„Norfos“ parama menui nesumažėjo nei pandemijos, nei karo metu

„Norfos“ įmonių grupė, kaip generalinė rėmėja, paramos sutartį su Lietuvos nacionaliniu operos ir baleto teatru (LNOBT) pratęsė jau ketvirtam sezonui. Jos savininkas ir vadovas Dainius Dundulis vadovaujasi nuostata, kad, kai gali, visada pagalbos ranką ištiesk kitiems: „O gal kada nors, atsitikus kokiai bėdai, patys sulauksime pagalbos.“

„Norfos“ įmonės darbuotojai nepraleidžia LNOBT premjerų. Juos sužavėjo R.Strausso opera „Rožės kavalierius“.
„Norfos“ įmonės darbuotojai nepraleidžia LNOBT premjerų. Juos sužavėjo R.Strausso opera „Rožės kavalierius“.
Pamatęs Charkovo artistų gala koncertą LNOBT D.Dundulis ukrainiečiams skirtą paramą padvigubino.
Pamatęs Charkovo artistų gala koncertą LNOBT D.Dundulis ukrainiečiams skirtą paramą padvigubino.
„Norfos“ įmonių grupės savininkas ir vadovas Dainius Dundulis.
„Norfos“ įmonių grupės savininkas ir vadovas Dainius Dundulis.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 13, 2022, 9:00 AM

Norfa“ su LNOBT pradėjo bendradarbiauti 2018 m. Tada niekas net įtarti negalėjo, kad po metų visą pasaulį pradės krėsti mirtį sėjančios COVID-19 ligos pandemija. Negana to, vos tik pasaulis lengviau atsiduso po kelių karantinų, Ukrainą nežmoniškai užpuolė okupantai rusai. Tačiau nei dėl pandemijos, nei dėl Rusijos išprovokuoto karo „Norfa“ neatsisakė planų remti menininkus, nors viso pasaulio verslininkai dėl šių nelaimių patiria nemenkų išbandymų.

Branda skatina remti meną

2019 m. „Norfa“ buvo jubiliejinio, 100-ojo, LNOBT sezono premjerų rėmėja.

„Pernai (2018 m. – Red.) šventėme veiklos 25-metį. Manome, kad jau galime prisiliesti ir prie kultūros šventovės“, – tada kalbėjo D.Dundulis.

„Džiaugiuosi galėdamas pranešti, kad pratęsėme paramos sutartį su generaline teatro rėmėja „Norfa“. Mūsų pagrindinis mecenatas ir toliau rems premjeras“, – šių metų gegužės pabaigoje džiaugėsi LNOBT vadovas Jonas Sakalauskas po sutarties pasirašymo dar vienam sezonui.

Jis taip pat dėkojo D.Dunduliui ir už papildomą paramą, kurią „Norfa“ suteikė Lietuvoje nuo karo prieglobstį radusiam Ukrainos Charkovo akademiniam operos ir baleto teatrui bei daugiau nei mėnesį trukusioms jo gastrolėms mūsų šalyje. Per tą laiką svečiai surengė aštuoniolika pasirodymų įvairiuose Lietuvos miestuose.

Kai gegužės pradžioje D.Dundulis pamatė ukrainiečių gala koncertą LNOBT, prisipažino supratęs, kad suteikta parama 220 Charkovo artistų – per maža, ir iš karto ją padvigubino. Tai ukrainiečiams suteikė galimybę savo gastroles ir gyvenimą be nuolatinio oro pavojaus pratęsti dar daugiau nei dviem savaitėms.

Be to, „Norfa“ besibaigiančiame teatro sezone parėmė unikalų baleto triptiką, kurį sukūrė tarptautinę šlovę pelnę choreo- grafai Martynas Rimeikis, Ivanas Perezas ir šiuo metu vienas garsiausių pasaulyje baleto metrų Wayne’as McGregoras.

W.McGregoras – išskirtinio braižo choreografas, kurio kūrinius atliko Paryžiaus operos, San Fransisko, Štutgarto, Niujorko, Australijos baleto trupės. Jo spektaklis „Infra“ pirmąkart buvo pastatytas su Anglijos karališkuoju baletu 2008 m. I.Perezas – buvęs Nyderlandų šokio teatro šokėjas, debiutavęs spektakliu „Flesh“ 2011 m. Kaip choreografas yra kūręs kūręs Paryžiuje, Maskvoje ir su kitomis garsiomis pasaulio baleto trupėmis. Triptiką papildo ir M.Rimeikio 2019 m. sukurtas baletas „Dienos, minutės“.

Paramą menui nutarė plėsti

Per 2022–2023 m. sezoną „Norfa“ savo paramą menui dar labiau plės. Be paramos LNOBT, ji nutarė paremti ir Lietuvos nacionalinę filharmoniją bei Lietuvos nacionalinį dramos teatrą.

„Idėją imtis tokio didelio ir galbūt nestandartinio projekto – plėsti paramą svarbiausioms Lietuvos kultūros įstaigoms – puoselėjau jau kelerius metus. Kaip ir visos kitos idėjos, ji turėjo susigulėti, turėjau viską gerai apgalvoti ir tik tada imtis įgyvendinimo“, – atviravo D.Dundulis.

Paramos sutartį su Filharmonija „Norfa“ jau pasirašė. Netrukus bus pasirašytas rėmimo susitarimas ir su Lietuvos nacionaliniu dramos teatru.

Šiuos ir kitus su verslo socialine atsakomybe susijusius projektus įgyvendina jau penkiolika metų veikiantis „Norfos“ labdaros fondas. Jis taip pat teikia materialinę bei socialinę pagalbą fiziniams ir juridiniams asmenims, įgyvendina visuomenei naudingas programas, projektus, renginius. Maisto produktais įvairias organizacijas parėmė už maždaug 1,3 ml. eurų.

„Negalėčiau pasigirti, kad esu prisiekęs teatro ar muzikos žinovas. Kur kas geriau išmanau ekonominius bei finansų reikalus, todėl galiu drąsiai pasakyti, kad, pavyzdžiui, krepšinio finansinė situacija kur kas geresnė nei teatro, muzikos ar apskritai meno. Todėl manau, kad verslo parama sportui ir kultūrai turėtų būti bent jau apylygė. Stengsimės prie to prisidėti“, – kalbėjo D.Dundulis.

Įmonės darbuotojai – teatro gerbėjai

„Norfos“ grupės komercijos direktorė Aleksandra Bragina – nuo seno ištikima LNOBT gerbėja bei lankytoja. Ir ne todėl, kad „Norfos“ įmonių grupė remia šį teatrą. Jai patinka stebėti, kaip šis teatras nuo klasikinių, visiems įprastų spektaklių perėjo prie šiuolaikinių baletų ar operų interpretacijų.

„Kai vaikai buvo maži, į LNOBT ateidavau bent du kartus per mėnesį. Pažiūrėdavome visus vaikiškus spektaklius. O į nuostabų „Spragtuko“ baletą, kuris savo muzika tiesiog užburia, ne vienus metus eidavome visa šeima. Deja, kai vaikai jau buvo paaugliai, man sunku būdavo atremti jų koaliciją neiti į teatrą su manimi, tačiau „Spragtuko“ vis tiek nepraleidžiame. Tik pandemija buvo sutrukdžiusi tęsti šią šeimos tradiciją“, – šyptelėjo A.Bragina.

Ji atviravo, kad užsienyje taip pat stengiasi apsilankyti operos ir baleto teatruose. Didžiausią įspūdį pastaruoju metu jai paliko operos „Rožės kavalierius“ premjera LNOBT: „Pirmą kartą jos klausiausi Vilniuje ir buvo labai gaila, kad anksčiau nebuvau girdėjusi, kad tik dabar ją atradau. Jos muzika mane tiesiog apstulbino.“

Lygindama dar sovietmečiu matytas operas ar baletus ji atkreipė dėmesį, kad per tuos dešimtmečius repertuaras ir spektakliai LNOBT gerokai pasikeitė: „Atsirado nemažai šiuolaikinių klasikinių operų pastatymų. Kad teatras nebijo ieškoti, eksperimentuoti, mano galva – šaunu. Repertuaras irgi atnaujintas. Kiekviena premjera nustebina. Net įdomu laukti, kas dar bus naujo, nematyto, negirdėto. Gal net provokuojančio.“

Skaitydama japonų rašytojo Haruki Murakami knygą „Komandoro nužudymas“ A.Bragina aptiko joje minimą neseniai girdėtą LNOBT operą „Rožės kavalierius“: „Retai gyvenime taip būna, kad beveik tuo pat metu keliose skirtingose vietose susiduri su jau matytu kokiu nors spektakliu ar opera. Mane labai maloniai nustebino tai, kad H.Murakami operą „Rožės kavalierius“ aprašo lygiai taip pat, kaip ir aš ją supratau, išgyvenau. Mažiausiai tikėjausi, kad mano ir japonų rašytojo operos suvokimas galėtų būti beveik toks pat.“

Teatras brangina paramą

Kalbėdamas apie „Norfos“ paramą LNOBT vadovas J.Sakalauskas pirmiausia pabrėžė, kad ši verslo grupė dosniausiai remia teatrą ir D.Dundulio neretai net nereikia įkalbinėti, o tik užsiminti, kad būtų gerai paremti vieną ar kitą premjerą, o galbūt pratęsti paramos sutartį dar metams: „Ypač mane sužavėjo D.Dundulio sprendimas itin dosniai ir labai greitai paremti iš Ukrainos atvykusį į Lietuvą gastroliuoti Charkovo akademinį operos ir baleto teatrą.

Be to, dar metams pratęsta „Norfos“, kaip generalinės mūsų teatro rėmėjos, sutartis po išgyventos pandemijos ir karantinų nepaprastai svarbi, kad galėtume įgyvendinti savo premjerinius planus.“

Parama kultūrai

  • „Norfos“ labdaros ir paramos fondas (NLPF) skyrė 200 tūkst. eurų Lietuvos kultūros įstaigoms – Lietuvos nacionalinei filharmonijai, Lietuvos nacionaliniam dramos teatrui ir LNOBT, taip pat 80 tūkst. eurų sporto organizacijoms.
  • Charkovo nacionalinio akademinio operos ir baleto teatro gastrolės Lietuvoje paremtos 50 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.