ES jau dėlioja planus, kaip išvengti bado: daliai šalių planuoja skirti paramą

Europos Sąjunga (ES) antradienį pažadėjo papildomai skirti 600 milijonų eurų padėti pažeidžiamoms valstybėms atlaikyti aprūpinimo maistu krizę, kurią pablogino Rusijos karas su Ukraina.

ES pažadėjo papildomai skirti 600 mln. eurų padėti pažeidžiamoms valstybėms atlaikyti aprūpinimo maistu krizę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
ES pažadėjo papildomai skirti 600 mln. eurų padėti pažeidžiamoms valstybėms atlaikyti aprūpinimo maistu krizę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
ES pažadėjo papildomai skirti 600 mln. eurų padėti pažeidžiamoms valstybėms atlaikyti aprūpinimo maistu krizę.<br>D.Umbraso nuotr.
ES pažadėjo papildomai skirti 600 mln. eurų padėti pažeidžiamoms valstybėms atlaikyti aprūpinimo maistu krizę.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 21, 2022, 12:50 PM

Lėšos apima 150 milijonų eurų humanitarinei pagalbai Afrikos, Karibų jūros ir Ramiojo vandenyno valstybėms ir 350 milijonų eurų tvariai maisto gamybai ilgesniu laikotarpiu.

„Rusijos agresijos karas daro didelę ir beprasmę žalą ne tik Ukrainos gyventojams, bet ir labiausiai pažeidžiamiems žmonėms visame pasaulyje, – sakė Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen. – Rusija vis dar blokuoja milijonus tonų labai reikalingų grūdų. Siekdami padėti savo partneriams sutelksime papildomus 600 mln. eurų, kad išvengtume maisto krizės ir ekonominio šoko.“

Vakarai ir Ukraina kaltina Maskvą siekiant paspausti jas padaryti nuolaidų blokuojant gyvybiškai svarbų grūdų eksportą per Juodąją jūrą ir kurstant baimę dėl pasaulinio bado. Tačiau ES stengiasi atremti Kremliaus teiginius, kad dėl kylančių kainų ir deficito Artimuosiuose Rytuose bei Afrikoje kaltos Rusijai įvestos bloko sankcijos.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis pirmadienį pavadino Rusijos blokadą „tikru karo nusikaltimu“ ir perspėjo, kad Maskva bus laikoma atsakinga, jei ir toliau stabdys eksportą.

ES remia Jungtinių Tautų pastangas tarpininkauti Ukrainos, Rusijos ir Turkijos susitarimui dėl grūdų išvežimo, tačiau kol kas pažangos nėra. Briuselis bando padidinti eksportą iš Ukrainos naudojantis geležinkelių maršrutais, tačiau trūksta pajėgumų išvežti daugiau įstrigusių atsargų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.