Tvarus investavimas: ne „būtų gerai“, o „privalu“

Dar neseniai tvarumas buvo daugiau deklaratyvios nuostatos, gražūs tikslai valstybių strategijose ar bendrijų direktyvose. Verslas į tai žiūrėjo kaip į prievolę, nebūtinai duodančią didesnę verslo grąžą ar garantuojančią sėkmę pritraukiant daugiau investicijų.

S.Jokubaitis: „Su investicijomis susijusių bendrovių klientams tampa vis svarbiau, kokį poveikį investuotojo kapitalas turi aplinkai.“
S.Jokubaitis: „Su investicijomis susijusių bendrovių klientams tampa vis svarbiau, kokį poveikį investuotojo kapitalas turi aplinkai.“
S.Jokubaitis: „Su investicijomis susijusių bendrovių klientams tampa vis svarbiau, kokį poveikį investuotojo kapitalas turi aplinkai.“
S.Jokubaitis: „Su investicijomis susijusių bendrovių klientams tampa vis svarbiau, kokį poveikį investuotojo kapitalas turi aplinkai.“
Daugiau nuotraukų (2)

Saulius Jokubaitis, Gyvybės draudimo bendrovės „SB draudimas“ vadovas

May 31, 2022, 1:00 PM

Tačiau pasaulis keičiasi, o koronaviruso pandemija į pokyčių ugnį tik šliūkštelėjo žibalo ir padidino kaitrą.

Globali klimato kaita, pandemija ir ekonominis nuosmukis tik pabrėžė aplinkos, socialinių ir valdymo kriterijų (ESG – angl. „Environmental, Social and Governance“) svarbą įmonių veiklai ir rezultatams. Aktualu tapo ne tik Europos žaliasis kursas bei CO2 emisijos mažinimas, bet ir socialiniai aspektai – sveikatos apsauga, darbuotojų gerovė ir lankstūs darbo modeliai, nelygybės klausimai, visuomenės įtraukties didinimas.

Tendencijos rodo, kad visi šie tvarūs įmonių veiksmai gali turėti ilgalaikį poveikį ne tiktai jų reputacijai, būsimiems santykiams su klientais ar partneriais, su reguliavimo institucijomis, bet ir pritraukti daugiau investicijų.

Panašu, kad tie verslai, kuriems tvarumas jau tapo strateginiu prioritetu, įgavo konkurencinį pranašumą: tvarus požiūris į verslo plėtrą atveria naujų galimybių, leidžia užsitikrinti geresnes finansavimo galimybes ir patrauklumą investuotojų, klientų bei darbuotojų akyse.

Visuomenė sąmoningėja

Tvariais finansais bendroves domėtis skatina ne tik politiniai sprendimai, naujosios reguliavimo taisyklės ar instituciniai investuotojai.

Svarbų balsą turi ir jaunesnės kartos mažmeniniai investuotojai.

Šiandien matome, kad jie taip subrendo, kad rūpi ne administravimo mokesčiai ar vien investicinės grąžos dydis, – svarbūs tampa ir vertybiniai klausimai: kur investuojami jų pinigai, kaip tai prisideda prie pokyčių pasaulyje.

Amerikiečių finansinių paslaugų bendrovės „Morgan Stanley“ apklausos duomenimis, 86 proc. Y kartos atstovų (gimę 1980–2000 m.) mano, kad tvarus investavimas yra svarbu. Tai dvigubai daugiau galimybių, kad tvarias investicijas pasirinks būtent Y kartos atstovai, palyginti su visa populiacija.

Ne mažiau svarų balsą turi ir Z karta (gimę 2000–2010 m.), kuri vertina įvairovę, yra versli, pragmatiška, jos atstovai puikiai išmano technologijas.

72 proc. Z kartos atstovų mano, kad atsakingas investavimas gali turėti teigiamą poveikį aplinkosaugai, socialinei gerovei.

Rūpi verslo atsakomybė

Taigi nenuostabu, kad su investicijomis susijusių bendrovių klientams vis svarbiau, kokį poveikį investuotojo kapitalas turi aplinkai.

Jie supranta, kad jų finansinis pasirinkimas taip pat prisideda prie tvarumo, socialinių pokyčių, tvarios, efektyvios ir etiškos įmonių valdysenos. Ši tendencija matoma ir pasaulyje, ir Lietuvoje, kur vis daugiau dėmesio skiriama tvariam investavimui.

Viena tokių lietuviško kapitalo bendrovių, kuri dalį investicijų nukreipia į daug potencialo turinčius tvarius fondus, yra gyvybės draudimo bendrovė „SB draudimas“, neseniai pakeitusi klientams siūlomų gyvenimo ciklo filosofija paremtų investavimo krypčių sudėtį, į jas įtraukdama aukštą ESG reitingą turinčius fondus.

Tvarus investavimas užtikrina, kad įmonės būtų vertinamos ne tik pagal trumpalaikę finansinę grąžą, bet ir būtų atsižvelgiama ir į jų indėlį siekiant visuomeninių ir aplinkosauginių tikslų. Lėšos nukreipiamos ten, kur matomas potencialas tvarumo srityje, verslo polinkis keistis, o į tokius sektorius, kurie nėra tvarūs, pavyzdžiui, iškastinis kuras, azartiniai lošimai ar pan., investuoti atsisakoma.

Todėl renkantis naująsias investavimo kryptis „SB draudimas“ didžiausią dėmesį skyrė ne tik tokiems kriterijams kaip fondo sudėties įvairovė, valdomas turtas, likvidumas, bet ir maksimaliai didinamas ESG veiksnių poveikis, mažinamas anglies dioksido ir kitų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis, išlaikomas tvarus požiūris siekiant verslo augimo.

Tiesa, kol kas ESG fondų istorija trumpa ir rinkoje girdėti viena kitai smarkiai prieštaraujančios nuomonės, kokia bus jų grąža ilguoju periodu.

Tačiau pastarasis laikotarpis buvo itin palankus tvarioms investicijoms ir nors praeities rezultatai negarantuoja ateities rezultatų, dauguma ekspertų sutinka, kad įmonės, kurios valdomos atsižvelgiant į ESG kriterijus, yra ekonomiškai sėkmingesnės.

Jos generuoja stabilesnę ir aukštesnę grąžą nei tradicinės alternatyvos ir yra tinkamos diversifikuoti.

Remiantis naujausia Pasaulinio darnaus investavimo aljanso ataskaita, tvarios investicijos per metus augo 15 proc. ir iš viso sudaro 35,3 trilijono dolerių, arba daugiau nei trečdalį viso turto penkiose didžiausiose pasaulio rinkose.

Tvarumas – reali galimybė

Europos Komisija įsipareigojo iki 2030 metų sutelkti bent 1 trln. eurų vertės tvarių investicijų. Šios lėšos turės būti nukreiptos į ekonominę veiklą, skatinančią aplinkosaugą, ypač mažinant energetikos sektoriaus priklausomybę nuo iškastinio kuro.

Taip pat pandemija išryškino ir socialinių bei įmonių valdysenos aspektų svarbą, pavyzdžiui, verslo procesus, laikytus prabanga, padarė kasdienybe (nuotolinis darbas, darbuotojų sveikatos apsauga ir kt.).

Taigi finansų institucijos privalės vertinti kliento tvarumo riziką ir priimdamos sprendimus į ją atsižvelgti. Jau dabar matome, kad pakankamai dėmesio tvarumui skiriančios įmonės įgyja konkurencinį pranašumą ir pritraukdamos investicijas užsitikrina ilgalaikę ekonominę sėkmę. Įmonių, kurios gerai tvarkosi pagal ESG kriterijus, investuotojų ratas augs, o didėjanti paklausa, tikėtina, kels ir akcijų kainas.

ESG investavimas turi daug potencialo iš naujos, nišinės tendencijos tapti svarbia ilgalaikio investavimo strategijos dalimi. Jis ne tik prisideda prie tvaresnės aplinkos kūrimo ateities kartoms, bet ir vis labiau įrodo, kad generuoja stabilesnę ir aukštesnę grąžą nei tradicinės alternatyvos ir yra tinkamas diversifikuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.