Neringa įvedė valandas, iki kada gali vykti naktiniai vakarėliai: verslininkai ir jaunimas ūžia

Prasidėjus atostogų metui socialinį tinklą „Facebook“ užplūdo pasipiktinusių atostogautojų komentarai dėl komercinių renginių kontrolės. Verslininkus pasiekė žinia, kad praeitų metų lapkričio mėnesį Neringos savivaldybės taryba priėmė sprendimą uždrausti visus renginius viešose vietose po 22 valandos.

Nida.<br>G.Šiupario nuotr.
Nida.<br>G.Šiupario nuotr.
Nida.<br>G.Šiupario nuotr.
Nida.<br>G.Šiupario nuotr.
Feisbuko įrašą užplūdo pasipiktinusių atostogautojų komentarai dėl komercinių renginių kontrolės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Feisbuko įrašą užplūdo pasipiktinusių atostogautojų komentarai dėl komercinių renginių kontrolės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Feisbuko įrašą užplūdo pasipiktinusių atostogautojų komentarai dėl komercinių renginių kontrolės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Feisbuko įrašą užplūdo pasipiktinusių atostogautojų komentarai dėl komercinių renginių kontrolės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Feisbuko įrašą užplūdo pasipiktinusių atostogautojų komentarai dėl komercinių renginių kontrolės.<br>G.Šiupario nuotr.
Feisbuko įrašą užplūdo pasipiktinusių atostogautojų komentarai dėl komercinių renginių kontrolės.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Inesa Sadlauskaitė

Jun 12, 2022, 7:10 AM

Asociacijos „Neringa 2030“ vadovas Matas Lasauskas savo „Facebook“ paskyroje neslepia apmaudo ir skatina žmonės nepritarti šiam pasiūlymui. Teigia, kad reikia saugoti Neringos šiuolaikiškumą ir neužsiverti nuo renginių jaunimui. Šią peticiją palaiko ir garsiai vasaros sezono metu skambančių jaunimo renginių organizatoriai, į Nidą pritraukiantys tūkstantines auditorijas, išsiilgusias nevaldomo naktinio šėlsmo ir elektroninės muzikos garsų.

„Ypatingais atvejais gali būti duotas leidimas vėlesniems renginiams. Tačiau tik nuo savivaldybės valdininkų malonės priklausys ar renginys ypatingas, ar ne. Su sprendimų skaidrumu tai neturi nieko bendra. Tokie draudimai yra visiška atgyvena ir prasilenkia su sveiku protu. Žmonių poilsio supratimas ir pasirinkimai yra labai skirtingi. Vieni nori ramybės, kiti pramogų.

Bet kam šiuos žmones tarpusavyje priešinti? Juk Neringoje galime tilpti visi! Tikrai yra vietų, kur renginiai gali vykti ir ilgiau nei iki 22 val. Tai Nidos centrinis ir šiauriniai paplūdimiai, Bulvikio įlanka, Preilos paplūdimys ir kt. Šiuo valdžios sprendimu Neringoje įtvirtinta komendanto valanda. Nejaugi norima visiškai užsitverti, viską uždrausti ir gyventi tarsi draustinyje?“ – teigia M.Lasauskas.

Organizacijos pirmininkas įraše taip pat skatina visuomenę veikti: „norėdami, kad Neringa būtų atvira, šiuolaikiška ir be kvailų valdžios draudimų, sukūrėme e-peticiją, kuri ragina Neringos valdžią atšaukti šį draudimą. Kviečiu netylėti ir palaikyti, jeigu norime, kad Neringa toliau būtų gyva.“

M.Lasausko įžvalgoms antrina ir poilsiautojai. Komentatorė po įrašu teigia, kad renginiai nėra drumščiantys ramybę ar kitaip trikdantys tvarką.

„Juodkrantėje vykdavo daugiausiai du renginiai per vasarą. Užtrukdavo iki 23-ios val. Susirinkdavo visi vietiniai ir poilsiautojai, nuo senolių iki mažiausių vaikiukų. Ir būdavo labai smagu. Realiai vasaros metu, 23-ią val., dar net nesutemę. Kadangi tų renginių tikrai mažai, manau, uždėti ribą iki 22-os val. – nesąmonė“, – rašė jis.

Visgi, vietiniai gyventojai nėra linkę smerkti Tarybos sprendimo. Kaip teigia Nidoje daugiau nei du dešimtmečius gyvenanti Gražina: mažesni renginiai gal ir nėra problema, bet įsibėgėjus festivalių maratonui – ribos būna peržengtos.

„Kai tie naktiniai renginiai vykdavo šiauriniame paplūdimyje, Nidos poilsiautojų pamėgtame kupole, tai nežinau, gal aš nesu tokia jautri garsui, bet negirdėdavau tų naktinių dūzgių. Visgi kaimynas, muzikantas, jau kelis metus iš eilės yra pasipiktinęs festivalių metu keliamu triukšmu“, – rašė ji.

Gyvenoja taip pat atkreipė dėmesį į viešosios tvarkos bei aplinkosaugos problemas: „šiaip kai vykdavo masiniai renginiai iki paryčių, kur susirinkdavo keli tūkstančiai poilsiautojų, tikrai nematau problemos. Visgi, didieji festivaliai surenka nuo 8 iki 10 tūkstančių žmonių, tad aš tikrai prieš tokius renginius, vien galvojant apie gamtos apsaugą. Šalia yra Nidos apsauginis kopagūbris, o renginių metu nutrypiami dideli draustinio plotai.

„Be to, nežinau, kaip ten tas nuotekas tvarkosi, nors kaip pati dalyvavau renginiuose – didesnių pažeidimų neužfiksavau. Taip pat, prieš kelis metus Nidoje atsirado nauja transporto priemonė tuktukai. Tad, kai prasideda grįžimas namo, miesto centre gyvenantys žmonės skundžiasi tuktukų keliamu birzgesiu.“

Gražinos nuomonei pritaria ir Neringos savivaldybės kultūros skyriaus vedėja Edita Radzevičienė. Moteris teigia, kad ji pritaria komercinių renginių veiklai. Visgi, pabrėžia, kad jų neturėtų būti daugiau nei keturis kartus sezono metu. Keliamas renginių triukšmas trukdo miesto centro gyventojams, gaunami skundai telefonu.

Anot vedėjos, kai kurios jaunos šeimos su mažais vaikais į kurortą atvyksta pailsėti, tad dažni renginiai ir jų keliamas triukšmas pasidaro nepakeliamas. Taip pat priduria, kad reikėtų didesnės policijos kontrolės renginių metu. Įsisiautę poilsiautojai ne tik drumsčia gyventojų ir turistų ramybės laiką, bet ir niokoja turtą: „buvę visko, net televizorius skrido pro langą.“

Skaitytojams primename, kad ypatingieji atvejai, kurių metu bus leista renginius pratęsti dvejomis valandomis pagal Neringos Savivaldybės Administracijos direktoriaus Egidijaus Šakalio įsakymą yra valstybinių švenčių, atmintinų datų, įvykių minėjimai bei istorinių asmenybių įamžinimo renginiai, kuriuos viešosiose vietose organizuoja savivaldybės ir (ar) valstybės kultūros, švietimo įstaigos, aukštojo mokslo institucijos bei nevyriausybinio sektoriaus organizacijos (asociacijos, viešosios įstaigos ir pan.), Neringos savivaldybės biudžeto, Lietuvos kultūros tarybos, Sporto rėmimo fondo, Europos Sąjungos ir kitų nacionalinių bei tarptautinių programų ir fondų iš dalies finansuojami kultūros bei sporto renginiai, kuriuos viešosiose vietose rengia savivaldybės ir (ar) valstybės kultūros, švietimo įstaigos, aukštojo mokslo institucijos bei nevyriausybinio sektoriaus organizacijos (asociacijos, viešosios įstaigos ir pan.) bei Neringos savivaldybės globojami renginiai, kuriuos viešosiose vietose rengia viešieji ir privatūs juridiniai asmenys.

Tad kol kas, bent jau pagal naujai patvirtintą tvarką, Nida šią vasarą bus kur kas ramesnė, o tokių Vilniaus ir Kauno jaunimo pamėgtų festivalių kaip „Ant bangos“, laikas turėtų būti gerokai apribotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.