Baltijos šalys svarsto nutraukti sutartį su „Inter RAO Lietuva“

Baltijos šalių elektros perdavimo sistemos operatoriai svarsto nutraukti sutartį ir stabdyti mokėjimus dėl sankcijų Rusijai veiklą stabdančiai elektros tiekėjai „Inter RAO Lietuva“ už jos tiekiamą likutinį disbalansą, BNS patvirtino Estijos operatorė „Elering“.

Baltijos šalys svarsto nutraukti sutartį su „Inter RAO Lietuva“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Baltijos šalys svarsto nutraukti sutartį su „Inter RAO Lietuva“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Baltijos šalys svarsto nutraukti sutartį su „Inter RAO Lietuva“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Baltijos šalys svarsto nutraukti sutartį su „Inter RAO Lietuva“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-05-31 14:58, atnaujinta 2022-05-31 15:45

„Diskutuojama, ar stabdyti mokėjimus „Inter RAO“, ir „Elering“ yra tikrai pasiruošęs stabdyti mokėjimus, kai tik šiuo klausimu bus oficialiai susitarta. Diskusijos vyksta tarp trijų Baltijos šalių perdavimo sistemų operatorių“, – teigiama „Elering“ komentare BNS.

Įmonė nenurodė, kada ketinama nutraukti trijų šalių operatorių atsiskaitymo už tarpsisteminį disbalansą sutartį.

Tuo metu Lietuvos operatorė „Litgrid“ BNS teigė, jog būdama biržoje listinguojama bendrovė viešai nekomentuoja sutarčių pasikeitimų anksčiau nei jie yra įvykę.

Pagal 2014 metais pasirašytą sutartį trys Baltijos šalių operatoriai su „Inter RAO Lietuva“ atsiskaito už Rusijos teikiamą likutinį disbalansą. Tokia paslauga teikiama, nes Baltijos šalys vis dar veikia vadinamajame BRELL žiede, o Rusijos perdavimo tinklo operatorius užtikrina pirminį dažnio valdymą.

Sutartis galioja iki šių metų pabaigos. Pasak BNS šaltinių, ją nuo birželio 1-osios ruošiamasi nutraukti.

FNTT apie apribotas „Inter RAO Lietuvos“ galimybes atlikti bankų operacijas pranešė kovo viduryje. Praėjusią savaitę ji pranešė, kad įšaldytos ne tik įmonės lėšos, bet ir akcijos.

Iškilus atsiskaitymo rizikai tarp biržos ir „Inter RAO“ grupės įmonių „Nord Pool“ birža sustabdė prekybą „Inter RAO Lietuvos“ elektra, o Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) praėjusį penktadienį iki birželio 26 dienos sustabdė jos elektros importo bei nepriklausomo tiekėjo licencijas. Įmonei iki tol neįrodžius, kad yra finansiškai pajėgi tęsti veiklą, VERT panaikins leidimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.