ES galutinai patvirtino šeštą sankcijų Rusijai paketą: įtrauktas didžiausias bankas „Sberbank“ ir naftos embargas

ES penktadienį, birželio 3 d., užbaigė šešto sankcijų Rusijai paketo tvirtinimo procedūrą, pranešė ES Tarybos spaudos tarnyba. Sankcijų paketas apima tanklaiviais gabenamos rusiškos naftos importo draudimą ir išimtį šalims, dėl geografinės padėties ir infrastruktūros negalinčioms greitai nutraukti naftos importo naftotiekiu. Šalys sutarė, kad tęs pastangas šiam tikslui pasiekti.

Šeštuoju paketu Rusijos didžiausias bankas „Sberbank“ bus atsietas nuo tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT.<br>sber.ru nuotr.
Šeštuoju paketu Rusijos didžiausias bankas „Sberbank“ bus atsietas nuo tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT.<br>sber.ru nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2022, 1:05 PM

Rusiškos naftos ketinama palaipsniui atsisakyti per pusmetį, o naftos produktų – per aštuonis mėnesius.

Šeštuoju paketu Rusijos didžiausias bankas „Sberbank“ bus atsietas nuo tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT. Ta pati sankcija bus taikoma Baltarusijos bankui „Belinvestbank“, Rusijos bankams „Moskovskij kreditnyj bank“, „Rosselchozbank“.

ES taip pat papildė eksporto draudimus ir paslaugų teikimo apribojimus.

Į sankcijų sąrašus papildomai įtraukta 18 bendrovių ir 65 asmenys, vienaip ar kitaip susiję su su karu Ukrainoje. Kalbant apie Baltarusiją, į sankcijų sąrašus papildomai įtraukta 12 asmenų ir aštuonios bendrovės.

ES uždraudžia dar trijų Rusijos valstybinių žiniasklaidos priemonių – „Rossija RTR/RTR Planeta“, „Rossija 24/Russia 24“ ir „TV Center International“ – veiklą Bendrijoje. Tai daroma siekiant nutraukti melagingos informacijos platinimą ir neapykantos kurstymą.

Blokas taip pat uždraudė teikti Rusijai virtinę finansinių ir konsultavimo paslaugų.

„Su šiandienos paketu dar labiau apribojame Kremliaus pajėgumus finansuoti karą. Mes uždraudžiame rusiškos naftos importą į ES ir taip atkertame didžiulį Rusijos pajamų šaltinį. Taip pat atribojame daugiau svarbių Rusijos bankų nuo tarptautinės mokėjimų sistemos SWIFT“, – sakė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

„Be to, įvedame sankcijas tiems, kas yra atsakingi už žiaurius nusikaltimus Bučoje ir Mariupolyje, uždraudžiame didesnei dezinformacijos veikėjų grupei aktyviai prisidėti prie Rusijos prezidento Vladimiro Putino karo propagandos“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.