J. Bidenas priekaištauja naftos milžinėms: tai nepriimtina, pateikite būdus, kaip spręsti augančių kainų klausimą

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį priekaištavo naftos pramonei dėl sparčiai kylančių degalų kainų, prisidėjusių prie aukščiausios per 40 metų infliacijos, ir perspėjo, kad gali imtis tiksliau neįvardytų skubių priemonių.

J. Bidenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Bidenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J.Bidenas priekaištavo naftos pramonei dėl sparčiai kylančių degalų kainų.<br>arildlil/123rf.com nuotr.
J.Bidenas priekaištavo naftos pramonei dėl sparčiai kylančių degalų kainų.<br>arildlil/123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 16, 2022, 12:40 PM

Laiške, skirtame septynioms pagrindinėms naftos korporacijoms, J. Bidenas išsakė savo kol kas atviriausią kritiką, kaltindamas pramonę dėl kainų padidėjimo.

Vidutinės degalų kainos JAV šiuo metu siekia 5 JAV doleriu už galoną, palyginti su 3 JAV doleriais prieš metus, o šis kainų šuolis atsiliepia visai ekonomikai, kartu nusmukdydamas J. Bideno reitingus iki žemiau 40 proc. ribos.

„Naftos perdirbimo gamyklų pelno marža, gerokai didesnė už įprastą ir tiesiogiai užkraunama ant amerikiečių šeimų, yra nepriimtina“, – parašė J. Bidenas laiške, adresuotame „Shell“, „Marathon Petroleum“, „Valero Energy“, „ExxonMobil“, „Phillips 66“, „Chevron“ ir BP vadovams.

Pasak prezidento, ekonomika išgyvena „karo laiką“, turėdamas omenyje pasaulinės Rusijos prezidento Vladimiro Putino invazijos į Ukrainą ir atsakomųjų sankcijų energijos eksportuotojai Rusijai poveikį.

„Mano administracija yra pasirengusi panaudoti visas pagrįstas ir federalinei vyriausybei prieinamas skubios pagalbos priemones, kad artimiausiu metu padidintume naftos perdirbimo gamyklų pajėgumus ir produkciją bei užtikrintume, kad kiekvienas šios šalies regionas būtų tinkamai aprūpintas“, – pareiškė J. Bidenas, nedetalizuodamas, kokių veiksmų jis galėtų imtis.

Baltųjų rūmų atstovė spaudai Karine Jean-Pierre žurnalistams sakė, kad J. Bidenas laikosi nuomonės, jog tai yra JAV naftos įmonių „patriotinė pareiga“ padidinti pajėgumus.

Prezidentas nuolat priekaištauja naftos pramonei už tai, kad, jo teigimu, ji nepasinaudoja jau patvirtintais gręžiniais ir nepadidina gavybos.

Laiškas buvo išsiųstas kartu su grafiku, vaizduojančiu augantį gamintojų pelną.

J. Bidenas paprašė „paaiškinti perdirbimo pajėgumų sumažinimo nuo 2020 metų priežastis ir pateikti konkrečių idėjų, kurios padėtų spręsti neatidėliotinus atsargų, kainų ir perdirbimo pajėgumų klausimus ateinančiais mėnesiais, įskaitant transportavimo klausimą, kad rafinuoti produktai galėtų greičiau patekti į rinką. „

„Krizę išgyvenančios šeimos nusipelno neatidėliotinų veiksmų. Jūsų įmonės turi bendradarbiauti su mano administracija, kad pateiktų konkrečius trumpalaikius sprendimus, kurie padėtų įveikti krizę“, – parašė prezidentas.

J. Bideno Demokratų partija rizikuoja patirti sunkų pralaimėjimą ir prarasti Kongreso kontrolę lapkritį įvyksiančiuose rinkimuose, o apklausos rodo, kad tarp rinkėjų vyrauja nerimas dėl ekonomikos perspektyvų.

Antradienį pasakytoje kalboje J. Bidenas kainų augimą aiškino respublikonų daromomis kliūtimis Kongrese ir Rusijos sukeltu karu Ukrainoje.

Tuo tarpu JAV centrinis bankas (Federalinė rezervų sistema, FRS) bazinę palūkanų normą trečiadienį padidino trimis ketvirtadaliais procentinio punkto iki 1,5–1,75 proc., surengdamas stipriausią nuo 1994-ųjų ataką prieš išaugusią infliaciją.

FRS pareiškė, jog bazinės palūkanų normos šiemet bus toliau didinamos, siekiant nublokšti infliaciją atgal prie 2 proc. tikslinės ribos, o analitikai perspėjo, kad tai sustiprins recesijos grėsmę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.