Kovodamas su infliacija Australijos centrinis bankas padidino palūkanų normas

Australijos centrinis bankas antradienį padidino palūkanų normas daugiau, nei tikėjosi analitikai, ir perspėjo dėl tolesnių didinimų, pinigų politikos formuotojams mėginant suvaldyti „gerokai“ per aukštą infliaciją.

Kovodamas su infliacija Australijos centrinis bankas padidino palūkanų normas.<br>R.Neverbicko nuotr.
Kovodamas su infliacija Australijos centrinis bankas padidino palūkanų normas.<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 7, 2022, 9:56 AM

Pasak valdytojo Philipo Lowe, pagrindinė palūkanų norma padidės puse procentinio punkto iki 0,85 procento. Pranešimas nustebino analitikus, kurie tikėjosi pranešimo apie padidinimą ketvirtadaliu procentinio punkto. Ph.Lowe taip pat pažymėjo, kad „neeilinė“ parama ekonomikai, teikta per mažas palūkanas, bus nutraukta.

Žingsnis žengtas, kai dėl infliacijos kainos šalyje, pavyzdžiui, salotų kaina padidėjo 300 proc., o būstas didžiuosiuose miestuose nuo pandemijos pradžios pabrango ketvirtadaliu. „Nors infliacija yra mažesnė nei daugumoje kitų išsivysčiusių ekonomikų, ji aukštesnė, nei tikėtasi anksčiau“, – pažymėjo Ph.Lowe.

„Pasauliniai veiksniai, įskaitant su COVID-19 susijusius tiekimo grandinių sutrikimus ir karą Ukrainoje, lemia didžiąją dalį šio infliacijos padidėjimo“, – pridūrė jis ir perspėjo, kad „tam tikrą vaidmenį vaidina ir vidaus veiksniai“.

Banko valdytojas nurodė įtemptą darbo rinką ir plačiai paplitusius potvynius kaip vietines priežastis, paskatinusias infliaciją iki 5,1 procento.

Pandemija privertė Australijos ekonomiką smukti į pirmąjį recesiją per daugelį metų, o atsigavimas yra netolygus. Palūkanų didinimas smogs šaliai, kurioje skolų dėl brangių būsto paskolų lygis yra ypač aukštas.

Pasak Ph.Lowe, centrinis bankas atidžiai stebės, ar dėl dvigubo šoko vartojimas nesumažės daugiau nei tikėtasi.

Jis taip pat perspėjo, jog susirūpinimą kelia pasaulinės perspektyvos, nes Rusijos karas Ukrainoje didina energijos ir žemės ūkio kainas. „Taip pat išlieka neapibrėžtumo, susijusio su COVID-19, ypač Kinijoje“, – nurodė bankas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.