Ignalinos AE nutraukė pusantrų metų trukusį milijoninį atliekyno konkursą – skelbs naują

Dėl smarkiai išaugusių statybos kainų „Icor“ grupės įmonei „Axis Tech“ paprašius padidinti projekto vertę, o Ignalinos atominei elektrinei (IAE) atsisakius tai padaryti, IAE birželio 1 dieną nutraukė prieš pusantrų metų paskelbtą maždaug 70 mln. eurų vertės radioaktyviųjų atliekų paviršinio atliekyno statybos konkursą ir skelbs naują.

IAE nutraukė prieš pusantrų metų paskelbtą maždaug 70 mln. eurų vertės atliekyno statybos konkursą.<br>D.Umbraso nuotr.
IAE nutraukė prieš pusantrų metų paskelbtą maždaug 70 mln. eurų vertės atliekyno statybos konkursą.<br>D.Umbraso nuotr.
IAE nutraukė prieš pusantrų metų paskelbtą maždaug 70 mln. eurų vertės atliekyno statybos konkursą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
IAE nutraukė prieš pusantrų metų paskelbtą maždaug 70 mln. eurų vertės atliekyno statybos konkursą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 3, 2022, 12:14 PM, atnaujinta Jun 3, 2022, 12:21 PM

Toks sprendimas priimtas vieninteliam likusiam konkurso dalyviui nepateikus pasiūlymo galiojimo užtikrinimo, pranešė IAE.

Pasak jėgainės vadovo Audriaus Kamieno, potenciali rangovė balandį kreipėsi į IAE prašydama peržiūrėti sutartyje nustatytą kainos keitimo tvarką, nes nuo pasiūlymo pateikimo smarkiai pasikeitė rinkos sąlygos, o rinkos neapibrėžtumas ir tebekylančios darbų ir medžiagų kainos kelia didelių rizikų tiekėjams.

„Po konsultacijų su Viešųjų pirkimų tarnyba IAE informavo konkurso dalyvį, kad pirkimo dokumentuose įtvirtintas rangos sutarties kainos perskaičiavimo mechanizmas negalės būti keičiamas, o pastarajam nepateikus papildomų dokumentų, komisija atmetė jo pasiūlymą ir užbaigė pirkimo procedūras“, – pranešime teigė A.Kamienas.

Pasak jo, peržiūrėjus pirkimo biudžetą ir dokumentus bei suderinus su projektą administruojančia Centrine projektų valdymo agentūra numatoma skelbti naują konkursą.

BNS žiniomis, atliekyno konkurse iš trijų dalyvių buvo likusi vienintelė „Axis Tech“. Konkurse taip pat dalyvavo statybos bendrovės Panevėžio statybos trestas (PST) bei „Eikos statyba“.

Tačiau PST buvo iš jo pašalinta kaip anksčiau dalyvavusi kartelyje, už tai nubausta bauda ir po to įvykdžiusi tik vieną iš trijų būtinų reikalavimų. PST tokį IAE sprendimą skundė teismams, tačiau ginčo nelaimėjo.

„Konkursas prasidėjo prieš gerus metus, 2021 metais sausio mėnesį, jo metu turėjome teisminį ginčą su vienu iš dalyvių, kurį laimėjome, tačiau viešojo pirkimo procedūros dėl to užsitęsė, o popandeminis kainų šuolis ir prasidėjęs karas Ukrainoje turėjo didelę įtaką projekto statybos darbų kainų augimui, kadangi būtent iš Ukrainos buvo planuojama pirkti didelę dalį metalo konstrukcijų ir kitų statybinių medžiagų“, – teigė IAE vadovas.

Pirmasis konkursas buvo paskelbtas 2019 metų kovą, tačiau tų metų rugpjūtį jį nutraukti įpareigojo Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) – jos teigimu, konkurso metu buvo keičiamos jo sąlygos, o tai galėjo turėti įtakos tiekėjų pasiūlymams.

Antrą kartą konkursas paskelbtas 2020 metų kovą, tačiau visiems pasiūlymams viršijus suplanuotą lėšų sumą, jis buvo nutrauktas. Trečiąkart konkursas skelbtas 2020 metų spalį.

Atliekyno konkursas yra svarbus nacionalinio saugumo požiūriu. Būsimą rangovą turės patvirtinti Vyriausybė.

Į planuojamą pastatyti atliekyną atliekos bus dedamos visą IAE uždarymo laiką, iki 2038 metų, ir galės būti saugomos 300 metų. Jis turėtų būti įrengtas Visagino savivaldybės Stabatiškės aikštelėje. Jį uždarius dar bent 100 metų jis bus prižiūrimas, o dar 200 metų bus ribojamas teritorijos naudojimas. Anksčiau skelbta, kad projekto preliminari vertė – 70 mln. eurų.

Projektas finansuojamas Europos Sąjungos Ignalinos programos lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.