„McDonald's“ sieks išvengti bylos dėl mokesčių vengimo: teks sumokėti 1,25 mlrd. eurų

JAV greitojo maisto tinklas „McDonald's“ Prancūzijoje turės sumokėti 1,25 mlrd. eurų (1,3 mlrd. JAV dolerių), kad išvengtų teisminės bylos dėl mokesčių vengimo 2009–2020 metais. Susitarimą – antrą pagal dydį mokestinį susitarimą Prancūzijos istorijoje – ketvirtadienį patvirtino Paryžiaus teismas.

„McDonald's“ sieks išvengti bylos dėl mokesčių vengimo: teks sumokėti 1,25 mlrd. eurų.<br>Pixabay.com nuotr.
„McDonald's“ sieks išvengti bylos dėl mokesčių vengimo: teks sumokėti 1,25 mlrd. eurų.<br>Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 16, 2022, 5:21 PM

Minėtą sumą sudaro 508 mln. eurų bauda ir 737 mln. eurų nesumokėtų mokesčių, dėl kurių jau susitarta gegužę, praėjus keleriems metams po to, kai tinklas buvo apkaltintas deklaravus dirbtinai sumažintą pelną, siekdamas mokėti mažesnius mokesčius.

„Su sąlyga, kad bauda bus sumokėta, ​​susitarimo patvirtinimas reiškia baudžiamojo persekiojimo nutraukimą“, – sakoma vyriausiojo finansų prokuroro Jeano-Francois Bohnerto pranešime.

Pavadindamas baudą „didžiausia įmanoma suma“ pagal tokį sandorį, J.-F. Bohnertas pridūrė, kad „McDonald's“ sumokės „2,5 karto didesnę sumą, nei buvo išvengta mokesčių“.

Tyrėjai nuo 2014 metų tyrė, ar mokesčiai, kuriuos „McDonald's“ tinklas Prancūzijoje sumokėjo Liuksemburge įsikūrusiai Europos regiono patronuojančiai bendrovei už prekių ženklo naudojimą, iš tikrųjų padėjo dirbtinai sumažinti jos pelną. Šis žingsnis leido įmonei „absorbuoti didelę dalį Prancūzijos uždirbto pelno“, pareiškė teisėjas.

Šaltinis, susipažinęs su byla, šią savaitę naujienų agentūrai AFP teigė, kad tokia praktika toje pačioje grupėje „naudojama išimtinai siekiant išvengti mokesčių“.

Šaltinis pridūrė, kad prekių ženklo mokesčiai „gali skirtis dvigubai“ lyginant vieną „McDonald's“ filialą su kitu „be jokio pagrindimo, o tai leido įrodyti, kad tokiu būdu buvo „išimtinai“ siekiama išvengti mokesčių. Prokurorai pradėjo oficialų tyrimą 2016 metais, kai profsąjungos pareigūnai pranešė, jog bendrovė dangsto mokesčių slėpimą.

Savo pranešime „McDonald's“ nurodė, kad per minėtą laikotarpį jau sumokėjo 2,2 mlrd. eurų mokesčių. „Šiuo susitarimu nutraukiama mokesčių byla ir teisminis tyrimas be kaltės pripažinimo“, – pridūrė bendrovė.

„McDonald's France“ aktyviai bendradarbiauja su Prancūzijos mokesčių institucijomis, kad susitartų dėl esamo ir būsimo prekių ženklui taikomo bei kitų mokesčių dydžio“, – sakoma pranešime.

Didžiausia visų laikų mokestinė bauda Prancūzijos buvo skirta 2020 metų lėktuvų gamintojai „Airbus“, kuri privalėjo sumokėti 2,1 mlrd. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.