Šiuolaikinio verslo tikslas – darni plėtra

Rūpinimasis planetos ateitimi bei gamta, nuolatinis bendradarbiavimas su vietos bendruomenėmis – tokių esminių verslo principų laikosi lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“.

Prekybos tinklas „Maxima“ investuoja į aplinkosaugą ir kovą su klimato kaita, aktyviai dalyvauja „Maisto banko“ veikloje, yra moksleivių pažangumo skatinimo programos „Lietuvos Maximalistai“ rengėjas.
Prekybos tinklas „Maxima“ investuoja į aplinkosaugą ir kovą su klimato kaita, aktyviai dalyvauja „Maisto banko“ veikloje, yra moksleivių pažangumo skatinimo programos „Lietuvos Maximalistai“ rengėjas.
T.Rupšys: „Esame išvien, kai tenka spręsti sudėtingus iššūkius. Skaidrumu ir atvirumu stipriname pasitikėjimą vienų kitais.“
T.Rupšys: „Esame išvien, kai tenka spręsti sudėtingus iššūkius. Skaidrumu ir atvirumu stipriname pasitikėjimą vienų kitais.“
Muzikos alėja Marijampolėje – vienas iš keturiolikos pernai įgyvendintų iniciatyvos „Mes – bendruomenė“ projektų.
Muzikos alėja Marijampolėje – vienas iš keturiolikos pernai įgyvendintų iniciatyvos „Mes – bendruomenė“ projektų.
Prekybos tinklas „Maxima“ investuoja į aplinkosaugą ir kovą su klimato kaita, aktyviai dalyvauja „Maisto banko“ veikloje, yra moksleivių pažangumo skatinimo programos „Lietuvos Maximalistai“ rengėjas.
Prekybos tinklas „Maxima“ investuoja į aplinkosaugą ir kovą su klimato kaita, aktyviai dalyvauja „Maisto banko“ veikloje, yra moksleivių pažangumo skatinimo programos „Lietuvos Maximalistai“ rengėjas.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 28, 2022, 8:00 AM

Prekybos tinklas kasmet parengia socialinės atsakomybės ataskaitą, kurioje apžvelgia praėjusių metų veiklos rezultatus ir svarbius pokyčius.

Kartu su visa Lietuva spręsdamas pandemijos iššūkius prekybos tinklas „Maxima“ aktyviai rūpinosi poveikiu aplinkai, palaikė socialines iniciatyvas ir vietos bendruomenes.

Vadovaujasi JT tikslais

„Socialinės atsakomybės veiksnių integracija į įmonės veiklos strategiją įtvirtina mūsų verslo tvarumą ir sėkmę. Kompleksiniai ir visa apimantys sprendimai suteikia pridėtinę vertę ne tik verslui, bet ir bendruomenėms, šalia kurių jis veikia. Kiekviename žingsnyje siekiame užtikrinti esminių socialinės atsakomybės sričių plėtrą ir tobulinimą“, – teigė „Maxima LT“ generalinis direktorius Tomas Rupšys.

Socialinės atsakomybės kelrodis verslui, anot T.Rupšio, yra Jungtinių Tautų (JT) Darnaus vystymosi tikslai, numatyti iki 2030 metų.

Savo veiklai „Maxima LT“ taiko pasaulinius standartus ir pasitelkia pažangias tarptautines praktikas, kurios padeda tobulėti organizacijai.

„Savo prioritetus nustatėme vadovaudamiesi JT Darnaus vystymosi tikslais, prie kurių įgyvendinimo siekiame prisidėti kasdien. Tai būtina, kad mažėtų skurdas, būtų užtikrinta gyventojų socialinė ir ekonominė gerovė, o partnerystės ir pažanga tvarumo srityje padėtų saugoti planetą ir kovoti su klimato kaita. Esame šiuolaikiška verslo įmonė, todėl nuo globalių problemų negalime atsiriboti“, – pasakojo T.Rupšys.

Skatina ir partnerius

Žaliosios idėjos ir tvaresnių alternatyvų paieška tapo „Maxima LT“ veiklos kasdienybe, be to, įmonė judėti šia kryptimi skatina partnerius.

Vienas ryškiausių pavyzdžių – pernai priimtas sprendimas atsisakyti narvuose laikomų vištų kiaušinių visoje „Meistro kokybės“ produkcijoje.

Kitas svarbus ilgalaikis tikslas – iki 2025 metų sunaudojamo plastiko kiekį sumažinti 30 procentų.

Dėl to „Maxima LT“ visose parduotuvėse atsisakė vienkartinių plastikinių gaminių, kuriems rinkoje egzistuoja alternatyva, ir kartu įgyvendino ES direktyvos reikalavimus.

Taip pat intensyviai analizuojamos galimybės plastikines pakuotes pakeisti aplinkai draugiškomis medžiagomis, pavyzdžiui, biomedžiagomis, kanapių pluoštu, krakmolu. Su savo idėjomis ir sprendimais prie šių permainų aktyviai prisideda partneriai.

Nuolat tausoja aplinką

Naujos aplinkosaugos politikos pradžia „Maximoje“ – dar daugiau pažangių technologijų ir procesų valdymo sprendimų.

Dar 2009 metais lietuviškas prekybos tinklas tapo pirmuoju šiame sektoriuje, kuris įsidiegė sertifikuotos aplinkosaugos ir kokybės vadybos sistemas, atitinkančias ISO 14001 bei ISO 9001 standartų reikalavimus.

Tai įsipareigojimas kurti pažangą kiekviename žingsnyje. Pavyzdžiui, vien į apšvietimo sistemų atnaujinimą pernai investuota beveik 0,9 mln. eurų.

Aplinką tausojančiu LED apšvietimu aprūpinta pusė parduotuvių ir beveik visi sandėliai. O kas penktoje parduotuvėje įdiegtos pažangios šildymo, vėdinimo ir vėsinimo sistemos.

Praėjusių metų duomenimis, iš vėjo, saulės bei vandens išgaunama žalioji elektros energija sudaro apie 11,3 mln. kWh – apie 80 proc. viso tinklo suvartojamo energijos kiekio.

„Ryžtingai žengiame tvarumo keliu, nuosekliai mažiname anglies dvideginio pėdsaką ir teikiame pirmenybę visais atžvilgiais darniai įmonės veiklai, kuri taptų įkvėpimu ir pavyzdžiu kitiems“, – sakė T.Rupšys.

Pagalba tiems, kuriems reikia

„Maxima LT“ vadovas įsitikinęs, kad darnumo puoselėjimas aktualus sprendžiant ne tik įvairias su klimato kaita susijusias problemas, bet ir visuomenėje kylančius socialinius iššūkius.

Todėl tradiciškai daugiausia dėmesio skiriama bendruomenėms, įvairioms socialinėms iniciatyvoms bei paramos fondams, kitų projektų veiklai.

Iš viso pernai paramai skirta 908 tūkst. eurų. Galima palyginti, kad 2020 metais paramos suma sudarė 801 tūkst. eurų, 2019-aisiais – 770 tūkst. eurų.

Du trečdalius pernykštės paramos sudarė pagalba „Maisto bankui“. Kas mėnesį organizacijos globojamiems žmonėms prekybos tinklas skiria maisto produktų, taip pat kartu vykdomi rudens ir pavasario aukojimo projektai.

Bendrovės dėmesys ir parama taip pat tenka Maltos ordino pagalbos tarnybos vaikų dienos centrams.

Įmonė prisidėjo prie kalėdinio meškučių dirbtuvių projekto su Maltos ordinu ir SOS vaikų kaimais, vaikams, turintiems specialiųjų poreikių, buvo padovanota delfinų terapija.

Taip pat jau 13 metų trunka bendradarbiavimas su fondu „Mamų unija“, sklandžiai tęsiamos SOS vaikų kaimų Lietuvoje ir „Ankstukų“ aukojimo akcijos. Visa tai atskleidžia bendrovės pastangas padėti tiems, kuriems labiausiai reikia pagalbos.

Dėl to „Maxima“ greitai reagavo į sudėtingą situaciją, pernai susiklosčiusią Lietuvos pasienyje. Bendrovė Lietuvos Raudonajam Kryžiui perdavė beveik 65 tūkst. eurų vertės konservų, higienos reikmenų ir kitų būtiniausių daiktų, o visa tai buvo išdalyta migrantų šeimoms su vaikais.

Puoselėja tradicijas

Rekordinis pernai buvo „Lietuvos Maximalistų“ stipendijų fondas – jo vertė pasiekė 90 tūkst. eurų. „Lietuvos Maximalistu“ pernai tapo 101 moksleivis, o iš viso gauta daugiau kaip 600 paraiškų.

Didelio populiarumo sulaukė ir kita tradicinė iniciatyva-konkursas „Mes – bendruomenė“.

Miestų ir miestelių bendruomenėms pernai skirta 100 tūkst. eurų, kad jos galėtų kurti alternatyvias edukacijos, laisvalaikio ir pramogų erdves didindamos neformaliojo mokymosi ir užimtumo galimybes. Lėšos atiteko keturiolikos bendruomenių projektams visoje Lietuvoje įgyvendinti.

„Kiekvienais metais vis labiau jaučiame, kad esame bendruomenių dalis. Pradėdami nuo savęs kartu su 12 tūkst. savo darbuotojų kuriame geresnę aplinką, suteikiame postūmį klientams ir partneriams.

Esame išvien, kai tenka spręsti sudėtingus iššūkius. Skaidrumu ir atvirumu stipriname pasitikėjimą vienų kitais“, – praėjusius veiklos metus apibendrino „Maxima LT“ generalinis direktorius T.Rupšys.

Pasak vadovo, įmonė yra pasiryžusi dėti visas pastangas, kad jos veikla atitiktų darnumo, aplinkosaugos, išteklių tausojimo ir tvaraus augimo principus.

Tai ne tik leidžia prisidėti prie bendruomenių gerovės, planetos išsaugojimo, bet ir kuria pridėtinę vertę pačiam verslui.

Apie prekybos tinklą: skaičiai ir faktai

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas.

Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje.

Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, jose dirba daugiau nei 12 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.