Siūlo pratęsti PVM lengvatą restoranams ir renginiams, o viešbučiams ją taikyti nuolatos – kitaip kainos toliau kils

Penktadienį Ekonomikos ir inovacijų ministerijos vadovybei susitikus su maitinimo įstaigų, sporto klubų, kino teatrų ir renginių atstovais, viceministras Vincas Jurgutis sako, kad bus siūloma ir kitiems metams pratęsti 9 proc. lengvatinio pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifo taikymą šiems sektoriams. Apgyvendinimo paslaugų sektoriui ministerija 9 proc. PVM tarifą siūlo palikti nuolatos.

Lengvatos panaikinimas kitais metais dar labiau padidintų paslaugų kainas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lengvatos panaikinimas kitais metais dar labiau padidintų paslaugų kainas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lengvatos panaikinimas kitais metais dar labiau padidintų paslaugų kainas.<br>T.Bauro nuotr.
Lengvatos panaikinimas kitais metais dar labiau padidintų paslaugų kainas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 10, 2022, 1:42 PM, atnaujinta Jun 10, 2022, 4:23 PM

„Siūlysime maitinimui, renginiams, kultūros renginiams pratęsti šiuo metu galiojančią PVM lengvatą vieneriems metams, o viešbučiams, įvertinant tai, kad dalis viešbučių klientų yra užsieniečiai, tai yra vertinama, kaip eksportas, išlaikyti 9 proc. lengvatą mes siūlysime kaip nuolatinę“, – po susitikimo žurnalistams sakė V. Jurgutis.

Viceministras pažymi, kad šie verslai vis dar iki galo neatsigavo nuo neigiamų pandemijos padarinių, todėl per šį laikotarpį taikytus lengvatinius tarifus būtina išlaikyti ir toliau.

„Ministerijos specialistų parengtos analizės rodo, kad nors pardavimų skaičiai grįžta į priešpandeminį lygmenį, išlaidų struktūra, kaštai, nuo darbuotojų darbo užmokesčio iki komunalinių kaštų yra ženkliai išaugę. Todėl verslo situacija dar nėra tokia, kad jiems būtų lengva. Norime, kad jie galėtų visiškai atsistatyti“, – aiškino jis.

Tuo metu viešbučiai, pasak viceministro, apskritai gali būti traktuojami kaip iš dalies eksporto paslaugą teikiantis verslas.

„Eksportui PVM nėra taikomas. Kadangi apie pusė apgyvendinimo įstaigų klientų yra užsienio gyventojai ir tikimės, kad atsigaunant po pandemijos tų užsienio turistų srautai grįš, todėl logiška, kad lengvatinis PVM nėra tiek lengvatinis, kiek vidurkinis PVM tarp užsienio svečių ir Lietuvos svečių“, – tikino V. Jurgutis.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė pažymi, kad maitinimo sektorius po pandemijos iki galo dar neatsigavo, kadangi didžioji augančių pajamų dalis skiriama didėjančiam darbo užmokesčiui, kylančioms žaliavų ar patalpų nuomos kainoms padengti.

„Atrodo, kad baigėsi pandemija ir šviesa tunelio gale matėsi. Tačiau karas savo įtaką padarė. Nėra užsienio turistų ir, be abejo, labai kilo sąnaudos. Visi mato, kad apyvartos gerėja, restoranai atsigauna, bet niekas nežiūri į sąnaudų eilutę“, – teigė ji.

Pasak restoranų verslo atstovės, šis sektorius vis dar susiduria su sunkumais, kadangi iš užsienio atvykstančių klientų skaičius taip ir negrįžo į priešpandeminį lygį.

„Didžioji masė užsienio turistų taip ir nebeatvyko. Užsienio turistų skaičiaus kritimą matome apie 70 proc. Vakariečiai įsivaizduoja, kad pas mus vyksta karas“, – aiškino ji.

Pasak E. Šiškauskienės, maitinimo paslaugų kainos šiemet veikiausiai ir taip augs bent 10 proc., o nepratęsus PVM lengvatos ir grąžinus 21 proc. tarifą, kainos per šiuos metus augtų net penktadaliu.

Prasidėjus pandemijai 2020 m. maitinimo įstaigų apyvarta Lietuvoje krito 22 proc. Palyginimui – vidutinė visų verslų apyvarta krito tik 1 proc., pažymi ministerija. Lengvatinis PVM tarifas buvo įvestas antrą 2021 m. pusmetį. Bendra įmonių finansinė situacija 2021 m. pabaigoje buvo blogesnė nei prieš pandemiją, nes pajamos tik buvo atsistačiusios, tačiau išlaidos buvo 8,2 proc. didesnės.

Lengvatos panaikinimas kitais metais dar labiau padidintų paslaugų kainas. 20 iš 27 ES šalių taiko lengvatinį PVM tarifą maitinimo paslaugoms, atkreipia dėmesį Ekonomikos ministerija.

Švelnėjant pandemijos ribojimams, 2021 m. apgyvendinimo įstaigų apyvarta augo 14 proc., tačiau tesiekė tik 63 proc. 2019 m. lygio.

Dėl lengvatos viešbučiams, EIM skaičiavimu, valstybės biudžetas per metus netenka apie 15 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.