Kas pirmesnis, tas gudresnis: laisvų vietų pajūryje Joninių savaitgaliui beveik neliko, nebent turite daugiau pinigų

Likus beveik savaitei iki Joninių ir norint Palangoje ar Neringoje dar rasti laisvų apartamentų ar pigesnį butą – jau reikia gerokai paplušėti. Tačiau dalis nuomotojų galės pasidžiaugti tik šiuo savaitgaliu, mat pastebi, kad lietuviai stipriai pradėjo taupyti ir pinigų nebešvaisto.

Nors Palanga Joninėms pildosi, ne visi verslininkai gyvenas itin pozityviomis nuotaikomis.<br>D.Umbraso nuotr.
Nors Palanga Joninėms pildosi, ne visi verslininkai gyvenas itin pozityviomis nuotaikomis.<br>D.Umbraso nuotr.
Neringoje apgyvendinimo vietų Joninėms taip pat beveik nelikę.<br>G.Šiupario nuotr.
Neringoje apgyvendinimo vietų Joninėms taip pat beveik nelikę.<br>G.Šiupario nuotr.
Nors Palanga Joninėms pildosi, ne visi verslininkai gyvenas itin pozityviomis nuotaikomis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Nors Palanga Joninėms pildosi, ne visi verslininkai gyvenas itin pozityviomis nuotaikomis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Neringoje apgyvendinimo vietų Joninėms taip pat beveik nelikę.<br>G.Šiupario nuotr.
Neringoje apgyvendinimo vietų Joninėms taip pat beveik nelikę.<br>G.Šiupario nuotr.
Nors Palanga Joninėms pildosi, ne visi verslininkai gyvenas itin pozityviomis nuotaikomis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Nors Palanga Joninėms pildosi, ne visi verslininkai gyvenas itin pozityviomis nuotaikomis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 17, 2022, 6:41 PM

Reikėjo ruoštis iš anksto

„Žinokite, reikėjo skambinti anksčiau. Pas mus užimta iki liepos vidurio“, – tokį atsakymą gali tekti išgirsti, jei privataus nuomotojo pasiteirautumėte, ar dar būtų vietos dviem asmenims per šiųmetes Jonines Palangoje. Ir nesvarbu, nuo apgyvendinimo vietos iki jūros kranto 400 metrų ar keli kilometrai. Daugelis nuomotojų jau siūlo rezervuoti vietą nebent kelioms dienoms iki šventės arba jau po ilgojo savaitgalio.

Tačiau paskambinus dar keletai viešbučių, esančių Palangos centre, visai netoli jūros, galima išgirsti ir kiek kitokį atsakymą: „Liko paskutiniai apartamentai.“ Tai reikštų, kad ekonominės klasės arba kiek pigesni pasirinkimai jau išgraibyti, o spontaniškiesiems keliautojams teks mokėti brangiau.

Nors Palanga pildosi, ne visi verslininkai gyvenas itin pozityviomis nuotaikomis.

„Pas privatininkus važiuoja vidutines pajamas turintys žmones, o kurie uždirba daugiau – apsistoja viešbučiuose“, – pastebėjimais dalijosi Palangos apgyvendinimo paslaugų smulkiųjų teikėjų organizacijos „Svetingas šeimininkas“ vadovė Irena Švanienė.

Ji pastebi, kad poilsiautojai iš anksto apgyvendinimo vietų neberezervuoja – lietuviai įprato tokias paslaugas užsisakyti spontaniškai.

Tačiau su kaimo turizmo sodybomis situacija kiek kitokia. Apgyvendinimo paslaugų portalų „Priejūros.lt“ ir „Prieežero.lt“ vadovas Laurynas Šertvyčius sakė pastebintis tendenciją, kad sodybas lietuvaičiai rezervuojasi net iškart po Naujųjų. Pašnekovas pritarė, kad kurortuose poilsiautojai elgiasi spontaniškiau.

Juolab Joninių savaitgalį Palanga ir Neringa kasmet sutraukia daug lietuvių, tad protingiau apgyvendinimo vietos ieškoti iš anksto.

„Sodybose šiuo metu rasti vietos sudėtinga, bet galbūt ir būtų įmanoma“, – svarstė pašnekovas. O štai pajūryje, jo manymu, vieną kitą vietą dar turėtų pavykti rasti, nes čia tiesiog didesnė pasiūla. Tačiau spontaniškai sugalvojusiems švęsti paskutinėmis dienomis laisvų nakvynės vietų gali ir nepavykti rasti arba likę pasiūlymai bus didesnėmis kainomis, o gal kaip tik net prastesnės kokybės.

„Booking.com“ sistemoje taip pat matyti, kad birželio 24–25 dienomis jau kone 96 proc. vietų užimta, o birželio 25–26 dienomis užimtumas siekia 93 proc. Laisvų pasirinkimų kainos svyruoja nuo 31 iki 572 eurų.

Panaši užimtumo situacija ir Neringoje, tačiau čia apgyvendinimo įstaigų skaičius kiek mažesnis, o ir kainos – aukštesnės: nuo 126 iki daugiau nei 675 eurų.

Nuo oro priklausys, kiek vietiniai užsidirbs

„Aš visada sakau: Palangai daugiau nieko nereikia – tik gero oro“, – teigė I.Švanienė. Todėl ji ir baiminasi, kad šiemet vasara nebus tokia sėkminga kaip pernai.

„Situacija mūsų (aut. past. kaimo turizmo sodybų) nelepina“, – atviravo ir portalo lrytas.lt kalbinta Lietuvos kaimo turizmo asociacijos (LKTA) prezidentė Agnė Vaitkuvienė.

Lietuviai sodybose ilsisi ar pramogauja tik tada, kai pro langą šviečia saulė.

„Kol praneša šaltus orus, tol mes intensyvaus sezono neturime. Bet savaitgaliais žmonės atvažiuoja“, – patikino pašnekovė.

Visgi Joninių šventė visada tampa išimtimi. Nors ne vienerius metus per Jonines lietuviai sulaukia lietaus, kaimo turizmo sodybas žmonės renkasi ne poilsiui, kaip kad pajūrio poilsiautojai, o šventėms. Jei giminėje yra bent vienas Jonas ar Janina, švęsti susirenka ne tik patys artimiausi, bet ir uošviai, tėvai ar draugai, tad ir oras jiems nėra toks svarbus.

„Tradiciškai Joninės švenčiamos būtent sodybose, bet ir pajūryje tą vieną savaitgalį žmonių srautas padidėja“, – įžvalgomis dalijosi L.Šertvyčius, paminėdamas, kad kartais nuomotojai šiam savaitgaliui net teikia specialius pasiūlymus ar nuolaidas. Be to, jis jau daugybę vasarų stebi, kad į miestus ir miestelius poilsiautojus sutraukia ir vykstantys renginiai.

Dilema verslininkams – kainą kelti ar ne?

I.Švanienė piktinosi daugelio manymu, kad visose apgyvendinimo įstaigose kainos yra padidintos. Anot jos, tai netiesa. Ji pati bei jos pažįstami nuomotojai kainų nekėlė, o nuostolius dengia iš savo kišenės. Paklausta, kodėl kainų nedrįsta bent kiek pakelti, moteris patikino, kad jei kainas pakels, poilsiautojų nebeturės.

„Galiu kelti, bet tada sėdėsiu tuščia“, – aiškino ji, paminėdama, kad jau geriau po truputį, bet bent kažkiek pinigų gauti.

Jos tikinimu, išaugus maisto, paslaugų ir energetikos kainoms žmonės „nupliko“, jau aiškiai matosi, kad savo finansus planuoja ir skaičiuoja, kiek gali išleisti.

Nors I.Švanienė nesitiki, kad vasara bus sėkminga, jos teigimu, vietiniai vis tik viliasi, kad šiemet sulauks daugiau latvių ir estų, užsieniečių srautas bent kiek kompensuotų lietuvaičių taupymą. Vis tik praėjusią vasarą dėl karantino ribojimų latviams ir estams buvo sudėtingiau patekti į Lietuvos pajūrį, o dabar jau Palangos gatvėse pravažiuoja viena kita mašina su latviškais valstybiniais numeriais.

„Sodyboms skaudžiai atsiliepė elektros ir kitų paslaugų kainų kilimas: vien skalbyklos ar šiukšlių išvežimo paslaugos brango trečdaliu. Sodybų šeimininkai priversti kelti kainas, kad galėtų išsilaikyti“, – pasakojo ir A.Vaitkuvienė.

Pašnekovės žiniomis, šią vasarą apsistoti kaimo turizmo sodybose gali būti 10–20 proc. brangiau nei pernai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?