Po JAV sprendimo – Rusijos atkirtis: pareiškė, kad su užsienio skola susijusius mokėjimus atliks rubliais

Rusija trečiadienį pareiškė mokėsianti užsienio skolą rubliais, Jungtinėms Valstijoms paskelbus apie išimties, leidusios Maskvai atlikti mokėjimus Rusijoje laikomais JAV doleriais, panaikinimą.

 Rusijos rubliai.<br>Pixabay.com nuotr.
 Rusijos rubliai.<br>Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2022, 3:57 PM

JAV iždas antradienį nurodė panaikinantis išlygą, leidusią laviruoti tarp drastiškų finansinių sankcijų, įvestų Maskvai po jos invazijos į Ukrainą, artindamas Rusiją prie įsipareigojimų nevykdymo.

„Atsižvelgiant į tai, kad dėl atsisakymo pratęsti šią licenciją nebegalima toliau aptarnauti vyriausybės užsienio skolos JAV doleriais, mokėjimai bus atliekami Rusijos valiuta“, – sakoma Rusijos finansų ministerijos pranešime, padarytame socialiniame tinkle „Telegram“.

Ministerija pridūrė, kad bus „galimybė mokėjimus vėliau konvertuoti į pradinę valiutą“, mokėjimų tarpininku pasitelkiant kurią nors Rusijos finansų instituciją.

Vakarų sankcijos Rusijai iš esmės atskyrė šalį nuo tarptautinės finansų sistemos, be kita ko, blokavo Maskvos galimybes naudotis lėšomis, laikomomis JAV bankuose, sumokėti savo užsienio kreditoriams.

Rusijos finansų ministras Antonas Siluanovas pareiškė, kad dabartinę situaciją „dirbtinai sukūrė nedraugiška šalis“.

Pasak jo, tai „visų pirma pažeidžia užsienio investuotojų teises į Rusijos skolos priemones“.

Ministras pabrėžė, kad ši situacija neturi „nieko bendro“ su 1998-aisiais, kai Rusija, kilus platesnei finansinei krizei, neįvykdė su vidaus skolos aptarnavimu susijusių įsipareigojimų rubliais.

„Dabar turime ir pinigų, ir noro mokėti“, – pareiškė ministras ir pridūrė, kad toks žingsnis rusų gyvenimo kokybei nepakenks.

JAV iždo sekretorė Janet Yellen praėjusią savaitę pareiškė, kad „jei Rusija negalės rasti teisinio būdo atlikti šiuos mokėjimus, tai reikš techninį skolos įsipareigojimų nevykdymą“.

Rusijos vyriausybė bandė atsiskaityti nacionaline valiuta, tačiau daugelio obligacijų Vakarų valiutomis emisijų sutartys neleidžia to daryti, o tokie mėginimai reikštų emitento „techninį“ nemokumą. Todėl V.Putino ministrų kabinetas buvo priverstas naudoti Rusijoje laikomus JAV dolerius skolinių įsipareigojimų vykdymui, bet tokia galimybė buvo numatyta tik iki gegužės 25-osios.

Iki šių metų pabaigos Rusijos vyriausybė privalo atlikti 13 mokėjimų tarptautiniams kreditoriams, o artimiausias jų – gegužės 27-ąją už dvi obligacijų emisijas. Pagal vienos jų platinimo sąlygas reikalaujama atsiskaityti tik JAV doleriais, eurais, svarais sterlingų arba Šveicarijos frankais, o pagal kitos – galima mokėti ir Rusijos rubliais.

Tuo tarpu „Reuters“ ir „The Wall Street Journal“ duomenimis, Rusija, desperatiškai siekdama išvengti įsipareigojimų nevykdančios valstybės etiketės, šiuos atsiskaitymus jau atliko.

Rusijos finansų ministerijos duomenimis, valstybės užsienio skola vertinama 4,5–4,7 trln. rublių (apie 50 mlrd. eurų) ir sudaro apie penktadalį visos skolos.

Pastarąjį kartą Rusija neįvykdė skolos užsienio valiuta aptarnavimo įsipareigojimų 1918 metais, kai bolševikų revoliucijos lyderis Vladimiras Leninas atsisakė pripažinti nuversto caro režimo skolas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?