Registrų centras primena: liko vos kelios dienos pateikti ataskaitas

Liko vos kelios dienos, kai didžioji dalis šalyje veikiančių juridinių asmenų Registrų centrui privalo pateikti finansines ataskaitas už praėjusius metus. Stebint išaugusį užklausų dėl ataskaitų teikimo kiekį įmonės konsultantai ne visuomet gali operatyviai suteikti pagalbą, tad prievolės įgyvendinimą paskutinėms dienoms pasilikusių įmonių ir organizacijų prašoma supratingumo.

Registrų centras.<br>T.Bauro nuotr.
Registrų centras.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Registrų centras

2022-05-27 10:54

Šiuo metu Registrų centrui jau yra pateikta 54 tūkst. finansinių ataskaitų už 2021 metus. Tai yra penktadaliu daugiau nei analogišku metu pernai. Daugiausiai finansinių ataskaitų Registrų centras yra sulaukęs iš uždarųjų akcinių bendrovių – iš viso 32 tūkst., arba 12 proc. daugiau nei prieš metus.

Aktyviai ataskaitas šiemet teikiančios mažosios bendrijos jau pateikė 14 tūkst. ataskaitų, arba net 40 proc. daugiau nei analogišku laikotarpiu pernai. Iš asociacijų už 2021 metus jau atsiskaitė apie 4,7 tūkst. (beveik triskart daugiau), iš viešųjų įstaigų – 2,4 tūkst. (20 proc. daugiau).

„Artėjant vasarai baigiasi terminas, kada dauguma juridinių asmenų turi atsiskaityti visuomenei už praėjusius metus ir pateikti savo veiklos ir finansines ataskaitas. Džiaugiamės, kad vis daugiau įmonių ir organizacijų šią pareigą įvykdo laiku, taip ne tik sukurdami visuomenei galimybę detaliau susipažinti su savo veikla, bet kartu ir išvengdami galimų neigiamų pasekmių dėl vėlavimo atlikti pareigą“, – sako Registrų centro Asmenų registrų tvarkymo tarnybos Juridinių asmenų registro departamento vadovė Jolanta Kazlauskienė.

Jos teigimu, Registrų centras šiemet, kaip ir ankstesniais metais, praėjus ataskaitų teikimo terminui ataskaitų nepateikusiems juridiniams asmenims elektroniniais laiškais primins apie neįvykdytą prievolę ir paragins tai padaryti bei, esant poreikiui, pasiūlys konsultacinę pagalbą.

Paskutinėmis gegužės savaitėmis šalies juridiniai asmenys per dieną pateikia po kelis tūkstančius finansinių ir veiklos ataskaitų. Ne visiems šis procesas pavyksta sklandžiai, tad nemažai klausimų sulaukia ir Registrų centro konsultantai.

Atsakymai į dažniausiai pasitaikančius klausimus pateikti Registrų centro interaktyvioje konsultacijų sistemoje adresu info.registrucentras.lt, kur taip pat galima užduoti savo klausimą. Išaugus užklausų kiekiui ir esant ribotiems žmogiškiesiems ištekliams, atsakymo į užklausas kartais gali tekti palaukti ilgiau nei įprastai, todėl klientų prašoma supratingumo.

Finansinės ataskaitos – juridinio asmens higienos standartas

Visuotinai sutariama, kad kiekvienos įmonės ir organizacijos skaidrumas ir atskaitomybė turėtų būti natūralus visuomenės, valstybės ir paties verslo lūkestis, o finansinių ataskaitų teikimas yra mažiausias juridinio asmens higienos standartas.

Juridinių asmenų teikiamų ataskaitų tikslas – patenkinti informacijos vartotojų poreikius gauti teisingą informaciją apie įmonės finansinę būklę, veiklos rezultatus ir pinigų srautus, kurie daugeliui finansinių ataskaitų vartotojų padeda priimti ekonominius sprendimus.

Taigi, juridinių asmenų pateiktos ataskaitos didina verslo ir organizacijų skaidrumą, prisideda prie visuomenės pasitikėjimo verslo aplinka.

Priežiūrą vykdančioms institucijoms ir žiniasklaidai, o kartu ir plačiajai visuomenės daliai informacija apie juridinių asmenų veiklą ir jų finansinę padėtį padeda geriau atlikti savo darbą, didina pasitikėjimą verslo aplinka ir paties verslo skaidrumą. Be to, finansinių ataskaitų teikimas yra viena iš sąlygų įmonėms, siekiančioms gauti valstybės paramą.

Laiku nepateikus finansinės ataskaitos rizikuojama užsitraukti administracinę atsakomybę – Administracinių nusižengimų kodekse numatyta, kad finansinių ataskaitų nepateikimas laiku užtraukia baudą juridinio asmens vadovui nuo 200 iki 3 tūkst. eurų. Svarbu pažymėti, kad atsakomybė tenka asmeniui, kuris oficialiai Juridinių asmenų registre nurodytas kaip juridinio asmens vadovas.

Be to, vėluojantys ar finansinių ataskaitų apskritai neteikiantys juridiniai asmenys gali būti likviduoti ir išregistruoti iš Juridinių asmenų registro, taip pat rizikuoja netekti paramos gavėjo statuso ar susidurti su keblumais dalyvaujant viešuosiuose pirkimuose.

Skaičiuojama, kad prievolę pateikti finansines ataskaitas už 2021 metus turi daugiau kaip 180 tūkst. juridinių asmenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.