Didžiosios šalys įves dar vieną sankciją – nusitaikė į Rusijos oligarchus

Didžiojo septyneto (G-7) valstybės uždraus Rusijos aukso importą, siekdamos sugriežtinti sankcijas Maskvai dėl karo Ukrainoje, sekmadienį pranešė Jungtinės Valstijos.

Keturios G-7 valstybės uždraus Rusijos aukso importą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Keturios G-7 valstybės uždraus Rusijos aukso importą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 26, 2022, 10:29 AM, atnaujinta Jun 26, 2022, 11:26 AM

„G-7 kartu paskelbsime, kad uždrausime importuoti rusišką auksą – svarbų eksporto produktą, iš kurio Rusija gauna dešimtis milijardų dolerių“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė JAV prezidentas Joe Bidenas.

Anksčiau sekmadienį Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas pranešė, kad tokios priemonės imsis keturios G-7 šalys: JK, Kanada, Japonija ir Jungtinės Valstijos.

Tačiau likusios G-7 šalys, kurių lyderiai sekmadienį pradeda susitikimą Vokietijoje, taip pat prisijungs ir antradienį oficialiai paskelbs šias sankcijas, sakė vienas aukšto rango JAV pareigūnas.

Šie veiksmai „tiesiogiai paveiks Rusijos oligarchus ir smogs į (prezidento Vladimiro) Putino karo mašinos širdį“, sakė B. Johnsonas.

Kadangi Rusijai dėl invazijos į Ukrainą taikomos griežtos sankcijos, turtingiausi šalies gyventojai suskubo konvertuoti savo turtą į auksą, kad išvengtų sankcijų poveikio.

Aukso eksportas yra antras pagal dydį pajamų šaltinis Rusijos valstybės biudžete po energetikos išteklių eksporto.

Atsižvelgiant į svarbų Londono vaidmenį tarptautinėje aukso prekyboje ir lygiagrečius JAV, Japonijos ir Kanados veiksmus, „ši priemonė bus pasaulinio masto ir išstums šią prekę iš oficialių tarptautinių rinkų“, tvirtina JK.

Apie sprendimą paskelbta prasidedant G-7 viršūnių susitikimui Bavarijos Alpėse Vokietijoje. Jo metu didžiausias dėmesys bus skiriamas žiauraus karo Ukrainoje padariniams. J. Bidenas ir sąjungininkai siekia vieningai paremti Ukrainą, karui tęsiantis jau keturis mėnesius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.