Neišlaikė vieninteliai: ES sutarus mažinti rusiškos naftos importą, italai jį padidino

Europos Sąjungai sutarus iki metų pabaigos 90 proc. sumažinti rusiškos naftos importą, Italija tapo vienintele šalimi Europoje, kuri jį padidino – tai nenumatyta ES sankcijų Rusijai pasekmė.

M.Draghi.<br>D.Umbraso nuotr.
M.Draghi.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-01 13:41, atnaujinta 2022-06-01 13:42

Rusiškos naftos embargas, skirtas nubausti Maskvą už invaziją į Ukrainą, kelia rimtą pavojų vienai didžiausių Italijos naftos perdirbimo gamyklų, esančiai Sicilijoje, ir tai būtų ekonominis smūgis negeriausius laikus išgyvenančiai šio regiono ekonomikai.

Italija su ES partnerėmis antradienio naktį susitarė iki 2023-ųjų smarkiai sumažinti rusiškos naftos importą – šį žingsnį premjeras Mario Draghi pavadino „visiška sėkme“, kuria „dar prieš porą dienų nebūtų buvę galima patikėti“.

Tačiau Romai dabar teks skubiai spręsti Rusijos „Lukoil“ priklausančios naftos perdirbimo gamyklos Sicilijoje likimą. Dėl anksčiau Rusijai įvestų sankcijų „ISAB Srl“ tapo 100 proc. priklausoma nuo rusiškos žaliavos. Taip nutiko todėl, kad bankai atsisakė rizikuoti ir suteikti paskolą Rusijos kapitalo kontroliuojamai įmonei, kuri leistų jai pirkti naftą ne iš Rusijos. Tad dabar į uoste esančią naftos perdirbimo gamyklą vienas po kito plaukia tanklaiviai iš Rusijos.

Praėjusį mėnesį į Italiją kasdien patekdavo vidutiniškai po 400 tūkst. barelių rusiškos naftos, tai yra keturis kartus daugiau nei iki karo Ukrainoje. Daugiau nei pusę jos priėmė ši gamykla Sicilijoje.

Sirakūzų provincijoje esančiame pramonės komplekse dirba 3,5 tūkst. žmonių – trijuose padaliniuose: naftos perdirbimo, dujofikavimo ir elektros energijos kogeneracijos. Jo lyginamasis svoris regiono ekonomikai labai didelis, gamykloje perdirbama penktadalis Italijos importuojamos žalios naftos, ir jai gresia uždarymas, jei iki embargo įsigaliojimo nebus rastas sprendimas.

Dėl Italijos perėjimo prie tvaresnių energijos šaltinių šiai naftos perdirbimo gamyklos ateičiai jau buvo iškilęs ilgalaikis pavojus, o gresiantis embargas dar labiau skatina neatidėliotiniems sprendimams.

„Šiandien nuotaikos dar prastesnės nei vakar. Pramonės centre... dirba daug žmonių, išlaikančių savo šeimas“, – sakė Sirakūzų profesinės sąjungos „Filctem Cgil“ vadovas Fiorenzo Amato.

Pasak Milano ISPI analitinio centro energetikos eksperto Matteo Villa, viena iš išeičių būtų laikinas šios įmonės perėjimas valstybės žinion – nacionalizavimą leidžia Italijos konstitucija ekstremalių energetikos situacijų atvejai, tačiau per savaitę trukusias diskusijas susitarimas nebuvo pasiektas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.