ir tai, pasak ekonomisto, ne tiek susiję su Rusija, kiek su sparčiai mažėjančiomis benzino atsargomis benzino paklausai staigiai atsigavus. Ypač JAV, kur automobilių rinka yra benzininė ir kur šylant orams didėja benzino suvartojimas.

„Ir kas įdomu (matyt, panašu ir Lietuvoje), kad rekordinės benzino kainos vis dar nedaro reikšmingos įtakos degalų suvartojimui“, – komentuoja T.Povilauskas.

Jo teigimu, numušti benzino kainą didmeninėje rinkoje gali arba didesnė kuro gamyba, arba mažesnė paklausa.

„Žinoma, dabartinės naftos perdirbimo maržos skatina kiek įmanoma, priklausomai nuo žaliavos tiekimo užsitikrinimo, didinti naftos perdirbimo gamyklų veiklos apimtis, tačiau dabartinėje aplinkoje veikiausiai ir perdirbimo maržas, ir kainas gali numušti tik sumažėsiantis degalų vartojimas = mažesnis ekonomikos aktyvumas = kažkas panašaus į recesiją“, – komentavo ekonomistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.