G. Nausėda tikisi ES vadovų sutarimo dėl Rusijos naftos, apgailestauja dėl prarasto laiko

Į Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimą Briuselyje pirmadienį vykstantis prezidentas Gitanas Nausėda sako besitikintis, jog šalių vadovams pavyks sutarti dėl rusiškos naftos embargo, tačiau apgailestauja dėl „tokio ilgo laikotarpio“ sprendimui priimti.

G.Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
G.Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Nafta.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nafta.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-05-30 16:51

Reaguodama į Maskvos invaziją Ukrainoje, ES jau beveik mėnesį svarsto šeštąjį sankcijų Rusijai paketą, į kurį patenka naftos iš Rusijos importo draudimas, tačiau paketą blokuoja nuo rusiškų energetikos išteklių itin priklausoma Vengrija.

Briuselio koridoriuose šalims siūlant įvairius kompromisus, G.Nausėda teigė besitikintis, kad „tas sprendimas šiandien bus“, o bendrijos vienybė išliks.

„Bet žinote, ta vienybė negali būti bet kokia kaina. Jeigu vienybė neduoda rezultatų ir neleidžia priimti sprendimų, tai leidžia mūsų nedraugams sakyti, kad, žiūrėkit, Europa vėl silpna, Europa negali kažko padaryti. Europa nėra silpna ir ji privalo šitai įrodyti“, – Briuselyje prieš išvykdamas į Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdį sakė Lietuvos prezidentas.

Vis dėlto šalies vadovas teigė, kad jam labai gaila, jog diskusijose dėl naftos embargo „mes praradome vieną mėnesį laiko“.

„Vienas mėnuo mums čia, gyvenant taikoje, yra vienas laiko tarpas. Vienas mėnuo ukrainiečiams, kurie kiekvieną dieną susilaukia naujų sudaužytų likimų, sugriautų miestų, yra nepaprastai ilgas laiko tarpas“, – kalbėjo G.Nausėda.

„Tai pirmiausia tenka apgailestauti dėl tokio ilgo laikotarpio“, – pridūrė jis.

Pastarąsias kelias dienas ES šalių ambasadoriai svarstė Europos Komisijos kompromisinį pasiūlymą, kad embargas būtų taikomas jūra gabenamai rusiškai naftai. Tokia išimtimi naftotiekiams siekiama sulaukti Vengrijos ir kitų nuo šių išteklių priklausomų šalių paramos.

G.Nausėda sakė norintis išgirsti šio pasiūlymo argumentus, tačiau atmetė kitas iniciatyvas naftos importui įvesti ne embargą, o tarifus.

„Aš manau, kad čia ne ekonominiai motyvai pirmiausia turi veikti. Turi veikti principinis sprendimas, ar mes finansuojame, ar nefinansuojame Rusiją. Sakyti, kad mes truputį finansuojame, nėra labai morali pozicija“, – teigė prezidentas.

„Mes čia kalbame ne su prekybos partneriu, o kalbame su agresoriumi, kuris vidury dienos puola kitą valstybę Europoje“, – kalbėjo šalies vadovas.

Jis taip pat teigė, kad ES sutarus dėl šeštojo sankcijų paketo, reikės „nuosekliai didinti spaudimą“ Rusijai ir pereiti prie septintojo.

Anot G.Nausėdos, Lietuva stengsis, kad jame atsirastų rusiškų dujų embargas.

„Tai yra nepaprastai svarbu, nes tai yra vienas iš pagrindinių Europos priklausomybės nuo Rusijos šaltinių“, – sakė prezidentas.

Šeštuoju sankcijų paketu, be kitų ribojimų, iš tarptautinės tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT taip pat būtų pašalintas didžiausias Rusijos komercinis bankas „Sberbank“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.