Naftos kaina smarkiai ūgtelėjo – pakilo iki aukščiausio lygio per du mėnesius

Naftos kaina antradienį smarkiai ūgtelėjo ir pasiekė aukščiausią lygį per daugiau kaip du mėnesius. Ryte barelis (159 litrai) „Brent“ rūšies naftos kainavo 123,32 JAV dolerio. Tai yra 1,65 dolerio daugiau nei diena anksčiau. „West Texas Intermediate“ (WTI) rūšies naftos kaina padidėjo 3,47 dolerio iki 118,54 dolerio.

Naftos kainas augina perspektyva, kad dėl ES sankcijų Maskvai sumažės naftos pasiūla iš Rusijos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Naftos kainas augina perspektyva, kad dėl ES sankcijų Maskvai sumažės naftos pasiūla iš Rusijos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2022, 11:57 AM, atnaujinta May 31, 2022, 1:08 PM

Naftos kainas augina perspektyva, kad dėl ES sankcijų Maskvai sumažės naftos pasiūla iš Rusijos. ES šalys pirmadienio vakarą ginče dėl rusiškos naftos embargo susitarė dėl kompromiso. Spaudžiant Vengrijai, kol kas bus draudžiamas tik rusiškos naftos tiekimas jūros keliu. Tačiau vamzdynais nafta galės tekėti ir toliau.

Biržos makleriai ypač atkreipia dėmesį į Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen pareiškimą, kad ES naftos importas iš Rusijos, nepaisant išimčių naftos tiekimui naftotiekiais, iki metų pabaigos sumažės 90 proc. Taip gali būti, nes Vokietija ir Lenkija jau pareiškė, kad nenori naudotis išimtimi dėl naftos tiekimo vamzdynais.

Rusija bus priversta mažinti naftos kainas

ES užsienio politikos įgaliotinis Josepas Borrelis pripažįsta, kad Europos embargas naftai iš Rusijos nebūtinai sumažins šios šalies naftos eksportą. „Mes negalime uždrausti Rusijai parduoti naftą kam nors kitam, – sakė jis antradienį ES viršūnių susitikimo Briuselyje kuluaruose. – Nesame tokie galingi“.

Kartu J.Borrellis atkreipė dėmesį į tai, kad ES pastaruoju metu buvo svarbiausia Rusijos klientė. „Jiems dabar reikės dairytis kitų, ir jie tikrai turės mažinti kainas“, – -teigė jis.

Todėl, anot J.Borrelio, ES tikslai bus pasiekti. „Reikia atimti iš rusų lėšas karo mašinai finansuoti, – teigė jis. – Tai neabejotinai įvyks“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?