Omanas vilioja užsienio investicijas

Omano Sultonatas, kartu su dauguma pasaulio šalių įveikęs niūriausią Covid-19 pandemijos etapą, artimiausiais metais sieks skatinti ekonominę veiklą, pirmiausia – pritraukti kuo daugiau užsienio investicijų.

Omano Sultonatas, kartu su dauguma pasaulio šalių įveikęs niūriausią Covid-19 pandemijos etapą, artimiausiais metais sieks skatinti ekonominę veiklą, pirmiausia – pritraukti kuo daugiau užsienio investicijų.<br>123rf.com
Omano Sultonatas, kartu su dauguma pasaulio šalių įveikęs niūriausią Covid-19 pandemijos etapą, artimiausiais metais sieks skatinti ekonominę veiklą, pirmiausia – pritraukti kuo daugiau užsienio investicijų.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 7, 2022, 12:59 PM, atnaujinta Jun 7, 2022, 1:04 PM

Tam parengta speciali programa, pagal kurią užsienio kapitalo organizacijoms siūloma investuoti į 100 skirtingų pramonės plėtros projektų – nuo elektros tiekimo ir vandenvalos iki pieno perdirbimo ir žuvininkystės.

Su potencialiais investuotojais ryšius palaikanti Prekybos, pramonės ir investicijų skatinimo ministerija šiomis dienomis pateikė visą pluoštą statistinės informacijos, iliustruojančios pozityvią Omano ekonomikos raidą. Optimistines tendencijas pirmiausia lėmė visoje šalyje panaikinti arba gerokai susilpninti įvairaus pobūdžio apribojimai, susiję su pandemija.

Prekyba šalies viduje (turimos galvoje ir didmeninės, ir mažmeninės prekybos operacijos) pernai ūgtelėjo daugiau kaip 15 proc. – bendra jos vertė siekė 2,846 mlrd. rialų (6,9 mlrd. eurų).

Pastebimai stiprėjo paslaugų sektorius, o jo dalis Omano ekonomikoje šoktelėjo net 50,2 procento. Šalyje sukurtų paslaugų bendra vertė pernai siekė 16,6 mlrd. rialų (40,3 mlrd. eurų).

Įspūdingai – net 47 procentais – augo Omano užsienio prekyba: bendra įvežtų ir išvežtų prekių bei paslaugų vertė pernai siekė beveik 29 mlrd. rialų (70,4 mlrd. eurų).

Pramonės gamyba išaugo beveik 14 proc., iki 3,2 mlrd. rialų (7,8 mlrd. eurų), iš dalies dėl to, kad mažėjant apribojimų kilo naftos produktų – visų pirma benzino, dyzelino ir aviacinio kuro – paklausa.

Su naftos gavyba ir perdirbimu tiesiogiai nesusijusios pramonės įmonės pernai pagamino produkcijos už 5,8 mlrd. rialų (mlrd. eurų). Tai net 91 proc. daugiau nei 2020 metais. Pastarasis rodiklis ypač aktualus Omanui, nes šalis siekia kurti kaip įmanoma įvairesnę ekonomiką, mažiau priklausomą nuo naftos ir dujų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.